Rozšírená a virtuálna realita a ich využitie v praxi

Rozšírená a virtuálna realita a ich využitie v praxi

22.07.2021

Rozšírená a virtuálna realita naberá na popularite a používa sa (nielen) na školeniach v rôznych odvetviach. Dokonca aj maloobchodný priemysel využíva simulácie virtuálnej reality, aby umožnil pracovníkom dostať sa do situácií, s ktorými sa môžu v práci pravdepodobne stretnúť.

Čo je to rozšírená realita?

Rozšírená realita (AR) spája skutočný aj virtuálny svet. Realita je rozšírená o ďalšie informácie, vysvetlenia, obrázky alebo videá, kedykoľvek a kde je to potrebné. Zobrazujú sa na mobilných zariadeniach, napr. tablety, smartfóny alebo inteligentné okuliare, keď používatelia nasmerujú svoj fotoaparát na určené miesto v objekte a k skutočnému obrazu sa pridajú vysvetlenia, 3D objekty, alebo videá.

Aký je rozdiel medzi rozšírenou a virtuálnou realitou?

Virtuálna realita (VR) je čisto počítačom generovaná simulácia, zatiaľ čo rozšírená realita (AR) ponúka aj ďalšie informácie do skutočného sveta.

Čo je potrebné pre rozšírenú realitu?

Aplikácie rozšírenej a virtuálnej reality môžu byť spustené na rôznych mobilných zariadeniach. Najbežnejšie používanými zariadeniami sú dnes tablety a inteligentné telefóny. Dajú sa však použiť aj inteligentné okuliare. Výhodou používania okuliarov je, že obe ruky sú voľné a používateľ môže pracovať rýchlejšie a efektívnejšie. To zľahčuje prácu najmä technikom, na podporu spoločností v rôznych fázach reťazca: od výroby cez servis, diagnostiku na diaľku, opravy až po školenia.

Rozšírená realita v oblasti opravy automobilov

Technológia rozšírenej reality nie je v automobilovom priemysle žiadnou novinkou.

  • Táto technológia pomáha napríklad návrhárom aut zobraziť 3D modely vo virtuálnom priestore.

  • Rozšírená realita taktiež umožňuje technikom v predajniach dozvedieť sa viac o novom vozidle a o tom, ako opraviť jeho komponenty bez fyzického prístupu k vozidlu. Keď sa nový model zavedie do obchodného zastúpenia a zákazníci začnú nakupovať, technici budú vďaka virtuálnemu školeniu pripravení vybaviť servisné opatrenia.

  • Úloha rozšírenej reality v automobilovom vzdelávaní vzrastá. Rozšírená realita pomáha študentom, ktorí sa zaujímajú o kariéru v oblasti opráv a / alebo dizajnu automobilov, pripraviť sa a trénovať si svoje schopnosti pomocou AR. Existuje veľa rôznych programov rozšírenej a virtuálnej reality, ktoré pomáhajú študentom prakticky trénovať svoje schopnosti pri opravách automobilov. Jednou z najväčších výhod týchto typov programov je bezpečnosť. Študenti, ktorí sa práve učia základy mechaniky automobilov môžu urobiť chybu, ktorá by mohla potenciálne spôsobiť riziko. Učením sa pomocou rozšírenej reality sa chyby stávajú iba virtuálne.

 

Virtuálna a rozšírená realita je kľúčom k budúcnosti automobilového priemyslu a táto technológia môže zmeniť proces opravy automobilov na zaistenie správnej diagnostiky a opravy mechanických problémov.

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299