Čo je zelená energia a čo o nej treba vedieť?

Čo je zelená energia a čo o nej treba vedieť?

21.12.2022

Rýchly ekonomický rast so sebou prináša neustále sa zvyšujúci dopyt po energii, ktorá je nevyhnutná. Od priemyselnej výroby, cez poľnohospodárstvo, spracovanie, dopravu až po napájanie domácich spotrebičov a zariadení, každá z týchto oblastí spotrebuje gigawatty elektrickej energie denne. Žiaľ, konvenčné spôsoby jeho generovania vedú k vážnemu znečisteniu prírodného prostredia v podobe emisií množstva skleníkových plynov do atmosféry.

 

Dôsledky tohto javu sa prejavujú v horšej kvalite ovzdušia a globálnom otepľovaní. Niet divu, že vlády a medzinárodné organizácie už roky kladú taký silný dôraz na podporu a využívanie obnoviteľných zdrojov energie v priemysle.

 

Ako vzniká zelená energia a čo by ste o nej mali vedieť?

​​Čo je zelená energia a ako funguje?

Pojem „zelená energia“ sa vzťahuje na energiu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov. Obnoviteľné zdroje energie (OZE) sú skupinou prírodných zdrojov, z ktorých sa vyrába elektrická a tepelná energia. Tažba týchto zdrojov ich výrazne nevyčerpáva, prípadne sa v krátkom čase obnovia. Obnoviteľné zdroje, z ktorých sa zelená energia vyrába, sú: vietor, slnečné žiarenie, voda, geotermálne zdroje, oceánske vlny, biomasa, bioplyny a biokvapaliny.

 

Aby bol zdroj považovaný za zelenú energiu, nemôže produkovať znečistenie, aké sa vyskytuje pri fosílnych palivách. To znamená, že nie všetky zdroje využívané priemyslom obnoviteľnej energie sú aj zelené. Napríklad výroba energie, ktorá spaľuje organický materiál z lesov, môže byť obnoviteľná, ale nemusí byť nevyhnutne ekologická kvôli CO2 produkovanému samotným procesom spaľovania.

Druhy obnoviteľnej energie

Medzi tie najbežnejšie formy patrí:

1. Solárna energia

Najpopulárnejší typ obnoviteľnej energie súčasnosti je solárna energia, ktorú možno získavať zo slnka vďaka fotovoltaickým systémom a solárnym kolektorom. Fotovoltaické systémy odoberajú slnečné teplo, aby ho premenili na elektrinu. Zatiaľ čo kolektory ho premieňajú na tepelnú energiu, ktorú možno využiť napríklad na prípravu teplej vody v domácnostiach, firmách alebo priemyselných systémoch. 

 

Solárna energia sa využíva aj na vykurovanie budov, varenie alebo záhradné osvetlenie. Cena fotovoltaiky a FVE panelov ide stále dole a systémy sa stávajú dostupnejšie, a preto sa čoraz častejšie využívajú na domáce účely.

2. Veterná energia

Ďalším pilierom zelenej energie sú veterné elektrárne. Pozostávajú z účinných turbín a zariadení, ktoré premieňajú kinetickú energiu na elektrickú. Výroba obnoviteľnej energie pomocou veterných elektrární je najziskovejšia na miestach s vysokou veternosťou, pre pobrežné oblasti a lokality vo vyšších nadmorských výškach.

3. Vodná energia

Tento typ energie využíva na výrobu elektriny prúdenie vody v riekach, potokoch, priehradách alebo inde. Vodná energia môže dokonca pochádzať z vyparovania, zrážok alebo prílivu a odlivu v oceánoch.

 

To, ako sú „zelené“ nasledujúce typy energie, závisí od toho, ako sa vyrábajú.

4. Geotermálna energia

Tento typ zelenej energie využíva tepelnú energiu, ktorá bola uložená tesne pod zemskou kôrou. Aj keď si tento zdroj vyžaduje vŕtanie, čím sa spochybňuje jej vplyv na životné prostredie, je to obrovský zdroj. Zatiaľ čo niektoré národy, ako napríklad Island, majú ľahko dostupné geotermálne zdroje, ide o zdroj, ktorý závisí od lokality, a aby boli postupy vŕtania „ekologické“, musia byť dôkladne monitorované.

5. Biomasa

Tento obnoviteľný zdroj musí byť tiež starostlivo riadený, aby mohol byť skutočne označený ako zdroj „zelenej energie“. Elektrárne na biomasu využívajú na výrobu energie drevný odpad, piliny a organický poľnohospodársky odpad. Pre viac udržateľnejšiu domácnosť a vo vidieckych oblastiach sa biomasa často používa na varenie, osvetlenie alebo vykurovanie.

 

Zatiaľ čo pri spaľovaní týchto materiálov sa uvoľňujú skleníkové plyny, tieto emisie sú stále oveľa nižšie ako emisie z fosílnych palív.

6. Biopalivá

Namiesto spaľovania biomasy, ako je uvedené vyššie, môžu byť tieto organické materiály premenené na palivo, ako je etanol a bionafta.

Prečo je zelená energia dôležitá?

Zelená energia je dôležitá pre životné prostredie, pretože môže nahradiť negatívne účinky fosílnych palív ekologickejšími alternatívami. Zelená energia, ktorá pochádza z prírodných zdrojov, je tiež obnoviteľná a čistá. A keď sa vezme do úvahy celý životný cyklus zdroja zelenej energie, uvoľňuje oveľa menej skleníkových plynov ako fosílne palivá. Je to dobré nielen pre planétu, ale aj pre zdravie ľudí a zvierat.

 

Zelená energia môže viesť aj k stabilnejším cenám energie, keďže tieto zdroje sa často vyrábajú lokálne a nie sú natoľko ovplyvnené geopolitickou krízou, prudkými nárastmi cien alebo prerušením dodávateľského reťazca. Medzi ekonomické prínosy patrí aj vytváranie pracovných miest pri budovaní zariadení, ktoré často slúžia komunitám, kde sú pracovníci zamestnaní.

 

Zelená energia tiež predstavuje nízkonákladové riešenie energetických potrieb v mnohých častiach sveta. To sa môže len zlepšovať, ak budú náklady naďalej klesať, čím sa ďalej zvýši dostupnosť zelenej energie.

Environmentálne povedomie

Energetický prechod by mal začať v našom bezprostrednom okolí, teda v našich domovoch, farmách a podnikoch. Trvalo udržateľný rozvoj, ktorého výsledkom je šetrenie prírodných zdrojov a znižovanie emisií škodlivých znečisťujúcich látok, je prioritou mnohých krajín aj medzinárodných organizácií. Dnes stojí za to urobiť takýto krok, pretože naše konanie nie je bez vplyvu na životné prostredie.

 

Tip: Chcete aj vy žiť viac udržateľnejšie? Viete ako si vytvoriť udržateľný šatník?

Príklady

Zelená energia sa v súčasnosti používa na výrobu energie až po tepelné vykurovanie budov, a mnoho priemyselných odvetví skúma viac ekologické riešenia:

Vykurovanie a chladenie v budovách

Riešenia zelenej energie sa používajú v budovách od veľkých kancelárskych blokov až po domácnosti ľudí. Patria sem solárne ohrievače vody, kotly na biomasu a priame teplo z geotermálnej energie, ako aj chladiace systémy poháňané obnoviteľnými zdrojmi.

Priemyselné procesy

Obnoviteľné teplo pre priemyselné procesy možno prevádzkovať pomocou biomasy alebo obnoviteľnej elektriny. Vodík je v súčasnosti veľkým poskytovateľom obnoviteľnej energie pre železiarsky, oceliarsky a chemický priemysel.

Doprava

Udržateľné biopalivá a obnoviteľná elektrina sa čoraz viac využívajú na prepravu a automobilový priemysel je jasným príkladom pokroku v elektrifikácii, ktorá nahrádza fosílne palivá.

Každá domácnosť môže mať zelenú energiu

Pokiaľ ide o praktické využitie zelenej energie v domácnosti, tá spočíva najmä v zdrojoch určených na vykurovanie alebo ohrev teplej vody. Podľa pôvodu energie a technického riešenia môže byť týchto zdrojov niekoľko a možno ich aj kombinovať. Domácnosť vie formy zelenej energie využiť napríklad cez:

 

  • Solárne panely

  • Tepelné čerpadlo

  • Kotol na biomasu

 

Ďalšou možnosťou je aj odber zelenej elektriny pre celú domácnosť. Ide o zmenu centrálneho odberu alebo dodávateľa elektrickej energie. To znamená, že bez zmeny tarify a technických zmien bude domácnosť odoberať zelenú energiu od dodávateľa, ktorá pochádza z obnoviteľných zdrojov.

 

Premýšľať nad zelenou energiou by sme mali už pri stavbe domu. Nielenže je pre zelenú domácnosť a šetrenie peňazí obzvlášť dôležitá kvalitná izolácia, svoju úlohu hrajú aj prírodné materiály, ktoré je možné pri stavbe domu použiť. Premýšľajte teda v dlhodobom horizonte.

Výhody zelenej energie:

  • Lepšie pre planétu

  • Lacnejšia prevádzka

  • Podpora lokálnych zdrojov, keďže distribúcia zelenej energie neprebieha na veľké vzdialenosti

  • Nezávislosti od dodávateľských firiem a celej distribučnej siete

  • Zdroje elektrickej energie sú nevyčerpateľné

  • Nízke náklady na vykurovanie a za elektrinu

Je zelená energia energiou budúcnosti?

Aj keď je priemysel stále založený predovšetkým na výrobe elektriny spaľovaním uhlia, podiel zelenej energie v priemyselnej výrobe by sa mal časom zvyšovať. Firmy si čoraz častejšie vyrábajú energiu z obnoviteľných zdrojov sami alebo ju kupujú a zelená energia dnes zohráva čoraz dôležitejšiu úlohu v globálnej ekonomike. To znamená, že budúcnosť obnoviteľnej energie vyzerá sľubne.


Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299