Zručnosti, ktoré (ne)pridať do životopisu

Zručnosti, ktoré (ne)pridať do životopisu

25.11.2022

Každý by si mal dať záležať na tvorbe životopisu. Je to prvý kontakt so zamestnávateľtom a aby ste sa dostali na pohovor je potrebné zaujať. Sekcie Zručnosti a Silné stránky sú veľmi dôležité, preukazujú v čom vynikáte a v čom ste dobrý. Majú za úlohu zamestnávateľovi odprezentovať, prečo by si mal vybrať zrovna vás. Prečítajte si, ktoré zručnosti sa do životopisu hodia a ktoré by ste mali vynechať.

Aké zručnosti sa pridávajú do životopisu? 

Soft skills sa v slovenskom životopise väčšinou zapisujú pod silné stránky. So soft skills sa vie človek narodiť, alebo postupne v živote získavať. Preukazujú vnútorné vlastnosti jedinca, ide napríklad o time management, spoľahlivosť, efektívnu komunikáciu, kreativitu a podobne. 

 

Hard skills sa zapisujú pod zručnosti. Ide o veci, v ktorých máš prax, dajú sa preskúšať a sú merateľné. Väčšinou sa viažu priamo k nejakej profesií a nie sú až tak flexibilné ako napríklad soft skills. Ide napríklad o rôzne manuálne práce, programovacie jazyky, grafické programy, strojopis, cudzie jazyky a podobne. 

 

Ktoré zručnosti sa nehodia do životopisu? 

 

Je jasné, že klamať v životopise sa nemá. Niektorí ľudia sa však snažia zaujať, prípadne si myslia, že čím viac bude životopis obsahovať, tým má vyššiu šancu dostať sa do druhého výberového kola. Neoplatí sa to, do životopisu by si mal pridať iba tie zručnosti, ktoré ovládaš a silné vlastnosti, o ktorých si si istý, že ich máš. 

Vyvaruj sa nepríjemnostiam a hanbe, zamestnávateľ si kedykoľvek môže overiť tvoje znalosti a zručnosti. 

 

Životopis by nemal byť zbytočne preplnený. Pridaj do neho iba informácie, ktoré sú vecí, približujú alebo sa hodia k pracovnej pozícii, o ktorú máš záujem. Zamestnávateľa nemusí zaujímať celá tvoja pracovná história, priprav sa na to, že bude chcieť vedieť v čom si dobrý, čo si sa doteraz naučil, či máš prax v pozícií, ktorú ponúka a čo môžeš priniesť do spoločnosti. 

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299