Čo sa na pohovor nehodí?

Čo sa na pohovor nehodí?

11.05.2022

Pracovný pohovor má svoje medze a témy na súkromie jednej alebo druhej strany sa naň nehodia. Malo by ísť o profesionálny a objektívny rozhovor uchádzača a zástupcu firmy kompetentného pre výber vhodného nového kolegu. Otázky by mali smerovať najmä na profesiu, skúsenosti, schopnosti a vedomosti uchádzača alebo informácie o firme. 

 

Čo sa na pohovore nehodí rozoberať? 

 

Vek

Nepýtajte sa na vek uchádzača. Túto informáciu si dokážete overiť aj pomocou životopisu a môžete sa tak vyhnúť nepríjemnej situácii. Nie každému je vhodné zverovať sa so svojim vekom, dokonca etiketa slušného správania jasne napovedaá, že pýtať sa na vek sa nehodí ani v bežnej reči, či je otázka položená mužovi alebo žene. 

 

Rasa, národnosť a pôvod

Síce môžete byť zvedavý na to odkiaľ váš nový olega bude pochádzať, tejto otázke a podobne miereným otázkam sa radšej vyhnite. Nemusíte ich myslieť zle, avšak počas a po pohovore môžu vyvolať mätúce otázky. Najmä ak tento uchdázač nebude vybraný, môže si to spájať práve s týmto a vašu firmu alebo priamo vás spájať s diskrimináciou. 

 

Súkromný život, sexuálna orientácia a deti

Súkromný život by sa na pohovore rozoberať vôbec nemal. Rovnako ako otázky miernené na rasu alebo národnosť, aj tieto môžu vyznieť diskriminačne. Otázky na vzťahy, sexuálnu orientáciu alebo deti nechajte bokom a zameriavajte sa na otázky týkajúce sa profesie a vašej firmy. 

 

Zdravotný stav, choroby a postihnutie

Personalista, resp. Osoba zodpovedajúca za pohovor nie je lekár. Každá práca si vyžaduje istú úroveň zdravotného stavu, avšak iba samotný lekár dokáže túto informáciu kompletne doplniť a vysloviť, či sa osoba pre danú profesiu naozaj hodí. 

 

Vierovyznanie

Ide znova o súkromnú tému, ktorá sa nijako nespája so schopnosťami, skúsenosťami alebo vedomosťami uchádzača. Podobne ako ostatné, môže vyznieť diskriminačne. 

 

Síce sa otázkami môžete snažiť byť iba priateľský, alebo ste priveľmi zvedavý, na pracovný pohovor sa určite nehodia. Nepokladajte ich, ak sa chcete vyhnúť nepríjemným dojmom alebo dokonca závažnejším problémom. Uchádzači nemusia na tieto otázky odpoveať a dokonca druhú stranu môžu upozorniť, že im  nie je príjemné na ne odpovedať.

Rovnako to funguje aj zo strany uchádzača, ak si nechcete pokaziť dobrý prvý dojem, vyvarujte sa im. 




Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299