Účtovníctvo, náklady a údržba firemného auta

Účtovníctvo, náklady a údržba firemného auta

27.06.2023

Je prirodzené, že podnikatelia sa snažia o optimalizáciou svojich príjmov a výdajov tak, aby to bolo pre nich čo najvýhodnejšie. Významnou položkou v nákladoch môže byť práve nákup firemného auta. V súvislosti s autom však prichádzajú aj ďalšie náklady. Viete, ktoré z nich sú daňovo uznateľné? 

Auto na firmu

Takmer každý sa už stretol so slovným spojením „auto na firmu”, čo to ale znamená? Ak je auto zaradené od majetku firmy, tak ho môžete považovať za firemné auto. Znamená to teda, že si môže firma do daňových nákladov zaradiť napríklad palivo, poistenie auta, kúpnu cenu auta alebo aj výdavky na servis a opravy.

Výdavky na palivo

Náklady na pohonné hmoty (dále PHM) si môžete uplatňovať troma spôsobmi, a to: 

Vedenie podrobnej evidencie

Ak chcete 100 % pokrytie výdavkov na pohonné hmoty, je nutné, aby ste si viedli knihu jázd. Výdavky na pohonné hmoty sa prepočítavajú podľa spotreby vozidla, ktorá je uvedená v technickom preukaze. Tu ale môže nastať rozdiel medzi normovanou spotrebou a reálnou spotrebou. 

Satelitné sledovanie vozidiel

V prípade, že sledujete vozidlá prostredníctvom GPS zariadení, získate najefektívnejší nástroj na uplatnenie výdavkov za PHM. V tomto prípade si totiž môžete uplatniť celú sumu z nákupu pohonných hmôt, a to aj bez nutnosti prepočtu spotreby.

Paušálne výdavky z nákupu

Ak sa rozhodnete pre paušálne výdavky budete si vedieť uplatniť len 80 % z nákladov na nákup pohonných hmôt. V princípe však nie je nutné viesť žiadnu evidenciu ani prepočítavať spotrebu, stačí len raz ročne evidovať stav tachometra.

Technické zhodnotenie

Okrem pohonných hmôt môžete do nákladov zaradiť aj zariadenia, ktoré zvýšia hodnotu vášho vozidla. Za technické zhodnotenie možno považovať modernizáciu a rekonštrukciu automobilu. 

 

Pod modernizáciu patrí napríklad montáž nasledujúcich položiek: 

  • strešné okno

  • držiak na mobil do auta

  • ťažné zariadenie

  • alarm

  • autorádio

  • centrálne uzamykanie

  • imobilizér

  • elektrické ovládanie okien 

 

Za rekonštrukciu možno považovať napr: 

  • montáž deliacej priečky medzi prednými a zadnými sedadlami

  • zmenu nákladnej časti vozidla z prepravy nákladu na prepravu osôb

  • montáž splynovača a pod.

 

Pozor: Aj pri technickom zhodnotení je dôležitá nákupná cena. V prípade, že prekročíte sumu 1 700 €, dané zariadenie sa zaraďuje do nákladov postupne, formou odpisov. 

Údržba a servis

Medzi prevádzkové náklady patrí aj umývanie auta v autoumývačke, výmena pneumatík, kúpa lekárničky, tepovanie, poplatky za technickú a emisnú kontrolu atď. V prípade, že si nie ste istý, či položka je vhodná alebo nie poraďte sa so skúseným účtovníkom. 

Využitie auta na súkromné účely

Niektorí podnikatelia ale aj zamestnanci zvyknú používať firemné auto aj na svoje súkromné účely. V takom prípade, nie je možné uplatniť všetky výdavky ako daňový náklad, ale iba tie, ktoré boli vynaložené na pracovné cesty.


Natália Várošová, Špecialista na optimalizáciu webov - Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299