Sedavé zamestnania a ich zdravotné následky

Sedavé zamestnania a ich zdravotné následky

19.12.2022

Sedávate v práci, škole alebo doma príliš často? Sedenie je síce veľmi príjemná a poholdná poloha, ak ju však dlhodobo neobmieňate za nejakú aktivitu môže vám zdravotne uškodiť. 

 

Moderná doba prináša veľké pohodlie, sedenie v práci je pri viacerých pozíciách samozrejmosťou, avšak aký to má dopad na naše zdravie? 

 

Najčastejším problémom so sedením sú bolesti chrbta, krížov, šije alebo hlavy. Nesprávne sedenie vedie k rôznym ťažkostiam a preto je dôležité vedieť, ako správne držať postavu. Všetko však nie je iba o správnom sedení, státie, pohyb alebo prechádzka sú najlepšími liečiteľmi. 

Pri dlhodobom sedení netrpí iba vrchná časť tela, ale aj nohy. Nohy sú zohnuté, čím sa bráni v správnej cirkulácii krvi. To následne namáha žily a cievy, ktoré sa môžu vyduť alebo opuchnúť, teda sa vytvoria kŕčové žily a v najhoršom prípade krvná zrazenina, teda trombóza. 

 

Ak sa neustále sedenie navyše spojí s nezdravým stravovaním je možné, že začnete rýchlejšie priberať. Vysoká váha až obezita potom vedú k iným zdravotným ťažkostiam, ako je cukrovka, vysoký tlak a cholesterol.  

 

Možno je čas na zmenu: 

  • Vylepšite svoje pracovné prostredie nákupom vhodnej ergonomickej stoličky alebo kľakačky, nastavením monitoru do správnej výšky a podobne.

  • Vyskúšajte pracovať v stoji

  • Každých 30 minút sa postavte a natiahnite sa

  • Vždy, keď bude príležitosť choďte sa prejsť, napríklad s kolegami na obed alebo meeting 

 

Sedenie neprospieva ani psychike, mozog bez pohybu nie je dostatočne stimulovaní. Takže ak chcete byť viac motivovaný, produktívnejší a v dobrej nálade choďte si po práci zabehať, zacvičiť alebo sa jednoducho prejsť. Počas pohybu alebo nejakej fyzickej aktivity sa stimuluje tvorba endorfínov a dopamínu.

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete