Preventívna hygiena na pracovisku

Preventívna hygiena na pracovisku

25.03.2020

V každej práci, kde sa zdržiava veľké množstvo ľudí je potrebné dbať na hygienu. Každý zamestnávateľ musí mať v prvom rade na mysli ich zdravie a bezpečnosť. Zamestnanci však nemôžu zabúdať, že pre celkové zdravie svojho kolektívu sú najdôležitejšou zložkou oni sami.

Hygiena nám dáva pocit čistoty, pomáha nám udržiavať si pevné zdravie a chrániť sa tak pred neželanými ochoreniami. Hygiena na pracovisku pozostáva z každodenného upratovania priestorov, no hlavne na našej osobnej hygiene. Ako kolektív sa denne spoločne presávame výťahmi, dotkneme sa toho istého vypínača a presúvame sa verejnou dopravou do práce či z práce. Pochopiteľne, jedno umytie rúk za deň nevyrieši všetko.

Druhou časťou je čisté pracovné prostredie. Sú to hlavne kuchynka a toalety. Každý zamestnanec si musí dbať o to, aby tieto priestory opúšťal v takom stave, v akom ich našiel. Upratovačka síce chodí každý deň / týždeň, ale počas celého dňa je potrebné, aby aj samotní zamestnanci vedeli, ako sa o svoje prostredie starať.

 

Všetci zamestnanci musia poznať pravidlá

Či je to dlhoročný kolega alebo nový, je potrebné každému pripomínať pravidlá, možno nie je na škodu tieto pravidlá spísať. Niektorí zamestnávatelia zavádzajú pravidelné rituály, ako je čistenie pracovných pomôcok – ako sú napr. klávesnice.

 

Zamestnávateľ musí zabezpečiť prostriedky

Nato, aby zamestnanci mohli tieto pravidlá dodržiavať, je potrebné prichystať aj prostriedky. Klasické prostriedky, ako je toaletný papier, mydlá, vreckovky a čistiace prostriedky pre upratovačku sú jednoznačné. Niekedy však nie je na škodu, aby sa zadovážili aj antibakteriálne mydlá alebo dezinfekčné gély.

 

Aby ich každý videl

Kde sa zamestnanci najviac schádzajú? Sú to väčšinou priestory, kde odpočívajú, rozprávajú sa a podobne. Práve tam je dôležité nechávať napríklad vreckovky, pre prípad potreby.

 

Kontrola prostredia

Nie je treba každému dýchať a krk, ale občas je dobré skontrolovať rizikové oblasti, ako je kuchynka. Chladnička, kde sa skladuje jedlo zamestnancov alebo mikrovlnka, ako miesto, kde si každý ohrieva jedlo, sú najrizikovejšie pre tvorenie plesne alebo baktérií. Nie len zamestnávateľ, ale hlavne sám zamestnanec, ktorý tieto spotrebiče používa musí vedieť, ako ich po sebe vyčistiť a nechať tak priestor ďalšiemu.

 

Nebuďme sebci

Nikto nechce ostávať doma, pokiaľ nejde do tuhého. Peniaze a dobrá výplata sa hodia každému. Ak na teba ide choroba a vieš, že je to nákazlivé, nechaj sa vypísať radšej doktorom a neohrozuj tak svojich kolegov. Ak kýchaš alebo kašleš, prekrývaj si tvár vreckovkou alebo lakťom, určite nepoužíva ruku, keďže sa ňou budeš dotýkať ešte veľa vecí.

 

Čistota je pol života. A je to tak. Nechránime ňou iba samých seba, ale aj ľud okolo nás a veľakrát ide aj o našich blízkych. Už len počas cesty do práce a z práce sa stretneme s mnohými nečistotami, chorobami, baktériami a je dôležité si to uvedomovať a nebrať to na ľahkú váhu.

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299