Vysoká škola alebo práca? To je otázka

Vysoká škola alebo práca? To je otázka

27.01.2020

Si nerozhodný a nevieš, čo po strednej? Nie si jediný, komu to túto dobu vŕta hlavou. Ciest je mnoho a ty si musíš vybrať iba jednu. Radi ti pomôžeme.

V dnešnej dobe sa väčšinou očakáva, že po strednej aicky nabehneš na vysokú. Je to aj tvoja predstava na ďalšie 3 či 5 rokov? Pokiaľ sa necítiš na ďalšie štúdium, nič sa nedeje. Môžeš si dať rok alebo dva pauzu a potom uvidíš. Vysoká škola sa dá dorábať v každom veku.

Možno si druhý typ, ktorý presne vedel, že ho po ukončení strednej školy čaká vysoká. Každopádne, to nemusí znamenať, že si presne rozhodnutý, ktorá škola to bude.

 

Financie a lokalita

Aj napriek tomu, že je na Slovensku vysoká škola zadarmo, neznamená to, že za roky štúdia nič neminieš. Budeš bývať na internáte alebo si zoženiete s kamarátmi byt? Ak sa chceš finančne zabezpečiť aj sám a nebyť závislí iba na rodičoch, zožeň si brigádu.

 

Navštív DOD

Je stále lepšie niečo naživo vidieť, ako o tom iba čítať. Na internete si poriadne preštuduj, kedy tvoja vybraná škola bude otvára svoje brány pre nových študentov. Prvé termíny väčšinou nájdeš v januári a februári. Niektoré fakulty však môžu mať otvorené aj v apríli alebo máji.

 

Prvý dojem

Páči sa ti, kde škola sídli, má krásne priestory? Vybavenosť školy je samozrejme veľmi dôležitá, no nedávaj iba na prvý dojem. Skús si o škole toho naštudovať viac a nebrať v ohľad iba povrchnú stránku. Môžeš si prečítať recenzie, prípadne sa pomocou sociálnej siete spojiť s bývalými absolventmi a môžu ti podať bližšie informácie.

 

Preštuduj si odbor

Čo je skutočná začiatočnícka chyba je to, že máš veľmi skreslené očakávania od svojho odboru. Preto si bližšie prezri študijný plán, ktoré predmety sa budú preberať, aká je prax a opäť sa obrátiť na bývalých študentov.

 

Tvoje rozhodnutie

V tomto momente si začneš uvedomovať, že si dospelý. Rozhodnutie či pôjdeš alebo nepôjdeš a hlavne kam pôjdeš. V tomto rozhodnutí ťa nemôže nikto ovplyvňovať. Bude to tvoje štúdium na ďalšie 3 až 5 rokov. Riaď sa teda vlastnou hlavou.

 

Nenechávaj si všetko na poslednú chvíľu

Daj si dostatok času a priestoru na to, aby si si bol riadne istý, že na vysokú školu chceš ísť. Pokiaľ sa o všetkom budeš informovať na poslednú chvíľu, uškodíš tak iba sebe samému. Dávaj pozor na dátumy ohľadom odoslania prihlášok a prijímacích skúšok.

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299