Ochrana osobných údajov a prečo je dôležitá

Ochrana osobných údajov a prečo je dôležitá

02.07.2020

Na internete sa pohybujeme každý deň. Internet nás zabáva, zjednodušuje život a ponúka nekonečne veľa informácií. Každopádne, aj napriek mnohým pozitívam, na internete je dôležité dbať o svoju bezpečnosť.

Keďže sa na internete pohybujeme každý deň, je veľmi dôležité poznať, ako sa správne chrániť. Nejde iba o nainštalovanie antivírusového softvéru, ale spoliehať sa aj na vlastné kritické myslenie. Aj napriek tomu, že máš antivírus neznamená to, že si úplne chránený. Tým nenarážame iba na sociálne siete, ale aj na tzv. phishing.

 

Čo je to phishing?

Toto slovo je odvodené má svoj originál v angličtine ako password fishing – v preklade ako rybárčenie hesiel. Týmto podvodníkom ide o jedno, dostať sa k tvojím heslám na účet, najčastejšie na kreditné karty. Robia to tým, že si vytvoria stránky, kde je potrebná registrácia. Môže tomu predchádzať napríklad pracovná ponuka alebo podobne. Každopádne, ak tam raz zadáš svoje údaje, budú ich vidieť aj oni. Tieto stránky nie je tak jednoduché prekuknúť, hlavne kvôli tomu, že sa tvária ako seriózne stránky a dokonca tak môžu aj vyzerať. Aspoň teda podobné vizuálne riešenie stránky.

 

Každopádne, dôveryhodný človek sa vie nechať nachytať aj inými spôsobmi. Ďalší je napríklad reagovanie na e-maily, SMS-sky, ktoré môžu mať rôzny obsah. Od hoaxovej správy o chorom človeku po ponuku práce. Aj v tomto prípade ide o podvod a pravdepodobne iba o získanie niekoľko informácií o tebe. V niektorých prípadoch im ide o to, aby si im poslal stanovenú čiastku, potom ako tieto peniaze pošleš, vyparia sa.

Preto je veľmi dôležité overovať identitu ľudí, ktorým sa snažíš pomôcť alebo im chceš dôverovať. Osobné údaje sú každého vlastná zodpovednosť.

 

Čo ak ma nachytajú?

Ak ide o zneužitie fotografii alebo videí, ktoré sú niekde použité bez tvojho vedomia, môžeš na začiatok požiadať osobu, ktorá to urobila, aby obsah stiahla. Ak to nezaberá, je potrebné kontaktovať majiteľa webu. Ak ani toto nejde, nezabudni si spraviť snímku, kde a v akom kontexte bola fotka alebo video s tebou použité. Následne s týmto obsahom môžeš ísť na Úrad ochrany osobných údajov a podať sťažnosť.

Pokiaľ sa jedná o virtuálnu krádež čísla občianskeho preukazu alebo kreditnej karty, je treba tieto karty zablokovať.

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299