Zdá sa ti brigáda v zahraničí ako skvelá pracovná skúsenosť?

Zdá sa ti brigáda v zahraničí ako skvelá pracovná skúsenosť?

20.07.2021

Ešte predtým ako sa úplne nadchneš nad prácou v zahraničí, je veľmi dôležité si celý inzerát, rovnako ako aj zamestnávateľa preveriť. Ako sa chrániť a čo robiť v prípade, že si zistil, že brigáda bola iba podvod? Vo svete dnes neriadi iba korona, nájdeš tam i iné nástrahy – vyvaruj sa im. 

 

Brigáda je pre každého mladého človeka dobrá skúsenosť a hlavne možnosť ako získať nové a jedinečné spomienky, o to viac pokiaľ ide o brigádu v zahraničí. Kvôli vyššej mzde a hlavne novému okoliu sú mladí ľudia schopní odísť i na celé dva mesiace. Avšak, ešte podstatnejšie než vedieť koľko budeš zarábať a kam ideš je potrebné všetko dobre prekontrolovať. V zahraničí, dokonca i počas dovolenky, je potrebné byť ostražitý. 

 

Začni tým, že si brigádu v cudzine budeš hľadať cez overené oficiálne stránky. Ak si nie si 100 % istý, že je tá brigáda pravdivá, môžeš napísať niekomu zo zamestnancov, ktorí ti brigádu overia samy. Potom môžeš začať komunikovať s poskytovateľom – všímaj si ako s tebou komunikuje. V prvom rade je potrebné, ak ti všetko podrobne a jasne vysvetlil. Neboj sa opýtať, pokiaľ niečomu nerozumieš, alebo ak máš nejakú doplňujúcu otázku. To isté platí aj o zmluve, ktorú by ti mal predložiť. 

 

V nej by si sa mal dozvedieť:

  • presné znenie práce, ktorú budeš vykonávať

  • mzdu 

  • dobu trvania práce

  • miesto kde prácu budeš vykonávať

  • informácie o doprave, ubytovaní 

  • názov a adresu vášho budúceho zamestnávateľa, jeho identifikačné číslo a druh činnosti, ktorou sa zaoberá

  • kontakt na zamestnávateľa

Zmluvu radíme veľmi dobre preštudovať a nie iba povrchne prezrieť. 

 

Aké nástrahy ťa môžu čakať? 

V prvom rade ide o podvodné inzeráty, ktoré nájdeš všade po internete. Podvodník ti síce ponúkne prácu, môže zniesť i seriózne, ale jediné o čo mu pôjde, budú tvoje peniaze. Môže si ich vypýtať ešte predtým, ako vycestuješ – napríklad za prepravu alebo ubytovanie. Naláka ťa jednoducho na to, že je potrebné zaplatiť a potom peniaze už nikdy neuvidíš. Takýto podvod sa dá nahlásiť na políciu. Najprv si však pozbieraj všetky informácie, ktoré o tomto „zamestnávateľovi“ vieš a môžeš ich rovno predložiť. 

Prípadne horšia možnosť je, že sa staneš obeťou trestného činu, ako je vykorisťovanie alebo dokonca obchod s bielym mäsom. Síce to znie ako veľmi nereálna vec, ktorá sa deje možno tak v amerických filmoch, ale nie. Pravdou je, že nešťastnou náhodou sa stane obeťou obchodovania s bielym mäsom 700 000 až 2 000 000 ľudí. Prvým signálom toho, že môže ísť práve o tento trestný čin, je napríklad, že vám hneď po príchode do cudzej krajiny vezmú doklady a cenné listiny. To samozrejme nikto nemôže. Na tieto cennosti si musíš dávať celý čas počas pobytu pozor. 

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299