Dopravné predpisy v Chorvátsku

Dopravné predpisy v Chorvátsku

22.06.2021

Cestujete tento rok do Chorvátska? Viete, čo hovoria dopravné predpisy a čo by ste mali vedieť o jazde na cestách? 

Jazda v Chorvátsku

  • Cesty v Chorvátsku sú všeobecne dobre kvality.

  • Jazda je vpravo s predbiehaním vľavo.

  • Bezpečnostné pásy sú povinné a používanie mobilných telefónov počas jazdy je zakázané.

  • Diaľničná rýchlosť je 130 km / h, na štátnych cestách je to 90 km / h, v mestských oblastiach 50 km / h.

 

Tip: Držte sa limitov, pretože chorvátska polícia je veľmi usilovná.

Chorvátske diaľnice - čo potrebujete vedieť?

Počas hlavných letných mesiacov sú diaľnice oveľa rušnejšie, a preto sa môžu objaviť zápchy. Pri vjazde na chorvátsku diaľnicu dostanete kartu, ktorú pri výjazde z diaľnice odovzdáte a zaplatíte poplatok za chorvátske diaľnice. Ceny mýta sú drahé a platia sa v kunách alebo kreditnou kartou. Turisti môžu platiť aj v eurách. Diaľničný poplatok závisí aj od kategórie vozidla a konkrétneho úseku diaľnice.

Alkohol a šoférovanie v Chorvátsku

Alkohol pri soferovani určite nepite. Zákon má nulovú toleranciu alkoholu pre vodičov mladších ako 25 rokov, čo znamená, že hranica hladiny alkoholu v krvi je 0%. Limit pre vodičov starších ako 25 rokov je 0,05 %.

Povinné vybavenie auta v Chorvátsku

Čo sa týka povinnej výbavy, vodičom žiadne nové povinnosti na Slovensku nepribudli. Práve naopak. Povinnou výbavou už nie sú náhradné elektrické poistky, náhradné žiarovky ani ťažné lano. Povinný je však stále homologizovaný výstražný trojuholník, bezpečnostný reflexná vesta a oblečenie, náhradné koleso s diskom a s náhradnou pneumatikou. Ďalej je to určite lekárnička s predpísaným obsahom v expiračnej dobe. Pre vozidlá s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou prevyšujúcou 3,5 tony, je povinný aj zakladací klin a hasiaci prístroj.

Pozor!

Povinná výbava v krajinách, cez ktoré budete prechádzať je iná.

  • V Maďarsku sú predpisy rovnaké ako na Slovensku.

  • V Rakúsku ani v Slovinsku nepotrebujete náhradnú pneumatiku, v Slovinsku, ale aj v Chorvátsku však do povinnej výbavy stále patrí súprava náhradných žiaroviek.

 

Avšak zle neurobíte ak si do kufra pribalíte aj nepovinné ťažné lano a hasiaci prístroj. Čím viac výbavy bude v aute mať, tým viac môžete ušetriť.

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299