Vytvorte si zdravú a efektívnu rannú rutinu

Vytvorte si zdravú a efektívnu rannú rutinu

06.09.2022

Krásne, letné dni sa pomaly krátia, miznú a onedlho ho vystrieda zádumčivé, jesenné obdobie. Začiatok jesene je tiež začiatkom školského roka, čo pre mnohých študnetov znamená nabehnutie do režimu povinností a mnohých aktivít. Tieto dni však na náladu mnohých nevplývajú dobre, čo je spôsobené najmä nedostatkom slnečného svitu. Zoznámte sa s niekoľkými typmi, ktoré toto obdobie vedia spríjemniť. 

 

Hľadáte nový spôsob, ako si vylepšiť ráno? Ráno nie je pre mnohých tým najkrajším časom dňa a niet sa čomu čudovať. Zazvoní budík a je treba sa chystať do práce alebo školy, rozmýšľame, čo sa cez deň bude diať a čo nás všetko čaká. Ráno však nemusí byť iba hektické a stresujúce, malo by byť časom pokoja a prebúdzania sa do dňa s novými príležitosťami. Tu je pár rád, ako si ho spríjemniť: 



Pravidelný 8-hodinový spánok 

Často opakovaná rada, ale hlavne preto lebo je veľmi účinná. Pravidelný spánok po dobu 8 hodín je ideálny na to, aby sa telo aj myseľ poriadne zregenerovali a oddýchli si od vonkajších podnetov. Snažte si prispôsobiť svoj deň tak, aby ste vedeli spať celých 8 hodín - nie menej, ani viac.



Vstaňte ihneď, ako zazvoní budík

Ráno zazvoní budík, ste rozospaný, posteľ je mäkkučká a príjmne teplá, v tomto prípade sa naozaj nikomu nechce vstať. Avšak, aby ste si vedeli ráno naozaj užiť a prežiť ho v pokoji, je nutné vstať ihneď.

Je veľmi hazardné predlžovať zvonenie budíka alebo ho úplne vypnúť. Môže sa totiž stať, že zaspíte a už budete iba ledva stíhať autobus do práce. 



Vyvetrajte a vychutnajte si ranné lúče

Miesto toho, aby ste do ruky schmatli mobil a prezerali si sociálne médiá, radšej otvorte okno, vyvetrajte a ak je to možné, ostaňte pár minút na slnku. Prirodzené svetlo je najlepší pomocník pri prebúdzaní, rovnako tak aj jemný, chladivý vánok rána. 

 

Tento rituál by ste si mohli zaradiť do svojej rutiny, pretože okrem toho, že vás poriadne nabudí zlepší aj náladu a budete sa cítiť viac motivovaný do dňa. 



Pohár čistej vody pred teplným nápojom alebo jedlom 

Po spánku sa vaše telo môže cítiť dehydrované, čo sa potom odráža na energii aj nálade. Predtým ako si nalejete horúci čaj, kávu, alebo iné kofeínové nápoje, vypite pohár vody. 

 

Až následne si môžete vychutnasť svoj obľúbený ranný nápoj. Chvíľa pitia čaju alebo kávy môžete využiť aj produktívnejšie, než na oddych. Napríklad si môžete naplánovať deň, upraviť si priority a podobne. 

 

Raňajky nevynechávajte, stará múdrosť hovorí, že sú najdôležitejším jedlom dňa. Väčšina ľudí ich vie vynechať, pretože nestíhajú alebo je ich príprava príliš zdĺhavá. Nehľad na objem ale na nutričnú hodnotu, aby ste mali dostatok energie. 



Rýchla rozcvička alebo prechádzka

Čo vám vie instantne zlepšiť náladu? Predsa pohyb. Aby ste sa poriadne prebudili a cítili dobre, je dobré zahrnúť do svojho rána aj nejaký druh pohybu. Niekto ráno stihne posilňovňu, tí, ktorí nie si chodia aspoň zabehať alebo si zacivičia doma jógu.

 

Ak sa na to necítiš, môže ti vyhovovať napríklad chodiť do práci peši alebo na bicykli, čo je rovnako ekologický aj zdravý spôsob prepravy. 



Aký je váš ranný rituál, ste s ním spokojný? Ak nie, potom zvážte zahrnutie niektorých naších tipov do vašej rannej rutiny. Ak si ju osvojíte a budete pravidelne opakovať, uvidíte, že vaše ráno môže byť aj tou lepšou časťou dňa, pokojnejšou aj produktívnejšou. 

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299