Zvládni skúšky bez únavy!

Zvládni skúšky bez únavy!

20.10.2022

Učenie na skúšky je vždy veľmi vyčepávajúce a stresujúce. Dlhé hodiny čítania a práce na počítači by vyčerpali asi každého. Je však možné zlepšiť proces učenia, vyhnúť sa únave a udržať si dlhdodobé sústredenie - musíš však vedieť, ako na to. 

 

Každé učenie vyžaduje systém a najmä čas. Poznámky musia byť ucelené, opravené a zorganizované, aby si sa v nich vedel vyznať a následne sa z nich postupne učiť. Najpodstatnejšie však je dať si dostatok času, vyhnúť sa stresu, únave, demotivácii a prokrastinácii. Učiť sa dá aj bez toho, aby si sa cítil príliš vyčerpaný a povieme ti ako:

 

Plánovanie termínov skúšok 

Termíny skúšok sa uverejňujú vždy vopred, aby študenti mali dostatok času sa na ne prichystať a vybrať si taký dátum, ktorý im bude vyhovovať. Termínov je zvyčajne pre jednu skúšku viac. Nevyberaj si však ihneď tie posledné. Ak máš možnosť, svedomito sa priprav už na prvé, aj keby skúška nie je úspešná, stále môžeš ísť na opravný termín. 

 

Nájdi si pokojné miesto na učenie

Každému pri učení vyhovuje niečo iné - najlepšie sa niekomu učí v pohodlí domova, niekomu v knižnici alebo študovni. Podsttané je, aby si sa cítil komfortne a nič ta nevyrušovalo. Kamaráti musia počkať, mobil si nastav radšej na tichý režim alebo ho rovno vypni. Sústrediť sa musíš čisto na učenie. 

 

Pravidelný odpočinok počas učenia

Aby tvoj mozog ostal sústredný a rýchlo sa neunavil, msuíš mu sem-tam dopriať oddych. Vytvor si systém, ktorý ti bude najviac vyhovovať, môžeš sa učiť napríklad 45 minút a 15 minút si oddýchneš. Za tento čas sa môžeš ísť prejsť alebo si ľahnút. 

 

Uč sa počas dňa

Mnoho študentov si učenie necháva na poslednú chvíľu, prípadne na večerné hodiny. Vtedy sa však nedá učiť každému, prirodzene sa večer začne mozog aj telo pripravovať na spánok, takže klesá sústredenie, energie a sme unavenejší. Preto je lepšie učiť sa radšej počas dňa. 

 

Zdravé jedlo a pitie vody

Káva, čaje aj energetické drinky vedia pomôcť dodať energiu a nabudiť myseľ, avšak nedá sa na nich prežiť počas celého skjúškového obdobia. Nezabúdaj, že ťa čaká viacero skúšok a potrebuješ energiu pre všetky testy. Najlepšie je pravidelne jesť a nezanedbávať hydratáciu. Ak ucítiš, že na teba ide únava, môžeš zvoliť zdravšiu variantu a siahnuť po vlašských orechoch, madliach, horkej čokoláde alebo banánoch. 

 

Učenie s kamarátmi 

Niekomu nemusí vyhovovať učenie osamote. Učenie s kamarátmi môže byť ešte zaujímavejšie a hlavne zábavné. Pokiaľ si spoločenský typ a myslíš si, že učenie so spolužiakmi by ti mohlo pomôcť učiť sa efektívnejšie a rýchlejšie, tak potom to vyskúšaj. 

Vďaka učeniu so spolužiakmi sa môžeš o učive dozvedieť viac, môžete si navzájom pomôcť pokiaľ niečomu nebude rozumieť alebo si môžete dopĺňať informácie. 

 

Po úspešnej skúške sa odmeň

Učenie je drina a preto po ťažkej skúške, ktorú si ukončil by si sa mal odmeniť - akokoľvek. Môžeš ís na nákupy a kúpiť si vec, po ktorej dlhdobo túžiš, ísť s kamarátmi von alebo zájsť do kina. 

Odmeňovací systém nie je zlý ani počas samostného učenia. Napríklad po naučení sa jednej látky si môžeš dať pauzu, pustiť si svoj obľúbený serál alebo dať sladkosť. Odmeny sú skvelou motiváciou, takže aešte pred zapčatím skúškového obdobia si stanov ciele, aby si sa mal na čo tešiť. 

 

Na učenie si musíš vyhradiť dostatočný čas, aby si sa necítil príliš pod tlakom a mal čas sa naučiť čo sa máš. Učenie v noci nepomáha a nechať si učenie na posledné tri dni pred skúškou je hazard. Naplánuj si termíny rozumne, nájdi si pokojné, tiché miesto na učenie, kde ťa nikto nebude obťažovať. Osviež sa čistou vodou a prines si so sebou výživné snacky, ktoré ti pomôžu nabudiť myseľ a podporia sústredenie a pamäť. Pred skúškou sa dobre vyspi a pusti sa do toho. Po úspešnej skúške si zaslúžiš odmenu, nezabúdaj na to. 

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299