Rekonštrukcia bytov a domov - ako sa na ňu pripraviť?

Rekonštrukcia bytov a domov - ako sa na ňu pripraviť?

27.06.2021

Aj ked budovy môžu vydržať a slúžiť bez problémov aj desiatky rokov, z času na čas je však rekonštrukcia potrebná. Ak aj vy plánujete renováciu. Prezradíme vám, na, čo by ste sa určite mali pripraviť. 

 

Či už chcete meniť okná, kuchyňu alebo rekonštruovať kúpeľňu, akýkoľvek zásah do vašej domácnosti si vyžaduje určitú prípravu.  

1. Navštívte stavebný úrad

Aj renováciu domov je potrebné ohlásiť. Stavebnému úradu ohláste, že plánujete rekonštrukciu bytu / domu. Podľa toho aký bude rozsah práce, môžete získať stavebné povolenie. 

2. Stanovte si rozpočet

Renovácia domova nie je zadarmo, preto si určite nezabudnite dôkladne pripraviť váš rozpočet a sumu, ktorú ste ochotný zaplatiť. Váš rozpočet na renováciu by mal zahŕňať materiál, prácu robotníkov alebo firmy, náklady na stroje, manipulátory a manipulačnú techniku, kúpu nového zariadenia a podobne.  

3. Nezabudnite na susedov

Ešte predtým ako začnete s prácami, vŕtaním a hlukom, oznámte susedom, že na niekoľko dní si budú musieť zvyknúť na značný hluk. Zo slušnosti, ich môžete samozrejme navštíviť osobne alebo vyvesiť plagát na dvere a v okolí.

4. Vyberte si spoľahlivých pracovníkov

Ak si na rekonštrukciu plánujete zavolať firmu, pri jej výbere si dávajte pozor. Najlepšou voľbou sú referencie. Opýtajte sa vašich známych, priateľov alebo rodiny na ich skúsenosti či boli spokojní, aký bol výsledok práce a podobne. Veľa recenzií o firmách nájdete samozrejme aj na internete.

 

Tip: Ak sa na rekonštrukciu chystáte vy sami, nezabudnite na dostatočnú bezpečnosť pri práci.

5. Rekonštrukcia a odstránenie odpadu

Pri rekonštrukcii je dôležité postupovať krok za krokom, miestnosť za miestnosťou. Nie je dobré púšťať sa hneď do všetkého naraz. Vznikne tak iba chaos, neporiadok a vaša práca môže trvať ešte dlhšie, ako ste plánovali. Profesionáli určite vedia ako na to, takže ak ich nájdete, nebudete mať žiadne obavy.

 

Ak nechcete likvidáciu odpadu, ktorý vám vznikne počas a po celej rekonštrukcii, riešiť sami, prenajmite si kontajnera aj s odvozom.

 

Autor: Dominika Blchová

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299