Ísť po škole na vysokú školu, alebo sa zamestnať?

Ísť po škole na vysokú školu, alebo sa zamestnať?

24.03.2022

Otázka, ktorá trápi mnohých stredoškolákov: Je nutné ísť na vysokú školu, alebo mám ísť pracovať? Povieme ti, aké sú tvoje možnosti.

 

Povinná školská dochádzka sa dávno ukončila, vyšiel si zo strednej školy a teraz čo? Je nutné ísť na vysokú alebo sa viac oplatí zamestnať sa? Voľba je na tebe. 

Po škole sa otvára nový svet, príležitostí, zábavy, slobodných rozhodnutí, ale tiež zodpovedností a nutností. Jednou z nich je zaujať postoj voči svojej budúcnosti - ďalej sa vzdelávať, alebo ísť radšej rovno pracovať. Kadžý jedenmladý človek túto otázku rieši individuálne

 

Môžeš si dať pauzu

Tradičnou zlatou cestou pre tých, čo nevedia čo ďalej je dať si pauzu od školy, možno na rok a možno na viac. Odvíja sa to od potreby daného človeka. Táto doba nemusí byť iba oddýchová, ale môže poslúžiť na spoznávanie svojich záľub a ambícií, v podstate prispeje i v hľadaniu vlastnej perspektívy v živote. Na vysokú školu by nikto nemal ísť z donútenia. Škola je tu pre tých, čo to baví a naozaj sa o svoj odbor zaujímajú.

 

Nie na každé zamestnanie potrebuješ vysokú školu

Ak si myslíš, že vysoká škola i zaručí vysoký zárobok, tak sa mýliš. Titul nie je všetko. Potrebné je naozaj investovať svoj čas do práce, ktorú miluješ a neskôr uvidíš svoj výsledok. Existujú zamestnania, pre ktoré nie je potrebná vysoká škola ani titul. Miesto toho je možné si pre tieto profesie spraviť iba kurz alebo prax v brigáde. 

Sú to práce ako barman, servírka, programátor, fotograf, elektrikár, wellness pracovník, obchodný zástupca, tréner…

 

Ak už vysokú školu, tak tú, čo ti bude vyhovovať

Množstvo študentov nemá dobrý prehľad o všetkých odboroch na vysokých školách, a teda ani nevedia, čo všetko môžu študovať. Radíme sadnúť si za laptop a povenovať sa študijným odborom. Ak už budeš skúmať odbory, určite si prezri aj základné info o samotnej školy, štýlu výučby a vyučujúcich. 

Dnes patria medzi najobľúbenejšie odbory pre štúdium sú: doprava, ekonómia, manažment, farmácia, psychológia, filozofia, právo, informatika…

 

Čo je teda lepšie?

Vysoká škola alebo zamestnanie? Rozhodnutie by malo byť čisto na tebe. Ak si dodnes nezistil, čo ťa naozaj baví alebo čo by si chcel v budúcnosti robiť, môžeš si dať rok pauzu, medzitým si nájsť brigádu a spraviť si zopár rekvalifikačných kurzov. 

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299