Nevynechávajte obedňajšiu pauzu

Nevynechávajte obedňajšiu pauzu

07.07.2022

Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, avšak ani obed by sa nemal vynechávať. Najmä, ak ste v práci. 

Obedňajšia pauza totiž neslúži iba na utíšenie hladu, ale pre oddych, na ktorý často zabúdame.

 

Isté životné i pracovné obdobia sú veľmi hektické, práce je toľko, že sa nestíhame ani v kľude najesť. Všetku prácu sa snažíme rýchlo dohnať a urobiť, aby sme dodržali stanovený deadline. Nikto nechce v práci zaostávať. Nadpriemerný výkon všk vyžaduje aj nadpriemerný odpočinok a stravu. Objasníme vám, prečo by ste nikdy nemali vynechať obedňajšiu pauzu.

 

Dať si obed a mať obedňajšiu pauzu nie je to isté

Možno si vvravíte, že predsa obed v práci nevynechávate, iba sa ho snažíte skonzumovať trochu rýchlejšie a pritom riešite veci do práce, aby ste náhodou nezameškali prácu. Toto nie je obedňajšia pauza. 

 

Mať pauzu na obed znamená, že si oddýchnete od práce aspoň pol hodinku alebo celú hodinu. Na prácu by ste sa vtedy nemali sústrediť, neriešiť pracovné problémy, ani sedieť za PC. Jednoducho si obed vychutnávajte, bavte sa s kolegami alebo sa potom choďte trošku prevetrať. Takýto spôsob pauzy veľmi prospieva produktivite a zvýši pracovné nasadenie. 

 

Prečo to tak je?

Problém nastáva vtedy, keď sa mozog dlhodobo sústredí. Vtedy paradoxne vypína. Stáva s to napríklad aj pri učení. Ak sa učíte celý deň bez prestávky, onedlho budete čítať jedno zadanie v knihe aj 100x za sebou a stále sa na vás nič nenalepí. 

Pauzy sú dôležité, pretože mozog získa nové stimuly a hlavne si odpočinie. 

 

Obedňajšia pauza je príležitosť na dobitie bateriek

Chápte to takto, jedlo je palivom pre mozog aj celý organizmus. Tým, že si doprajete čas na pauzu nie je premárnený čas. Naopak, pomôže vám uprostred dňa dobiť baterky, aby ste sa mohli lepšie sústrdiť a podať rovnako dobrý výkon ako ráno po raňajkách. 

 

Zohľadnite však aj to, čo presne jete. Aby ste sa vyhli kóme a únave, prichystajte si obed s veľkým obsahom antioxidantov a živín. Obmedzte jedlá ktoré v sebe majú veľa cukru alebo tuku. 

 

Na pauze nie je nic sobecké

Môžete mať aj veľa práce, ale jedlo je to, čo vám dáva energiu a pauza zregeneruje vašu myseľ. Na to, aby ste v práci dosahovali lepších výsledkov, aby ste mali energiu zváldať stres a riešiť zapeklité problémy, je potrebné nabrať dostatok živín z jedla a dopriať si aj dostatok odpočinku. 

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299