Prečo by si mal začať s dobrovoľníctvom?

Prečo by si mal začať s dobrovoľníctvom?

08.06.2022

Dobrovoľníctvo je skvelá pracovná príležitosť, nenechaj sa odradiť iba tým, že nezískaš odmenu. Dobrovoľnícka aktivita ti do osobného, ale i kariérneho života prinesie mnohé pozitíva. Pomocou neho spoznáš veľa nových ľudí, získaš rozhľad, nové informácie a vedomosti. Dobrovoľníctvo na teba čaká a mal by si ho využiť!

 

Niet lepšieho pocitu, ako nezištne pomôcť tým, čo to potrebujú - ľuďom, zvieratám a našej prírode. Existuje mnoho organizácii, ktoré sa snažia zapojiť mladých ľudí s voľným časom, ktorí majú ambíciu pomáhať. 

Dobrovoľníctvo sa od klasickej brigády líši najmä tým, že nemôžeš očakávať nijakú mzdu - robíš to z radosti a z ochoty pomôcť. Navyše, dobrovoľníctvo nezaberá ani toľko času, obvykle sú to príležitostné akcie a výpomoc, prípadne pravidelne 1 až 2 hodinky týždenne. 

 

Aké benefity má dobrovoľníctvo? 

Je zdravé pre telo aj dušu

Existujú rôzne organizácie s rôznym zameraním. Taktiež môžu ponúkať rozdielne formy dobrovoľníctva, ktoré vedia zapojiť viac telo alebo myseľ. Napríklad venčenie psíkov môže prispievať k fyzickej kondícii a pravidelnému pohybu. 

No najpríjemnejší odmenou je samozrejme dobrý pocit z toho, že pomôžeš niekomu alebo niečomu, čo to naozaj potrebuje. Pomáhať druhým prosto človeka robí ešte šťastnejším, než keď niečo prijíma. Zlé pocity a nálady, ako smútok, hnev, stres a pod. vie jednoducho vymazať a prinúti človeka myslieť pozitívnejšie a cítiť sa nápomocne

 

Socializícia a zlepšovanie komunikačých schopností

Počas pandémie sa veľa ľudí izolovalo, alebo sa iba málo stýkali s blízkymi. Kovid odstrihol mnohých a úplne zminimalizoval sociálny kontakt. Človek je spoločenský tvor, ktorý aspoň sem-tam potrebuje byť v spoločnosti a baviť sa s nimi. Dobrovoľníctvo ti zaručí pravidelnú komunikáciu, či už s jednotlicami alebo celými tímami, s ktorými budeš spolupracovať. 

Vďaka dobrovoľníctvu môžeš spoznať veľa ľudí, ktorí navyše vyznávajú podobné názory a postoje ako máš ty. 

 

Pomáhať je najlepší pocit na svete

Pomocou dobrovoľníctva sa môžeš zapojiť do skupiny ľudí, ktorí sa snažia pomáhať buď ľuďom, zvieratkám alebo životnému prostrediu. Ako sme už zmienili, človeka neurobí nič vic spokojnejším, než to, keď vidí výsledok svojej práce a niekomu naozaj pomôže. Dobrovoľníctvo nielen, že zanecháva takýto príjemný pocit na srdci, ale môže podporiť sebavedomie a dopĺňať identitu každého jedného, čo sa pridá. 



Rozvíja karirérne schopnosti 

Síce môžeš začínať ako dobrovoľník, ale niektoré organizácie po čase ponúkajú aj reálne zamestnanie, za ktoré môžeš byť ohodnotený. Dobrovoľníctvo tiež prispieva motiváciou a dodáva ambície aj tým, ktorí doteraz nevedeli, čo presne by chceli robiť. Teda môže podporiť kariérne smerovanie, prehĺbiť vedomosti a poskytnúť nové praktické skúsenosti. 



Ponuky dobrovoľníctva dnes nájdete po celom internete, ale podobne ako hľadanie brigády, existujú portály, ktoré všetky ponuky zlučujú a môžeš si ich tak jednoducho prehliadnuť. 

Nenechaj sa odradiť od dobrovoľníctva iba tým, že nemôžeš čakať mzdu, dobrovoľníctvo má omnoho väčšiu ambíciu a toúspešne pomáhať a snažiť sa zmeniť svet k lepšiemu.

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299