Dobré tipy na štýlové a zároveň elegantné pracovné oblečenie

Dobré tipy na štýlové a zároveň elegantné pracovné oblečenie

16.04.2023

Čo si mám obliecť do práce? Táto otázka dennodenne sprevádza asi každého z nás. Či už ste žena alebo muž, každý sa chce obliecť tak, aby vyzeral dobre a citíl sa príjemne a zároveň spĺňal určitý dress code. To, akým spôsobom sa obliekate sa nielen zakrývate, ale prezrádzate veľa o sebe a vytvárate tak častokrát dôležitý prvý dojem o vašej osobe. Čo je vhodné, a čo naopak neslušné si obliecť do práce, nájdete v tomto článku. 

Ako sa s postupom času formovala správnosť výberu vhodného oblečenia do práce?

Správnosť výberu vhodného oblečenia do práce sa formovala s postupom času v závislosti na módnych trendoch, spoločenských normách a kultúrnych zvyklostiach.

 

V minulosti bola kancelárska obliekacia kultúra veľmi formálna a obvykle sa vyžadovalo, aby sa muži obliekli do obleku a kravaty a ženy do kostýmov alebo šiat. Avšak v súčasnosti sú kancelárske štýly o niečo uvoľnenejšie a kreatívnejšie.

 

Výber vhodného oblečenia do práce dnes závisí od povolania, ktoré vykonávate, a kultúry spoločnosti alebo firmy, v ktorej pracujete. Napríklad, ak pracujete v bankovníctve alebo právnickej firme, stále sa očakáva určitý stupeň formality v oblečení, zatiaľ čo v technologických alebo tvorivých odvetviach môže byť oblečenie o niečo uvoľnenejšie a moderné.

 

Pri výbere oblečenia do práce je tiež dôležité zohľadniť ročné obdobia. V teplejších mesiacoch by ste mali preferovať ľahšie a vzdušnejšie tkaniny, zatiaľ čo v chladnejších mesiacoch by ste mali zvoliť oblečenie, ktoré vás udrží teplým a suchým.

 

V každom prípade by ste sa mali snažiť zvoliť vhodné oblečenie do práce, ktorý ladí s vašim pracovným kontextom a zároveň, aby sa vám aj páčilo. Správnosť výberu oblečenia do práce by sa mala spájať s tým, aby ste sa cítili pohodlne a sebavedomo a aby ste vyžarovali profesionálny a spoľahlivý dojem.

Čo je office dress code?

Kancelársky dress code špecifikuje úroveň formálnosti, ktorá je prijateľná na to, aby ste v nej chodili do práce. Väčšina spoločností nemá kodifikovaný dress code, ktorý by špecifikoval, aké konkrétne oblečenie je prijateľné, namiesto toho používajú všeobecné označenia ako „business professional“, „business formal“ alebo „business casual“. Pre úspech sa môžete obliecť tak, že budete vedieť o týchto kategóriach viac a zistíte, ktorá z nich zodpovedá vášmu pracovisku.

Business professional

Najformálnejším kancelárskym dress code je business professional. V profesiách vrátane financií, bankovníctva, vlády a práva je tento formálny odev štandardným kancelárskym odevom. Štandardy pre profesionálne oblečenie zahŕňajú oblek, nohavice, košeľu na gombíky (zvyčajne s kravatou), u žien sukňu a sako po kolená. Váš oblek musí byť správne nasadený. Ak sa rozhodnete nosiť podpätky, uistite sa, že majú uzavretú špičku a tri palce alebo menej na výšku. Oxfordky, mokasíny a elegantné ploché topánky sú tiež prijateľnou obuvou.

Business formal

Takýto dress code je využívaný zvyčajne pre udalosti, akými sú slávnostné odovzdávanie cien či benefičné večere. Na tieto eventy je vhodné si obliecť oblek alebo sukňu tmavej farby, košeľu a spoločenské topánky. Určite nesmie chýbať ani kravata a vrecká. Svoj celkový vzhľad nakoniec doplníte opaskom, šperkami alebo manžetovými gombíkmi.

Business casual

Business casual nemusí nutne znamenať ležérne – v skutočnosti to znamená, že nemusíte nosiť oblek a kravatu. Dobré tipy na business casual oblečenie do práce zvyčajne zahŕňajú košeľu s golierom (zapínanie alebo polokošeľa) alebo sveter navrchu a  nohavice, khaki nohavice, chino nohavice alebo sukňu na spodku. Môžete tiež pridať sako alebo športový kabát, ale nepotrebujete nevyhnutne sako na mieru. Topánky by mali byť uzavreté a profesionálne, či už si vyberiete čižmy, podpätky alebo ploché topánky. Business casual je dobrý spôsob, ako sa obliecť, ak si nie ste istí, do akého prostredia idete, pretože patrí medzi profesionálne a neformálne.

Čo by ženy mali resp. nemali nosiť na pracovisku

Aj keď ženy každým dňom napredujú v ich kariére, výber oblečenia na stretnutia, obchodné večere alebo len do kancelárie zostáva naďalej pomerne ťažký.

 

Návrhári, módni stylisti a iní profesionáli v tomto odvetví tvrdia, že vysoko postavené ženy sa dopúšťajú rôznych chýb, ako napríklad príliš neformálne nosenie alebo zanedbávanie strihu. 

Oblečenie je v pracovnom živote žien často zanedbávané. Vzhľad a oblečenie sú „mimoriadne kľúčové“ v dnešnom svete, kde je prvým dojmom všetko a ľudia vás na základe neho hodnotia.

 

Prinášame vám niekoľko módnych chýb, ktoré ženy robia, a rád ako sa im vyhnúť.

Zabudnite na svoje publikum

Ak sa obliekate do práce, neexistuje prakticky taká vec, že jedna veľkosť padne úplne všetkým. Dbajte ale na to, aby ste sa vyhýbali oblečeniu, ktoré je v rozpore s vašou firemnou kultúrou. 

 

Napríklad v bankách sú stále vyžadované konzervatívne obleky, zvyčajne v neutrálnych farbách, pokým individualita a kreativita sa uplatní a očakáva v oblastiach, akými sú reklama či film. 

 

Predovšetkým ale nezabudnite, že to, čo letí v jednej kancelárii, nemusí tak dobre fungovať v inej. Nebojte sa upraviť si oblečenie tak, aby zodpovedalo danej kultúre.

Vyhnite sa krátkym sukniam a hlbokým výstrihom

Existuje niekoľko druhov oblečenia, ktoré by mali byť ženy opatrné nosiť v pracovnom prostredí. Je dobré si tak dať pozor na nevhodné oblečenie do práce.

 

Hneď prvým príkladom môžu byť krátke sukne. Všeobecne platí, že dĺžka by mala byť maximálne tesne nad úrovňou kolien. Príliš krátke sukne tak vzbudzujú neprimeranú pozornosť a v kancelárskom prostredí sú častokrát považované za nevhodné. 

 

Spolu s krátkymi sukňami idú ruka v ruke aj hlboké výstrihy. Mať príliš veľký výstrih na pracovisku určite nie je ten správny krok, akým zaujať. Dobrým riešením je dať si pod blúzku dámsku podprsenku, čím skryjete váš dekolt. 

Nosenie tých istých starých značiek znova a znova

Väčšina žien ide pri nákupe oblečenia do práce priamo k rovnakému dizajnérovi alebo značke. Aj keď je jednoduché pokračovať v tom, čo predtým fungovalo, je to najrýchlejší spôsob, ako vyzerať zastaralo. Namiesto toho, aby ste vytvorili dizajny, ktoré sú nové, zmeňte svojich dizajnérov a obchody.

 

Samozrejme, existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako si obliecť obyčajný oblek s doplnkami, ako sú šatky, šperky a vzorované pančuchové nohavice.

 

V neposlednom rade majte na pamäti, že biznis šatník začína silnými základmi. Najdôležitejšie sú správny oblek a košele vo vašich obľúbených farbách. Sako, sivý flanel, hnedé a čierne nohavice, hnedé a čierne čižmy a lodičky by mali byť základom šatníka každej ženy.

Nebuďte príliš trendy

Nosenie najnovších trendov do práce nie je moc ideálne, aspoň pokiaľ nepracujete v módnom priemysle, pretože to môže spôsobiť, že vaše príliš trendy oblečenie môže zatieniť vaše pracovné úspechy. Aj keď je fialový fluorescenčný oblek nádherný, v pracovnom prostredí nemusí pôsobiť dobre. 

 

Aj keď je dôležité, aby ste nevyzerali príliš trendy, nemalo by sa to zmeniť na prísne oblečenie. Ženy si zvyčajne nedovoľujú v práci slobodne prejaviť svoj jedinečný zmysel pre štýl. Čo sa týka farieb, vzorov a textílií, ženy by sa nemali báť občas zariskovať. Koniec-koncov, nemusíte sa obliekať ako muž, ste predsa dáma.

Obliekať sa cez týždeň tak ako na víkend

Aj keď sa v súčasnosti pravidlá obliekania v niektorých odvetviach uvoľnili, a business casual je dnes pomerne štandardom na mnohých pracoviskách, stále veľa ľudí má problém s tým že nevie, čo to znamená. 

 

Nie je správne si pojem business casual vykladať ako spôsob oblečenia na sobotné popoludnie. Obmedzte džínsy na piatky a uistite sa, že sú úhľadne vyžehlené. Pokiaľ ide o zvyšok týždňa, ak business casual znamená preskočiť oblek a namiesto toho vynechať nohavice a blúzku alebo sveter, pamätajte, že nikdy neviete, kedy príde stretnutie s klientom, kedy budete musieť zaskočiť alebo nastane neplánovaná večerná akcia s kolegami.  

Vhodné oblečenie pre mužov

Vhodné oblečenie pre mužov v práci sa môže líšiť v závislosti od konkrétnej spoločnosti, kultúry a dress codu, ktorý je v danej firme zavedený. Všeobecne platí, že oblečenie by malo byť čisté, upravené a pohodlné. Tu sú niektoré návrhy pre mužov, ktoré sa môžu považovať za vhodné pre väčšinu pracovných prostredí:

 

Oblek: Väčšina mužov by mala mať aspoň jeden tmavší oblek v skrini, ktorý môžu nosiť na formálnejšie príležitosti, ako je napríklad pracovné stretnutie, konferencia alebo prezentácia.

 

Košeľa: Košeľa by mala byť vždy čistá a žehlená. Biele a svetlé farby sú najbežnejšie pre formálne oblečenie. Pokiaľ ide o líniu golierov, obľúbené sú klasické golierové košele a košele s líniou francúzskeho goliera.

 

Nohavice: Väčšina pracovných prostredí si vyžaduje nosenie tmavších, hladkých a klasických nohavíc. Športové oblečenie sa neodporúča.

 

Obuv: K topánkam by sa malo pristupovať rovnako ako k oblečeniu. Vhodné sú kožené topánky, ktoré sú pohodlné a hlavne čisté.

 

Kravata: K doplnkom by sa malo pristupovať zvážene. Ideálnymi sú doplnky z hodvábu. V prípade kravaty dbajte na to, aby to bol 100 % hodváb a nie polyester. Z farieb je uprednostňovaná tmavo modrá, červená a čierna a netreba sa báť ani rôznych vzorov - bodky a šikmé prúžky.

 

Pánske ponožky:Podľa tradície je vhodným spôsobom zladiť farbu ponožiek s farbou nohavíc. Najčastejšie sa tak jedná o typicky čierne ponožky. Avšak dnes je čoraz viac modernejšie s týmto doplnkom experimentovať a veľa mužov sa tak neboja zvoliť pestrofarebné ponožky do spoločenskej obuvi.

 

V každom prípade by sa muži mali riadiť pravidlami dress codu svojej firmy, a ak si nie sú istí, mali by sa opýtať svojho nadriadeného alebo HR oddelenia na odporúčané oblečenie pre svoje pracovné prostredie.

Čomu by sa mali muži naopak vyhnúť?

Oblečenie vhodné na pracovisku závisí na konkrétnom zamestnaní a pracovnom prostredí, v ktorom muž pracuje. Všeobecne platí, že muži by sa mali vyhýbať príliš uvoľnenému, neformálnemu oblečeniu, ako sú napríklad krátke nohavice, tielka alebo roztrhané džínsy.

 

V kancelárii alebo na pracovisku, kde platí business dress code, by muži mali nosiť sako, košeľu a nohavice, prípadne tmavé džínsy a košeľu. Tričkám s nápismi alebo výraznými vzormi by sa mali vyhýbať, rovnako ako športovému oblečeniu.

 

V odvetviach ako je gastronómia, hotely alebo služby, sa zvyčajne vyžaduje uniforma alebo aspoň košeľa a nohavice. Priemyselné odvetvia naopak vyžadujú odolné pracovné oblečenie s bezpečnostnými prvkami.

 

Michal Oravec, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete