Top 5 mýtov o brigádnikoch

Top 5 mýtov o brigádnikoch

03.03.2016

Určite ste sa aj vy už niekedy stretli s predsudkami o brigádnikoch či pracovníkov na čiastočný úväzok. Zlým prístupom k takýmto zamestnancom môže nastať situácia, že sa pracovník cíti podcenený. Hoci jeho schopnosti môžu ďaleko prevýšiť nejedného stáleho pracovníka. 

Uvažujete nad zamestnaním človeka na polovičný úväzok, alebo brigádnika? Existuje nespočetné množstvo príležitostí, kde ho nájsť. Okrem personálnych agentúr a inzerátov v tlači sú mimoriadne účinné brigádnické portály. Portál Brigada.sk prepája brigádnické potreby s potrebami zamestnávateľov. Brigádnik môže uverejniť svoj životopis, reagovať na ponuku práce, či využiť iné služby a na druhej strane majú zamestnávatelia prístup k ich informáciám. Je to obľúbený spôsob ako sa zamerať na pracovníka, ktorý najlepšie zodpovedá vašim kritériám.


Vyhlásenie, že brigádnici sú málo angažovaní, neiniciatívni alebo len neschopní nájsť si prácu na plný úväzok nebude blízko od pravdy. Milióny ľudí pracuje na polovičný úväzok z ekonomických dôvodov. Úmyselne si vybrali kratšiu pracovnú dobu a s rozhodnutím sú spokojní a pozitívne zmýšľajúci. Nanešťastie, firmy stratili mnoho talentov kvôli ustálenej mienke, mýtom a falošným vyhláseniam o brigádnikoch.


5 mýtov o brigádnikoch: 


Medzi- stanica k plnému úväzku

Samozrejme, sú takí, ktorí sa zmieria s prácou na polovičný úväzok ako dočasným stavom, pokým nenájdu prácu na plný úväzok. Takýto „exemplár“ je možné rozpoznať už na pohovore. Slovo exemplár sme použili práve pre to, že ide o výnimku než pravidlo. Dôvodov, prečo stačí človeku príjem z polovičného pracovného času je mnoho. Môže byť za tým dôchodca, ktorý má chuť neustále byť v obraze, rodič ponáhľajúci sa za deťmi, či podnikateľ, ktorý popri vedení svojej firmy potrebuje bočný príjem. Rastúci trend dopytu po práci na čiastočný úväzok svedčí o fakte, že ľudia sú s touto voľbou spokojní. Ako argument, prečo sa tento mýt považuje za nepravdivý je, že sa nepotvrdila zvýšená fluktuácia prijímaním brigádnikov. V praxi sú často viac angažovaní a dlhšie zotrvajú na jednom mieste ako kmeňoví zamestnanci. Významným faktorom ich spokojnosti v zamestnaní je, že si vážia aj takúto prácu.


Nie sú dostatočne vzdelaní alebo skúsení

Pracovníci na polovičný úväzok môžu byť rovnako kvalifikovaní ako pracovníci na plný úväzok. Neraz aj viac. Aj odborníci majú dôvod vybrať si prácu na polovičný úväzok. Ich profesionalita, odpracované roky a zodpovednosť dosiahla vrchol a teraz uprednostnia pracovné prostredie a ponúkanú flexibilitu. Vďaka vyzretosti majú svoje plány a prijmú rolu, ktorá im pomôže vyrovnať sa s ostatnými záťažami a záujmami. Zabudnite na pravidlo „nikdy neprijať prekvalifikovaného kandidáta“ ak sa chystáte obohatiť pracovný kolektív o pracovníka na čiastočný úväzok.


Nie sú plne angažovaní alebo produktívny

Pri tomto mýte je potrebné vysvetliť si, že výrok „pracovníci na polovičný úväzok sú cenení len na polovicu plnej práce“. Firmy, ktoré prijímajú brigádnikov vo veľkom už dávno pochopili, že majú obrovskú výhodu vo flexibilite. Zamestnaním pracovníka na polovičný úväzok zlepšíte efektivitu z dlhodobého hľadiska. Títo zamestnanci si uvedomujú potrebu sústrediť sa na prácu a snažia sa o jej udržanie. Eliminujú nepodstatné stretnutia a konverzácie, ktoré sa netýkajú práce a v konečnom dôsledku môžu byť viac efektívny pi prepočte na hodiny ako tradičný zamestnanec.


Nie sú tam, keď ich potrebujete

Flexibilita na oboch stranách! Pre ich dospelosť a skúsenosť, profesionáli pracujúci na polovičný úväzok chápu, že tam budú časy, keď musia pracovať mimo ich daného rozpisu aby naplnili potreby zamestnávateľa. Zodpovedný pracovník na polovičný úväzok sa bude snažiť zmeniť harmonogram alebo pracovať hodiny navyše, aby splnil termíny, alebo predišiel krízovej situácii. Rovnako ako termíny a krízy sú výnimkou a nie normou, váš pracovník na čiastočný úväzok bude motivovaný vykonať, čo treba aby bol biznis úspešný.


Výhody patria len zamestnancom

Pokým pracovníci na čiastočný úväzok sú cenení za flexibilitu odísť skoro z práce alebo pracovať menej než päť dní v týždni, nie sú jediní, kto má prospech z dohody. Veľa z nich si vyberá prácu za konkurencieschopné platy a bez benefitov ako príležitosť pracovať „part-time“. To dáva firmám, malým podnikom najmä prístup do vyššej úrovne talentu, ktorý by si v inom prípade nevedeli dovoliť. Firmy zamerané na rast, ktoré nemajú peniaze alebo prácu na vyplatenie zamestnancom pracujúcich 40 hodín, majú efektívnu možnosť priniesť talent. Súčasne podporia rast i bez významnejších investícii alebo uspokojenia sa s niekým, kto je menej skúsený alebo zodpovedný.

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299