Viete čo je potrebné pre import tovaru na Slovensko zo zahraničia a krajín mimo EÚ?

Viete čo je potrebné pre import tovaru na Slovensko zo zahraničia a krajín mimo EÚ?

30.05.2021

Obchodovanie je jedným z najdôležitejších priemyselných odvetví pre ekonomiku a Slovensko nie je výnimkou. Slovensko ako člen Európskej únie, môže využívať výhody otvorených hraníc a zjednodušeného colného systému na úrovni EU.

A keďže import a export hrá pri obchodovaní dôležitú úlohu, mnoho spoločností pôsobiacich využíva dovoz a vývoz tovaru. Čo vy by ste však mali vedieť, ak chcete importovať produkty na Slovensko?

 

Vedeli ste, že najviac dovážanými výrobkami na Slovensko sú náhradné diely na automobily, ropa a ropné produkty? Hlavnými obchodnými partnermi Slovenska sú Nemecko, Česká republika, Poľsko, Francúzsko a Rakúsko. 

Dovoz (import) na Slovensko

Ak vaša spoločnosť obchoduje v Európe, môžete využívať výhody vyplývajúce z jednotného trhu EÚ. To znamená, že tovar sa môže voľne pohybovať bez akýchkoľvek dodatočných nákladov alebo kvantitatívnych obmedzení v tejto oblasti.

 

Ak však tovar dovážate zo zahraničia alebo krajín tretieho sveta, je potrebné zabezpečiť, že produkty splnia požiadavky EÚ na ochranu zdravia ľudí a zvierat, životného prostredia a práv spotrebiteľov. Tieto pravidlá a požiadavky sú harmonizované v rámci EÚ.

 

Dôležitým aspektom, ktorý je potrebné vziať do úvahy je, že sa musia dodržiavať špecifické požiadavky týkajúce sa balenia a certifikácie výrobkov.

Označenie CE

Mnohé výrobky musia mať označenie CE, aby sa mohli predávať v EÚ. Toto označenie ukazuje, že produkt bol podrobený posúdeniu výrobcu a spĺňa požiadavky EÚ na bezpečnosť, zdravie a ochranu životného prostredia.

Označenie CE je povinné len u výrobkov, pre ktoré existujú špecifikácie EÚ, ktoré vyžadujú umiestnenie označenia CE.

 

Predtým, ako umiestnite označenie CE na výrobok, musíte zabezpečiť, aby daný výrobok naozaj spĺňal všetky požiadavky. Zakázané je umiestniť označenie CE na výrobky, pre ktoré špecifikácie EÚ buď neexistujú alebo si vôbec nevyžadujú jeho umiestnenie.

Ako získať označenie CE pre výrobky?

Ak dovážate tovar zo zahraničia a z krajín tretieho sveta, výrobca produktov je zodpovedný za vyhlásenie o zhode so všetkými požiadavkami. Na umiestnenie označenia CE na výrobok musí výrobca:

  • zabezpečiť zhodu so všetkými príslušnými požiadavkami platnými pre celú EÚ

  • určiť, či môže výrobok posudzovať on sám ako výrobca alebo či musí o to požiadať notifikovaný orgán

  • zostaviť technický spis, v ktorom je zdokumentovaná zhoda s požiadavkami

  • vypracovať a podpísať EÚ vyhlásenie o zhode

Kam umiestniť označenie CE?

Označenie CE musí byť umiestnené tak, aby bolo viditeľné a čitateľné.

 

Tip: Ak označenie CE nie je možné umiestniť na samotný výrobok, môže byť umiestnené aj na obal výrobku. 

 

Autor: Dominika Blchová

Vyhľadavávanie

Sociálne siete