Stres a jeho pozitíva?

Stres a jeho pozitíva?

15.07.2020

O strese väčšinou počúvaš ako o negatívnom pocite, ktorý spôsobuje mnoho komplikácií, ale je to všetko čo so sebou prináša? Môžeme na strese nájsť aj pozitíva?

Poznáš to: spotené dlane, napätie svalstva, rýchlejšie dýchanie... Všetko kvôli stresu. Na čo nám vlastne je a prečo sa ho nikdy nezbavíme?

Stres je prirodzená funkcia, ktorá sa vyvinula už u našich predkov. V prvom rade plní ochrannú funkciu, ktorá nás mala a aj má chrániť pred nebezpečenstvom. Keď vravíme nebezpečenstvo, nemyslíme tým iba autonehodu alebo útok medveďa – dnešná doba v sebe nesie mnoho stresových faktorov, jedná sa hlavne o tie, ktoré sú pre nás dôležité. Stres poznáme už od školy a stretávame sa s ním až do dospelosti.

 

Ako to funguje?

Pomocou zmyslov sa vonkajšie informácie dostanú do nášho mozgu, kde sa informácia spracuje. Náš mozog sa rozhodne, na základe situácie, čo je potrebné spraviť. Ocitáme sa na rázcestí – fight or flight effect (bojovať alebo utiecť). Signál, ktorý náš mozog vyšle je rýchly, niekedy si dokonca ani nemusíš uvedomiť, čo sa stalo alebo čo si urobil. Naša myseľ vtedy vytesní všetky druhotné veci a sústredí sa na jednu vec – najmä prežiť.

 

Prečo je stres škodlivý? Je to prvá asociácia, ktorú so stresom zvyčajne všetci máme. Áno, pokiaľ je stresu priveľa dokáže spôsobiť mnoho zdravotných komplikácií. V prvom rade je dobré si uvedomiť, že stres je vlna energie, predstavme si to ako palivo – to je spôsobené adrenalínom. Negatívne na nás pôsobí to, že sa nedokážeme od stresu vymaniť, nevieme sa uvoľniť a nemyslieť na všetky ťažké veci v živote. Poznajú to najmä tí, ktorí žijú v strese často a trpia ním aj chronicky. Pokiaľ hladina stresu nie je kontrolovaná môže to spôsobiť fyzické problémy, ako je upchatie ciev, zvýšený krvný tlak... Taktiež má dopad aj na psychiku – ak to bude trvať pridlho môžu sa dostavovať úzkosti alebo depresie.

 

A pozitíva? Pramenia presne odtiaľ odkiaľ pochádzajú problémy  a to adrenalínom. Ako je napísané vyššie, stres je nabitie energiou. Už sa ti stalo, že si mal do zajtrajška odovzdať úlohu do školy alebo odovzdať zadanie do práce? Pokiaľ je pre nás niečo dôležité, nemôžeme sa stresu ubrániť a dáme do práce všetku svoju silu. Pomocou stresu zvládame veci rýchlejšie a precíznejšie. Ako je napísané vyššie, naša myseľ vymedzí úplne všetky druhotné veci a zameria sa iba na riešenie problému, takže ak si robil niečo na poslednú chvíľu a skvele sa ti to podarilo, je to vďaka stresu!

 

Čo pomáha proti stresu?

Každopádne aj tak, stres nie je najpríjemnejší pocit na svete a veľa ľudí sa ho snaží obmedziť. Je pravda, že stres nás čaká na mnohých miestach a niekedy cítime, že už nevládzeme. Čo najlepšie pomáha? Šport – vybi túto energiu fyzickou aktivitou, relaxácia – wellness alebo masáž, spoločnosť- stretnutie s priateľmi alebo rodinou.

Avšak nezabúdaj na to, že čím viac stresom si prejdeš, naučíš sa ho lepšie zvládať. Tým myslíme, že sa naučíš reagovať na stresové situácie a nemusí ťa to „strašiť“ tak ako prvýkrát.

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299