Mýty o pracovných pohovoroch

Mýty o pracovných pohovoroch

11.05.2020

Keďže nám na pracovných pohovoroch veľmi záleží, snažíme sa získať rady aj od svojich priateľov a rodiny. Avšak nie každá rada nám vie byť nápomocná, zisti, ktorým veciam by si mal ihneď prestať veriť. 

Najdôležitejšie je preštudovať si firmu

Je to určite jedna zo základných vecí, na ktorú by nemal nikto zabudnúť. Dáš tak pekne najavo svoju serióznosť a záujem o miesto, ktoré chceš zastúpiť. Na druhej strane to nie je všetko s čím potrebuješ na pohovor doraziť. Pohovor nie je skúška a nebudú ťa nútiť preberať históriu firmy od základov, sústrediť sa budú najmä na teba a na tvoje schopnosti uchytiť sa vo firme.

 

Priprav sa na zákerné otázky

Je dôležité myslieť na to, že zákernými otázkami sa nemá myslieť nič osobné alebo urážlivé. Personalista alebo zamestnávateľ sa ťa bude pýtať prioritne také otázky, ktoré otestujú tvoju prispôsobivosť k danej pozícii, na ktorú sa hlásiš.  Pri niektorých nemusí existovať správna odpoveď, no môžeš pri nich vynikať svojou odpoveďou a prekvapiť svojou individualitou.

 

Povedz, že nemáš slabé stránky

Nikto nie je dokonalý a každý máme svoje negatíva. Pohovor je rozhovor, ktorý bude rozoberať aj tvoje vlastnosti a v každom prípade je dobré byť úprimný. Avšak nie každá odpoveď sa v tomto prípade bude hodiť, preto si ešte pred pohovorom premysli, čo asi odpovieš. Veľa ľudí radí jedno: zober svoje negatívum a sprav z neho pozitívum.

 

Ak ti ponúkne nápoj, odmietni ho

Pohovory môžu prebiehať na rôznych miestach, najčastejšie v kaviarni alebo priamo v kancelárii a vždy je vysoká pravdepodobnosť, že ti niekto ponúkne nápoj. Medzi bežnými mýtmi o pohovoroch môžeš nájsť aj ten, čo radí nápoj odmietnuť. A máš ho prijať? Áno, prijmi ho, na jednej strane je slušné prijať túto neškodnú ponuku. Za druhé, ak rád rozhadzuješ s rukami, alebo si prehrabávaš často vlasy keď si nervózny, pohár vody ti ich určite udrží v pokoji. V každom prípade, neobjednávaj si nijaké komplikované nápoje, ktorých príprava dlho trvá, siahni po jednoduchosti ako káva, minerálka, čaj...

 

Čím vyššia kvalifikácia, tým väčšia šanca na úspech

Tým, že si poslal životopis a motivačný list ešte neznamená, že je dobojované. Pracovné pohovory sú dôležité najmä v tom, aby si sa osobne stretol so zastupiteľom firmy a aby ťa on sám dobre spoznal a ohodnotil nakoľko sú veci v životopise pravda. Nejde však iba o to, schopnosť komunikovať, predať sa a udržiavať rozhovor pri živote to sú veľmi dôležité veci. Preukázať svoju individualitu a zaujať – to sú najdôležitejšie ciele. Firma nehľadá iba niekoho s titulom, ale hlavne kolegu, ktorý by medzi nich dobre zapadol.

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299