Prečo je kvalitný spánok dôležitý pri práci?

Prečo je kvalitný spánok dôležitý pri práci?

15.09.2022

Kvalita spánku úzko súvisí aj s produktivitou a výkonom v práci. Účinky nedostatku spánku na zdravie a produktivitu sa často podceňujú, no spánková deprivácia je významným rizikovým faktorom zníženej produktivity na pracovisku a pracovných chýb, je pre nás ťažšie sústrediť sa, pamäť sa zhoršuje. Obetovanie spánku kvôli práci sa môže stať vyčerpávajúcim cyklom.

 

Vytvorenie hranice medzi pracovným a domácim životom môže byť na začiatku náročné, ale je to dôležitý krok k lepšiemu spánku a konzistentnejšiemu pracovnému výkonu. Ako ovplyvňuje nedostatok spánku pracovný výkon a ako si zabezpečiť, aby ste ho mali dostatok?

Prečo telo potrebuje spánok?

Ľahnete si, zaspíte a vstanete. Zdá sa to veľmi jednoduché. Spánok však predstavuje oveľa viac než zjednodušenú predstavu o nočnom relaxe. Pomocou piatich spánkových cyklov, v ktorých sa striedajú REM a non-REM fázy, dochádza k fyziologickým aj psychickým zmenám celého tela.

 

Pri REM fáze sa nám zatvoria oči, spomalí sa dýchanie a svaly sa postupne uvoľnia. Neuróny v mozgu sa prepnú do stavu spánku, čím sa začnú nespočetné biologické procesy.

 

Pri non-REM fáze dochádza k nečinnosti centrálnej nervovej sústavy, čo je sprevádzané spomalením väčšiny telesných pochodov na minimum, vytráca sa reakcia na zmyslové podnety a klesá spotreba energie. 

 

I keď sa môže zdať, že v tejto fáze telo odpočíva, nie je to tak. Telo vylučuje dôležité hormóny, ktoré obnovujú staré tkanivo a vytvárajú nové, zvyšuje sa prekrvenie svalov a znižuje krvný tlak. Posilňuje sa aj kardiovaskulárny a imunitný systém. V tejto fáze mozog vykazuje vysokú aktivitu, posilňuje schopnosť jasne myslieť, učiť sa a zvládať emócie.

Možné následky nedostatku spánku na zdravie a produktivitu zamestnancov

Kvalita spánku môže mať vplyv nielen na krásu, ale aj na zdravie. Dlhodobá deprivácia spánku tiež zvyšuje riziko chronických chorôb, ako je cukrovka, srdcové choroby či demencia.

 

Strata spánku spôsobuje vyčerpanie zamestnancov a často môže viesť k zlej koncentrácii a zníženiu pozornosti. Ľudia s nedostatkom spánku majú problém sledovať a sústrediť sa na detaily, zhoršuje sa vykonávanie úloh aj komunikácia medzi pracovníkmi. Nevyspatí ľudia sú často nepríčetní a robia proaktívne rozhodnutia, čo je výsledkom množstva pracovných chýb.

 

Strata spánku spôsobuje výrazné zníženie niektorých kognitívnych funkcií vrátane kreativity, myslenia, rozhodovania, ako aj krátkodobej a dlhodobej pamäte.

 

Nedostatok spánku ovplyvňuje časť mozgu, ktorá je zodpovedná za inovácie, kreativitu a sebakontrolu. Bez spánku sa  zhoršuje schopnosť flexibilne myslieť alebo spracovávať nové informácie. 

 

Častými komplikáciami straty spánku sú aj nehody a úrazy.

 

Neplatí to však iba pre dospelých, ale aj pre deti. Aj det’om treba zabezpečiť dostatočný a kvalitný spánok, aby mohli zdravo fungovať a sústrediť sa na učivo v škole. 

Tipy pre zdravý spánok

Udržujte synchronizáciu s vaším prirodzeným cyklom spánku a bdenia vášho tela

Zosúladenie s prirodzeným cyklom spánku a bdenia je jednou z najdôležitejších stratégií pre lepší spánok. Ak budete dodržiavať pravidelný režim, budete sa cítiť oveľa sviežejšie a energickejšie.

 

  • Snažte sa chodiť spať a vstávať každý deň v rovnakom čase. Pomáha to nastaviť vaše vnútorné hodiny a optimalizovať kvalitu spánku

  • Zdriemnite si s rozumom. Zatiaľ čo zdriemnutie je dobrý spôsob, ako nahradiť stratený spánok, ak máte problémy s nespavosťou alebo s udržaním spánku v noci, zdriemnutie počas dňa môže situáciu zhoršiť. Obmedzte ho na 15 až 20 minút v skorých popoludňajších hodinách

  • Začnite deň zdravými raňajkami. Okrem množstva ďalších zdravotných výhod vám vyvážené raňajky môžu pomôcť zosynchronizovať vaše biologické hodiny tým, že telu dáte vedieť, že je čas vstať a pustiť sa do práce. Na druhej strane vynechanie raňajok môže znížiť vašu energiu a zvýšiť stres

Pozor na svetlo

Melatonín je hormón, ktorý pomáha regulovať cyklus spánku a bdenia. Váš mozog vylučuje viac melatonínu, keď je tma, vďaka čomu budete ospalí, a menej, keď je svetlo, vďaka čomu budete bdelejší. 

 

Vyhnite sa jasným obrazovkám 1-2 hodiny pred spaním. Obzvlášť rušivé je modré svetlo, ktoré vyžaruje váš telefón, tablet, počítač alebo televízor. Keď je čas spať, uistite sa, že je v miestnosti tma. Použite ťažké závesy alebo tienidlá na blokovanie svetla z okien alebo skúste masku na spanie. Zvážte aj zakrytie elektroniky, ktorá vyžaruje svetlo.

 

Ak v noci vstávate, majte zhasnuté svetlá. Ak potrebujete nejaké svetlo na bezpečný pohyb, skúste nainštalovať tlmené nočné svetlo, uľahčí vám to zaspávanie.

Buďte aktívni počas dňa

Ľudia, ktorí pravidelne cvičia, v noci lepšie spia a počas dňa sa cítia menej ospalí. Dokonca aj ľahké cvičenie, napríklad chôdza 30 minút denne, zlepšuje kvalitu spánku. Buďte trpezliví a zamerajte sa na vybudovanie návyku, ktorý vám zostane.

 

  • Pre lepší spánok si cvičenie správne načasujte

  • Pokúste sa ukončiť mierne až intenzívne cvičenie aspoň tri hodiny pred spaním

  • Relaxačné cvičenia s nízkym dopadom, ako je joga alebo jemné strečingy, môžu pomôcť pri podpore spánku

Buďte si vedomí toho, čo jete a pijete

Vaše denné stravovacie návyky zohrávajú úlohu v tom, ako dobre spíte najmä v hodinách pred spaním.

 

  • Zamerajte sa na stravu zdravú pre srdce. Sú to skôr vaše celkové stravovacie návyky než konkrétne potraviny, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu spánku, ako aj vaše celkové zdravie. Jesť stravu bohatú na zeleninu, ovocie a zdravé tuky vám môže pomôcť rýchlejšie zaspať

  • Obmedzte sladké jedlá a rafinované sacharidy, ako je biely chlieb, biela ryža a cestoviny

  • Obmedzte kofeín a nikotín

  • Vyhýbajte sa veľkým jedlám. Pokúste sa urobiť večeru skôr, do dvoch hodín pred spaním

  • Štipľavé alebo veľmi kyslé jedlá môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti a pálenie záhy

  • Vyhnite sa alkoholu pred spaním. Jeden pohárik vám môže pomôcť uvoľniť sa, no narúša váš spánkový cyklus

  • Vyhnite sa pitiu veľkého množstva tekutín. To môže viesť k častým výletom do kúpeľne počas noci

Uvoľnite sa a vyčistite si hlavu

Stres, obavy a hnev z dňa môžu tiež sťažiť dobrý spánok. Podniknutím krokov na zvládnutie úrovne stresu budete môcť v noci ľahšie relaxovať. 

 

Skúste si vytvoriť relaxačný rituál pred spaním, ktorý vám pomôže pripraviť vašu myseľ na spánok, ako je napríklad cvičenie relaxačnej techniky, hlboké dýchacie cvičenie, teplý kúpeľ alebo počúvanie jemnej hudby alebo audioknihy.

 

  • Ak sa v noci zobudíte s pocitom úzkosti z niečoho, urobte si krátky záznam toho, čo potrebujete urobiť na papier a odložte si starosti na ďalší deň, keď to bude ľahšie vyriešiť

  • Podobne, ak vám skvelý nápad nedá spať, poznačte si ho na papier a zaspite s vedomím, že po dobrom nočnom odpočinku budete oveľa produktívnejší

Vylepšite si prostredie na spánok

Pokojná rutina pred spaním vyšle vášmu mozgu signál, že je čas uvoľniť sa a ísť späť. Niekedy aj malé zmeny vo vašom prostredí môžu mať veľký vplyv na kvalitu spánku.

 

  • Udržujte miestnosť tmavú, chladnú a tichú

  • Ak sa nemôžete vyhnúť hluku od susedov, dopravy alebo iných ľudí vo vašej domácnosti, alebo ho eliminovať, skúste použiť štuple do uší

  • Udržujte v miestnosti teplotu okolo 18 - 20 stupňov

  • Uistite sa, že vaša posteľ je pohodlná. Ak sa často budíte s boľavým chrbtom alebo krkom, možno budete musieť experimentovať s rôznymi úrovňami tuhosti matraca, poťahov a vankúšov, ktoré poskytujú lepšiu oporu

  • Rezervujte si posteľ na spánok a sex. V posteli nepracujte, nepozerajte televíziu a nepoužívajte telefón, tablet ani počítač

Zlepšenie pracovného výkonu

Ak strata spánku spôsobuje, že ste v práci nadmerne unavení, možno je čas urobiť nejaké zmeny. Konzistentný a kvalitný spánok vám môže pomôcť dosiahnuť lepší výkon v práci a počas dňa sa budete cítiť viac motivovaní. 

 

Tu je niekoľko tipov, ako začať zlepšovať pracovný výkon tým, že uprednostníte spánok:

 

  1. Prehodnoťte svoje priority – Je bežné obetovať spánok, aby ste dokončili prácu, pozerali televíziu alebo sa stýkali s ostatnými. Opýtajte sa samých seba, či tieto aktivity pravidelne uprednostňujete pred spánkom a či naozaj stoja za vedľajšie účinky spojené s nedostatkom spánku

  2. Zlepšite svoju spánkovú hygienu – Tá je o dobrých návykoch, ktoré podporujú pokojný spánok. Urobte si osobný plán na optimalizáciu prostredia vašej spálne, stanovte si čas spánku, dolaďte režim rutinou pred spaním a odstráňte všetky návyky, ktoré vám môžu sťažovať spánok

  3. Porozprávajte sa s lekárom – Ak vám nič nepomáha, lekári a odborníci vám môžu pomôcť vytvoriť plán na vylepšenie vášho spánku a ponúknuť rôzne rady a tipy

 

Rozpoznať spánok ako časť celkovej pohody je rozhodujúce pre pocit zdravia, šťastia a produktivity nielen v práci, ale aj v každodennom živote.


Dominika Blchová, SEO, Optimalizácia webu pre vyhľadávače

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299