Keď zamestnanie až príliš zasahuje do súkromia

Keď zamestnanie až príliš zasahuje do súkromia

19.05.2022

Ako nájsť balans medzi pracovným a súkromným životom? Máme niekoľko tipov. Vďaka moderným technológiám a neustále pripojeniu o internet vieme byť práci non-stop. Nie je to šak zdravé a ani to nijako neprospieva tvojmu výkonu v práci!

 

Negatívne dopady disharmónie súkromia a zamestnania na zdravie

 

Je to unavujúce a vyčerpávajúce. Problém v nerovnováhe medzi súkromným životom a prácou je v tom, že nám práca nedá pokoj. Aj napriek tomu, že doma sa máme venovať svojim veciam, práca nás neustále láka a volá pracovať. Potom nie je čas na riadny oddych a spánok a cítime sa vyčerpaný a unavený. Vedie to však k závažným problémom

 

Znižuje imunitu a kazí zdravie. Tým, že nedodáte telu dostačujúci spánok a oddych, nemá sa telo ani kedy regenerovať. Znižuje sa postupne imunita a napadnúť ťa môžu rôzne choroby. 

 

Spôsobuje izoláciu. Práca dokáže človeka izolovať a pripraviť ho o mnoho cenných momentov v živote. S vyrovnaným balansom v živote sa to však stať nemusí a stále môžete byť v správny čas na správnom mieste so svojimi priateľmi alebo rodinou. 

 

Čo s tým robiť? 

Akým spôsobom najlepšie dosiahnete balans medzi súkromím a kariérnym životom? Skús naše tipy:

 

Nauč sa hovoriť nie 

Asertivita vie byť veľmi nápomocná. Každý človek sa musí naučiť stáť sám za sebou a občas povedať aj nie! Nie je na tom nič arogantné alebo agresívne, jednoducho si povieš, čo chceš.

 

Zožeň si diár alebo kalendár

Zakúp si diár a napíš do neho svoj denný harmonogram. Rozmysli si, ktoré úlohy sú pre tvoj deň prioritné a napokon im ešte prideľ časový rámec. Takýmto spôsobom dosiahneš kontrolu nad časom a prácou. 

 

Po práci by si mal odpočívať

Nikto nezvládne pracovať každý deň vkuse. Ľudia potrebujú odpočinok, pretože je pre naše zdravie veľmi podstatný. Ak raz zaklapneš notebook a vypneš prácu, už sa k nej nevracaj. Riaď sa svojim harmonogramom, dodržiavaj časy a zase budeš o niečo bližšie k rovnováhe a pokoju. 

 

Pracuj so svojím tímom 

Tímová práca nie je iba o spolupráci, ide o pomoc a priateľské vzťahy, ktoré sa po čase medzi kolegami tvoria. Pomáhaj svojim kolegom a ak to bude aj na teba veľa, môžet požiadať ty ich o pomoc. 

 

Nájsť rovnováhu medzi súkromným životom a zamestnaním je veľmi podstatné pre udržiavanie zdravého životného štýlu. Hlavné je myslieť na odpočinok a užívanie si bežných vecí, čo nás robia šťastnými. Práca nie je jediné poslanie a zmysel života, na to sa však v tejto dobe často zabúda. Popremýšľaj o zmene svojho životného štýlu a lepšej ceste, ako sa vymaniť z cyklu neustálej práce. 

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299