Oplatí sa brigádovať počas riadneho zamestnania?

Oplatí sa brigádovať počas riadneho zamestnania?

01.02.2022

V každom veku sa brigáda oplatí. Nie je nikde písané, že brigádovať môžu iba študenti. Naopak, brigáda môže byť nápomocná aj tvojmu sebarozvoju a príjmom. 

 

Začal si premýšľať o tom, že by si začal brigádovať počas momentálneho pracovného pomeru? Pravdou je, že je to možné – dohôd i pracovných pomerov môžeš mať niekoľko.

ALE...

Tvoj zamestnávateľ musí s tvojím rozhodnutím súhlasiť, keďže ide o konkurenciu v tvojom pracovnom výkone. Tlačivo s touto žiadosťou môžeš svojmu terajšiemu šéfovi priniesť. On bude mať 15 dní na to, aby tvoju žiadosť schválil. Ak tak neurobí, tvoja žiadosť bude ihneď schválená a môžeš ísť brigádovať. 

 

Ako je to s poistením a odvodmi? 

Asi vieš, že sociálne a zdravotné poistenie za teba odvádza tvoj zamestnávateľ, ale ako to je pokiaľ máš prácu aj dohodu zároveň? Keďže máš uzavreté dve zmluvy, znamená to, že ide o dva samostatné právne vzťahy, takže poistenie za teba budú obaja odvádzať. 

Odvody sa líšia na základe toho, akú dohodu budeš mať na zmluve. Pokiaľ ide o dohodu o vykonaní práci študenta, žiadne odvody sa nedovádzajú. Pokiaľ ale ide o dohodu o vykonaní práce, zdravotná poisťovňa odvádza 4 % a Sociálna poisťovňa 9,4 %.

Pokiaľ máš však zamestnanie a pritom aj dohodu môžeš požiadať o daňový bonus a nezdaniteľnú časť základu dane. Je to však možné uplatniť iba pri jednom zamestnávateľovi. 

 

Stále sa rozhoduješ? 

Dôvodov, prečo si nájsť ešte brigádu popri klasickom zamestnaní môže byť niekoľko. Tu je niekoľko:

  • Potrebuješ aj ďalšie finančné prostriedky

  • Chceš zmeniť zamestnanie

  • Chceš skúsiť a naučiť sa niečo nové

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299