Pred hľadaním práce si položte nasledujúce otázky

Pred hľadaním práce si položte nasledujúce otázky

19.09.2022

Hľadanie práce je náročná činnosť, časovo, ale aj psychicky. Každý sa snaží nájsť si prácu snov, a ako hovorí známy citát: Rob, čo miluješ a už nikdy nemusíš pracovať. Zdá sa to až moc dobré na to, aby to bola pravda? Nie. Položte si nasledujúce otázky a zistite, aké kariérne smerovanie bude pre vás ako stavané. 

 

Výber profesie nie je vôbec jednoduchý. Nikto nechce pracovať v zamestnaní, ktoré ho nudí a dokonca nebaví. Zamestnanie je esenciálne pre život, platí životné náklady aj občasné pôžitky. Preto je dôležité dbať na to, za akou prácou sa rozhodnete ísť. 

 

Aké sú vaše záujmy?

V prvom rade je dôležité poznať sám seba. Ste introvert a preferujete prácu, ktorú budete môcť vykonávať samostatne? Alebo ste extrovertný typ a máte radi prácu v tíme a veľkom kolektíve? 

To všetko môžu byť prvotné nápovedy, čo od svojej budúcej práce budete vyžadovať. 

 

V prípade núdze môžete vyskúšať rad osobnostných testov, pričom niektoré sú zamerané priamo ako nápoveda pre výber zamestnania, resp. Aké zamestnania sa pre ktorý typ hodia. 

 

Koníčky vám môžu pomôcť nájsť to, čo vás baví. Prezradia veľa o vašej voľnočasovej aktivite, ako je dobrovoľníctvo, zaujímate sa o techniky, umenie alebo literatúru? Taktiež vypovedajú o vaši silných stránkach a talente, ktorý v práci môžete využiť. 



Je náplň práce atraktívna? 

Určite ste si prešli kopec pracovných ponúk, ale nie každá dokáže naozaj motivovať. Podstatné je čítať požiadavky zamestnávateľa a náplň práce. Bude vás baviť alebo bude lepšie hľadať ďalej? 

 

Samozrejme, nie každá aktivita v práci bude pre vás zábavná, podstatné je či hlavná náplň práce dokáže byť dostatočne atraktívna a bude vás baviť. 



Bude výplata dostatočná? 

Vysnívaná práca nemusí byť vždy dobre platená, preto je dobré mať finančný plán a poznať svoje mesačné výdavky. 

Trh práce ej neustále v pohybe a preto je ho potrebné sledovať. Najpopulárnejšie pracovné pozície bývajú najlepšie odmeňované, niektoré na druhej strane upadajú do zabudnutia. 

 

Niekedy, a najmä na začiatku svojej kariéry, je potrebné robiť kompromisy a hľadať najideálnejšie spojenie medzi platom a tým, čo vás baví. 



Čím táto práca prispeje do vášho života?

Pre niektorých ľudí je veľmi podtstané vedieť, že sa v práci môžu posúvať napred. Teda zamestnanie ponúka možnosť povýšenia a teda zdokonaľovanie svojich schopností a vyšší plat. 

Ak ste ten typ človeka, oboznám tesa s tým, či to bude v tvojej práci možné. 

 

Najmä pri rekvalifikácii, ľudia hľadajú rôzne práce z nového odboru, ktorému by sa chceli venovať. Preto to môže byť pozícia začiatočníka a po čase sa presunú do iného, lepšieho zamestnania. 

 

Popremýšľajte o tom, či vám nová práca prinesie okrem dobrej výplaty aj potešenie do života. Prispeje niečím do vašej kariéry? Bude možné sa posúvať ďalej? 



Najčastejšie mladí ľudia sú plne motivovaný do brigádovania. Ide o sezónne práce počas leta alebo Vianoc, prípadne aj dlhodobé brigády v zahraničí alebo v svojom okolí. Brigády sú skvelou možnosťou, ako nadobunúť nové skúsenosti, možno aj poskúšať viacero profesií a teda presne zistiť, čo vás baví. 

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299