Prenosné zručnosti, ktoré ti pomôžu v každej profesii

Prenosné zručnosti, ktoré ti pomôžu v každej profesii

26.08.2022

Zručnosti, ktoré ti pomôžu v akomkoľvek zamestnaní, to sú presnosné zručnosti. Sú univerzálne a flexibilné a jednoducho sa im priučíť počas života, rôznych brigád, stáží alebo dobrovoľníckych činností. Zisti, ktoré to sú a ako ich vieš využiť. 

 

Prenosné zručnosti sú univerzálne schopnosti a znalosti, ktré sa dajú využiť pre viacero zamestnaní. Samotný názov napovedá, že sa dajú preniesť, teda napríklad ak tvoja brigáda zahŕňala prácu v zahraničí, kde si sa zoznámil s cudzím jazykom, neskôr túto novú vedomosť môžeš využiť v trvalom zamestnaní, kde na vyžaduje cudyzí jazyk. Prenosných zručností je však mnoho.

 

Môžu to byť interpersonálne, teda dokážeš dobre komunikovať s kolegami, zákazníkmi, klientmi, vieš pracovať v tíme a podobne. 

Manažérske zručnosti vypovedajú o tvojej schopnosti viesť prevádzku, obchod alebo kanceláriu, teda taktiež dokážeš dobe komunikovať, pracuješ dobre s rozpočtom, vykonávaš nábor personálu a dokážeš viesť tím. 

Administratívne prenosné zručnosti zahŕňajú napríklad základnú prácu s PC, organizovanosť, dobrá verbálna aj neverbálna komunikácia a ovládanie kancelárskych zariadení. 

Počítačové zručnosti sú mnohokrát nutnosťou. Je potrebné vedieť ovládať počítač, vedieť ho udržovať, starať sa o web stránky atď.

 

Vymenovali sme ich len zopár. Existuje však množstvo prenosných zručností. 

 

Ako nájdeš svoje prenosné zručnosti?

Stačí sa pozrieť na svoje pracovné skúsenosti. ČO si na predchádzajúcej brigáde alebo v zamestnaní robil a aký odbor to bol? Podľa toho, čo si tam vykonával, môžeš zistiť, aké prenosné zručnosti si mohol prirodzene získať. 

Niektorí ľudia sa prirodzene dostanú k prenosných zručnostiam už počas života, avšak dá sa to aj pomocou školských aktivít, dobrovoľníckych činností alebo stáží. 

 

Ako ich využiť v svoj prospech? 

Prenosné zručnosti sa ti budú hodiť všade, hlavne pri hľadaní novej práce. Prezri si najprv pracovné ponuky a požiadavky zamestnávateľa na prijatie nového uchádzača. Podľa toho zistíš, aké prensné zručnosti v životopise zvýrazniť a aké pridať. 

 

Prenosné zručnosti sú univerzálne a teda  ti môžu pomôcť vo viacerých smeroch. Záleží od profesie a odboru, v ktorom by si sa chcel zamestnať, ale väčšinou sa vyžaduje komunikatívnosť, dochvíľnosť, základné ovládanie počítača, schopnosť pracovať v tíme alebo samostatnosť. 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299