Riadiš sa prvým dojmom?

Riadiš sa prvým dojmom?

27.02.2020

Aj dnes mnoho ľudí verí v prvý dojem. Prvý dojem sa stal veľmi dôležitým okamihom pri stretnutí neznámej osoby. V priebehu prvej minúty už presne vieme, či s človekom budeme vychádzať alebo naopak sa s ním odmietame baviť. Od čoho všetkého závisí prvý dojem?

Väčšie ľuďom sa najsympatickejší pozdávajú atraktívni ľudia, ale je skutočne prvý dojem tak povrchný a iba o kráse? Pravda je tá, že sa nedá presne určiť, ktorý človek je jednoznačne sympatický alebo naopak. Ponímanie krásy u druhej osoby je vždy veľmi individuálne a nikdy nebudeme dopredu vedieť, kto sa nám zasvedčí.

 

Prvé sekundy

Chystáš sa na dôležité stretnutie alebo pracovný pohovor? Pamätaj, že prvý dojem si vytvárame už v prvej sekunde stretnutia a nie to iba o tom akú má kto peknú tvár. Ide o komplexný pohľad- takže aké máš oblečenie, ako voniaš a podobne. Ak sa hovorí o prvom dojme v spojitosti s pracovným pohovorom, môžeš celé toto stretnutie chápať ako prvý dojem, pretože sa stretnú dvaja neznámi ľudia, ktorí sa môžu rozhodnúť či budú spolu pracovať. Preto chceme zanechať zo seba iba to najlepšie.

 

Na čo je treba dávať pozor?

Ako sme naznačili vyššie, atraktivita alebo krása sa nijako všeobecne zmerať nedajú a obyčajne tieto dve veci nikto neovplyvní. Čo sa ale dá zmeniť a postupne na tom pracovať je úsmev. Úsmev má silu prilákať a vytvoriť priateľskú atmosféru hneď od začiatku. Nezabúdaj naň. Druhou veľmi dôležitou zložkou je očný kontakt, no nič netreba nepreháňať. Ak sa nachádzaš na stretnutí medzi štyrmi očami, nie je potrebné neustále na človeka civieť, úplne bude stačiť občasný pohľad. Ak pracuješ s väčšou skupinou ľudí nadväzuj s nimi očný kontakt postupne a nevynechávaj. Takýmto spôsobom upútaš a svoj prednes urobíš o niečo zaujímavejší. Samozrejme, nezabúdaj na hygienu a čisté a vyžehlené oblečenie.

 

Prečo máme prvý dojem?

Pocit, že je nám niekto sedí a niekto nie nemáme len tak. Od mala sa ako deti učíme, čo nám hovoria neverbálne prejavy človeka ako je mimika alebo gestikulácia. Mimika je v tomto prípade pre nás dôležitejšia, pretože ako malé deti pozorujeme najmä ju. A načo nám to je? Keďže človek je spoločenský tvor pomáha nám to učiť sa chápať aj pozadie konverzácie a vnímať vnútorné rozpoloženie človeka na druhej strane stola.

 

Pracovné pohovory alebo iné dôležité situácie nás nútia premýšľať o tom, ako urobiť čo najlepší prvý dojem. V každom prípade- nezabúdaj na to kto si a nehraj sa na niečo so nie si. Dôveruj v seba a vydaj to najlepšie.

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299