Psychická nepohoda v zamestnaní: Čo je burnout a boreout?

Psychická nepohoda v zamestnaní: Čo je burnout a boreout?

05.12.2022

Rovnako ako fyzické ochorenia, aj tie psychické je potrebné riešiť. Mnoho ľudí v dnešnej dobe žije namáhavý a hektický život, ktorý psychickému zdraviu vôbec nepomáha. Oddych a pokoj sú minimum toho, čo pre svoje telo a myseľ môžete urobiť. 

 

Oddychujete pravidene po práci alebo počas učenia? Dať si pauzu, uvoľniť sa a chvíľu sa venovať iba sám sebe by malo byť v každodennom rozvrhu každho človeka. Nikto dlhodobo nezvláda neustále pracovať alebo sa učiť. Telo aj myseľ potrebujú čas na regeneráciu a dobitie energie. 

 

Kedy je čas oddýchnuť si:

  • Ak pociťujete neustále napätie a stres

  • Máte problém so spánkom 

  • Máte nepravidelný jedálniček

  • Uzatvárate sa pred okolím a izolujete sa

  • Už vás nebavia veci, ktoré vás pred tým tešili

 

Psychická nepohoda môže u každého jedinca manifestovať iným spôsobom. Sú to však všeobecne negatívne pocity, ktoré sa môžu prejavovať aj fyzicky. Ak cítite, že nie ste sám sebou a práca vám robí ťažkosti, čo môžete minimálne pre seba urobiť je oddychovať. 

 

Následky nespokojnosti a stresu v práci

 

Burnout

Syndróm vyhorenia je veľmi často spomínaný v rámci negatívnych dopadov práce na duševné i fyzické zdravie človeka. Vyhorenie nastáva vtedy, ak je človek veľmi vyťažený, zažíva v práci neustály stres a nemá vytvorený balans medzi svojim súkromím a prácou. To znamená, že si často berie prácu aj domov, pracuje viac, než má, napokon sa cíti vyšťavený, práca ho môže neskôr demotivovať, veľmi stresovať a podobne. Ak sa syndróm vyhorenia nerieši je možné, že prerastie do vážnejších ťažkostí, ako je depresia alebo úzkosť. 

 

Boreout

Boreout je chronický stav, pri ktorom sa človek cíti podobne ako zombie. Práca je samozrejmosťou, nebaví ho vykonávať svoje zamestnanie, dni plynú ale nemá v nich nijaký cieľ a žiadnu motiváciu. Každý sa občas v práci nudí, boreout však sprevádzajú  neustále pocity prázdnoty a vyčerpanosti. Ak sa tento dlhodobý stav nerieši následky sú podobné ako pri burnoute.

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299