Ukončenie pracovného pomeru - čo treba vedieť?

Ukončenie pracovného pomeru - čo treba vedieť?

02.09.2021

Pracovný pomer je vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Ak sa jedna alebo druhá strana rozhodne tento vzťah ukončiť, je potrebné postupovať podľa Zákonníka práce, ktorý presne vymedzuje spôsoby, ktorými je možné pracovný vzťah ukončiť.

Ukončenie pracovného pomeru

Pracovný pomer je možné ukončiť dohodou, výpoveďou, okamžitým skončením alebo skončením v skúšobnej dobe. Pracovný pomer na dobu určitú sa skončí aj uplynutím dohodnutej doby.

Môže zamestnávateľ okamžite ukončiť pracovný pomer na základe súčasnej situácie (COVID-19)?

Zamestnávateľ nesmie okamžite ukončiť pracovný pomer na základné aktuálnej situácie, čo by bola veľmi nespravodlivá výpoveď. Okamžite skončiť pracovný pomer môže zamestnávateľ iba ak bol zamestnanec odsúdený pre úmyselný trestný čin alebo porušili pracovnú disciplínu.

Môže dať zamestnávateľ výpoveď na základe súčasnej situácie (COVID-19)?

V tomto prípade áno. Zamestnávateľ môže dať výpoveď ak sa zamestnanec stane nadbytočným. Vtedy je však potrebné písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu.

 

Pozor: Zamestnávateľ však nemôže dať výpoveď z dôvodu nadbytočnosti, ak sa zamestnanec nachádza ochrannej dobe (obdobie práceneschopnosti, tehotenstvo, materská alebo rodičovská dovolenka a pod.)

Aká dlhá je výpovedná doba?

Bez ohľadu na to či bola výpoveď daná zo strany zamestnanca alebo zo strany zamestnávateľa pracovný pomer sa vždy končí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť až od prvého dňa po doručení výpovede a skončí uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Dĺžka výpovednej doby je minimálne jeden mesiac a je zvyčajne uvedená v pracovnej zmluve.

 

  • 2 mesiace (pracovný pomer trval najmenej 1 rok a najviac 5 rokov),

  • 3 mesiace (pracovný pomer trval najmenej 5 rokov). 

Ako a kedy môže dať zamestnanec výpoveď?

Výpoveď môže dať zamestnanec kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu. Výpoveď musí byť písomná a doručená zamestnávateľovi. Doručiť ju je možné buď osobne alebo prostredníctvom pošty - doporučenou zásielkou. Odporúčame urobiť vždy dva originály – jeden originál, ktorý pôjde ku zamestnávateľovi, druhý originál, ktorý potvrdí zamestnávateľ zamestnancovi.

 

To kedy je správny čas na ukončenie pomeru je individuálne a záleží na dôvodoch zamestnanca. 

 

Má zamestnanec nárok na odstupné pri výpovedi?

Áno, a to v tom prípade, ak dal výpoveď zamestnávateľ a zároveň pracovný pomer trval najmenej 2 roky. Výška odstupného však závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru:

  • pracovný pomer trval najmenej 2 roky a najviac 5 rokov - 1 x priemerný mesačný zárobok

  • pracovný pomer trval najmenej 5 rokov a najviac 10 rokov - 2 x priemerný mesačný zárobok

  • pracovný pomer trval najmenej 10 rokov a najviac 20 rokov - 3 x priemerný mesačný zárobok

  • pracovný pomer trval najmenej 20 rokov - 4 x priemerný mesačný zárobok

 

Pozor! Ak dal výpoveď zamestnanec, nárok na odstupné nemá. 

 

Autor: Dominika Blchova

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete