Kedy ísť na úrad práce?

Kedy ísť na úrad práce?

27.08.2021

Absolventi sú mnohokrát zmätení ohľadom termínov, kedy ísť na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Je to vôbec povinné? Musím tam ísť, aj keď len mením školu? Čo by som si mal zobrať so sebou?

Veľmi dôležité je poznať oficiálny dátum ukončenia školskej dochádzky. Napríklad absolventi stredných škôl končia 31. augusta.

Vysokoškoláci to majú individuálnejšie, záleží totiž na tom, kedy urobia štátne skúšky – vybrať si môžu z viacerých termínov a od neho sa odvíja aj to, kedy oficiálne ukončia vysokú školu.

 Aké budú vaše povinnosti po ukončení školy?

 

Ako to je s úradom?

Evidencia na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny nie je povinná, ale človek, ktorí je bez práce a nie je už študentom sa rozhodne do neho nezahlásiť sa týmto rozhodnutím stane dobrovoľne nezamestnaným.

Z tohto statusu vyplýva aj zodpovednosť sám za seba hradiť poistenie z vlastných zdrojov.

 

Taktiež je dôležité to, kedy sa sem ideš zaevidovať. Najlepšie a najvýhodnejšie je zastaviť sa osobne na úrade práce do 7-mich dní od ukončenia tvojho štúdia. V tomto prípade budeš zaevidovaný už od prvého dňa, odkedy už nie si študent.

Keď tento termín nestihneš, oficiálne budeš zaevidovaný až v deň, kedy si odoslal žiadosť. Za dni, kedy si bol „dobrovoľne nezamestnaný“ si budeš musieť preplatiť poistenie.

 

Čo by si si mal priniesť?

  • platný občiansky preukaz
  • kópiu dokladu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní
  • potvrdenie o dobe štúdia vydané školou
  • vyhlásenie o (ne) podaní prihlášky na vysokoškolské štúdium

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299