Nečakaná otázka na pohovore. Ty by si ako reagoval?

Nečakaná otázka na pohovore. Ty by si ako reagoval?

30.07.2020

Možno aj teba bude niečo také čakať na pohovore. Avšak rozprávať o sebe pred kamarátmi a pred personalistom sú dve rozdielne veci. Ty by si vedel, čo presne povedať?

Rozprávať sám o sebe by mala byť hračka – veď predsa, kto o tebe vie viac než ty sám? Nie je to tak jednoduché – mnoho ľudí má problém odpovedať práve na takýto typ otázok. Ak sa medzi nich radíš aj ty, nič si z toho nerob – hneď ti objasníme, čo nerobiť a na čom si naopak nechať záležať.

 

Priveľa informácií

Ak ti je položená otázka: Poviete nám niečo o sebe? Je potrebné reagovať premyslene. Mnoho ľudí zo stresu začne rozprávať, ako sa vraví od buka do buka a napokon sám nevie, čo tým chcel povedať. Personalista sa ťa túto otázku nepýta len tak, má na to svoje dôvody. Svoju odpoveď sa snaž držať v krátkosti, tak aby priamo vypovedala o všetkom o čom by mala. Nemusíš od začiatku rozprávať o všetkých úspechoch – snaž sa svoju odpoveď vyseparovať iba na to najpodstatnejšie a to, čo je relevantné k tejto pracovnej pozícii.

 

 Životný príbeh

Zbytočne budeš rozprávať o svojom detstve alebo kde si vyrastal, personalistu totiž nemajú prečo zaujímať detaily tvojej minulosti. Pokiaľ si na pohovore – v prvom rade máš rozprávať o svojich pracovných skúsenostiach, čo by si chcel ešte dosiahnuť a čo si doposiaľ dosiahol. Navyše, ak sa vydáš touto cestou, je možné, že po čase začneš osobu na druhej strane nudiť a navyše stratíš veľa času, ktorý by si mohol využiť aj lepšie.

 

„Čo by ste chceli vedieť?“

Odpovedať otázkou sa tiež nevypláca. Zamyslel si sa niekedy, prečo personalista túto otázku pokladá? Pravdepodobne ani nie – dôvody sú však úplne logické. Nejde o to, spoznať tvoje detaily zo súkromia, ale o to, aby personalista zistil, ako reaguješ na nečakané a nie priamo vyvoditeľné otázky. Mnoho ľudí stále nevie, ako na ne odpovedač – aj napriek tomu, že sami o sebe toho vedia najviac.

Tvoja reakcia a následne tvoja odpoveď sú veľmi dôležité – hlavne aj preto lebo to poukáže na to, či si dobre pochopil, aké vlastnosti a skúsenosti by bolo dobré mať pre pozíciu o ktorú sa zaujímaš. Tým, že druhej strane položíš otázku – čo by ste o mne chceli vedieť? Znie, akoby si bol nepripravený a potrebuješ dôslednejšiu inštruktáž.

 

Čo sa hodí povedať?

Presne to, čo sa vo viacerých článkoch spomína. Najprv si dobre preštuduj informácie o firme, to akých zamestnancoch požaduje a aké vlastnosti daná pozícia vyžaduje. Na základe týchto znalostí následne prídeš nato, aké veci by bolo vhodné povedať a ktoré sú úplne nepodstatné. Takže rada znie: svoju odpoveď zbytočne nenaťahuj. Precvič si, čo by si asi povedal, následne vyber hlavne tie najdôležitejšie veci, ktorými by si personalistu dokázal ohúriť.

 

Nečakané otázky sa možno zdajú ako tie najťažšie, avšak aj na základne nich sa dá napríklad rozpoznať ako rýchlo a kreatívne zareaguješ. Pri viacerých prácach je dôležité premýšľať za behu.

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299