Poznáte pravidlá a bezpečnosť cestnej premávky?

Poznáte pravidlá a bezpečnosť cestnej premávky?

20.06.2021

Chystáte sa na cestu do zahraničia v rámci EÚ? Viete o tom, že v každej krajine sa môžu pravidlá cestnej premávky líšiť od tých našich na území Slovenskej republiky?

 

Každý jeden z nás môže prispieť k zlepšeniu bezpečnosti na cestách. Či už ako bežný chodca alebo ako vodič motorového vozidla. Jazdite opatrne, ohľaduplne a dodržujte pravidlá cestnej premávky. 

 

Ako sme v úvode spomínali, pravidlá cestnej premávky a bezpečnosti sa v rámci Európskej únie môžu líšiť. Tu sú niektoré z nich:

  • vo všetkých krajinách EÚ musíte mať počas jazdy zapnuté bezpečnostné pásy vo všetkých vozidlách, a to aj v turistických autobusoch a minibusoch

  • deti musia mať vhodné detské sedačky,

  • dávajte si pozor aj na používanie mobilného telefónu počas šoférovania, vo väčšine členských štátov EÚ je ich používanie zakázané a môžete dostať pokutu,

  • aj pri maximálnych povolených hraniciach alkoholu v krvi existujú rôzne hranice, v niektorých krajinách nie počas jazdy povolený žiaden alkohol v krvi,

  • to isté platí aj o obmedzeniach v rýchlosti na rôzne typy ciest a vozidiel,

  • v niektorých krajinách je povinné celodenné svietenie ako aj používanie zimných pneumatík.

 

Vedeli ste o tom, že na Cypre, Malte a v Írsku sa jazdí vľavo?

Nezabudnite na tieto veci

Dokumenty ako vodičský preukaz, občiansky preukaz alebo pas, zelenú kartu, alebo iný doklad o platnom povinnom zmluvnom poistení vozidla, osvedčenie o evidencii vozidla, doklady preukazujúce platnú emisnú a technickú kontrolu.

 

Do povinnej výbavy auta patrí určite autolekárnička, rezervné koleso, sada na opravu defektu, disk, kľúč na matice a príručný zdvihák ako aj bezpečnostná reflexná vesta a výstražný trojuholník.

 

Nezabúdajte, že aj doplnková výbava auta je dôležitá -  môže vám uľahčiť nejednu nepríjemnú situáciu.

 

Užitočnými vecami môže byť napríklad bandaska na benzín alebo naftu, náhradná náplň do ostrekovačov, rukavice. V zimných mesiacoch by vám v aute určite nemala chýbať škrabka na námrazu, teplá deka, štartovacie káble a iné.

 

Aj tu platí, že ak cestujete do zahraničia, mali by ste si vopred zistiť, čo všetko by mala vaša výbava v aute obsahovať, aby ste sa vyhli zbytočným konfliktom. 

Autor: Dominika Blchová

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299