Je problém mať tetovanie v práci?

Je problém mať tetovanie v práci?

13.08.2020

Máš tetovanie a bojíš sa, že sa nezamestnáš? Dával si si robiť tetovanie v mladšom veku? Prípadne nad tým premýšľaš? V článku ti vysvetlíme, do ktorých zamestnaní sa tetovanie nehodí, kam áno a prípadne, aké tetovanie sa považuje za primerané.

Popularita tetovania narastá a s tým aj tolerancia voči nim. Ak ťa v minulosti všetci strašili, že sa s tetovaním nikde nezamestnáš, nie je to pravda. Síce sa stále spoločnosť delí do dvoch skupín, ktoré tetovania akceptujú a obdivujú a tých, čo ním opovrhujú a držia si silné predsudky, neznamená to, že kvôli tetovaniu budeš žiť na ulici.

 

O akú prácu sa budeš uchádzať?

Je veľmi dôležité dbať na to, o akú prácu sa budeš hlásiť. Niektoré spoločnosti majú v svojich interných predpisoch predom napísané, či budú tolerovať tetovania na viditeľných miestach. Jedná sa o zamestnania, kde je potrebná uniformovanosť. Do tejto problematiky zapadajú aj policajti alebo vojaci.

Naopak existujú aj také zamestnania, kde sa tetovania vysoko cenia. Sú to najmä kreatívne práce, ako napríklad maliar, hudobník alebo zabávač, pretože v tomto odbore sa originalita veľmi cení. Napríklad taký tatér si tetovania môže užiť koľko chce, pretože ide o jeho živobytie.

 

 

Možno sa až tak často nestretávame s potetovanými ľuďmi v zdravotníctve alebo v práce – ale niektorí ľudia z týchto a iných odborov tetovania majú. Nejde o nič nezvyčajné – avšak málo ich vidíme práve kvôli rovnošate, ktorá je fixná pre ich odbor – ako je napríklad oblek alebo plášť.

Je pravda, že tetovanie nemôže napovedať nič o našej minulosti ani prítomnosti, ani našom vzdelaní. Ľudia, ktorí sa cítia v práci diskriminovaní, alebo na vlastnej koži pocítili, že im ušlo zamestnanie len kvôli ozdobným prvkom na tele, často zdôrazňujú, že:  tetovanie nie je životopis! A podľa nich by mali byť tetovania normalizované.

 

 

Síce sa doba vyvíja a tetovanie nemusí byť až také taboo, ako bývalo kedysi, stále je možné stretnúť sa so zamestnávateľmi, ktorí odmietnu spolupracovať s potetovanými ľuďmi – najmä ak sú tetovania moc výstredné a nachádzajú sa na viditeľných miestach. Preto ak premýšľaš nad tetovaním, vyskúšaj to takto:

  • Vyber si niečo malé
  • Tetovanie, ktoré sa bude dať v prípade potreby aj skryť
  • Nič kontroverzné
  • Nedávaj si tetovať tvár a ruky

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299