Prečo ľudia klamú v životopise?

Prečo ľudia klamú v životopise?

05.10.2020

Nie je nič nové, že ľudia klamú v svojich životopisoch – práve naopak, nie je to nič nezvyčajné a robí to väčšina z nás. Samozrejme, nepravdivé informácie sa do životopisov môžu dostať nedopatrením a niekedy sú tam naschvál. Dáme ti dôvody, prečo nikdy neklamať v životopise!

Malé klamstvo – žiadne klamstvo? Nepovedali by sme, hlavne keď sa jedná o tvoj životopis. Životopisy by mali pravdivo vypovedať o tvojich silných stránkach, ale aj o vzdelaní a zručnostiach. Životopisy a motivačné listy sú vlastne úplne prvou výpoveďou o tebe, preto je treba ukázať sa v dobrom svetle, ale vždy s rozumom a úprimnosťou.

Tu sú dôvody, čo sa môže stať ak budeš klamať v životopise:

 

Hanba na pohovore

Niekto vie len tak mávnuť rukou a možno si svoj životopis o niečo doplniť, aj napriek tomu, že to v skutočnosti nie je pravda. Napríklad keď si napíšeš, že je tvoja angličtina na úrovni C2 a v skutočnosti B1.

 Klamstvo v životopisoch nie je žiadnou novinkou a to zamestnávatelia veľmi dobre vedia. Preto už na prvých pohovoroch môžu prebehnúť technické pohovory, kde si zamestnávateľ môže preveriť tvoje znalosti napríklad programov alebo aj jazykov.

 

Ak raz začneš, nemôžeš prestať

Klamári vo všeobecnosti musia mať veľmi pevné nervy, veď ako by inak celý čas vedeli pokojne sedieť a pokračovať v klamaní. Presne takto to môže vyzerať aj keď začneš klamať v práci, pretože asi vieš, čo by nasledovali, keby zistili, že klameš.

 

Stres v práci

Ak sa ti už podarí s klamstvom preraziť a získať pozíciu, o ktorú si sa snažil, je pravdepodobné, že nebudeš veľmi dobre vedieť, niekedy chápať, čo sa v práci vlastne deje. Dá sa preto povedať, že každý deň v práci môže byť veľmi stresujúci.

 

Keď sa to prevalí...

Každá lož napokon praskne a ak sa toto stane aj v tvojej práci – máš padáka. Nikto nechce zamestnávať niekoho, kto klame. Ak si si myslel, že klamstvo sa uchová iba v rámci danej firmy, tak si sa mýlil. Takéto veci ti dokonca môžu úplne skaziť šancu zamestnať sa v podobnom odbore a úplne ti skaziť image.

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete