Cítite, že ste sa v svojej práci ocitli úplne náhodou?

Cítite, že ste sa v svojej práci ocitli úplne náhodou?

19.04.2022

Syndróm podvodníka sa vie objaviť u všetkých vekových skupín a u ľudí v rôznom pracovnom postavení. Ako sa prejavuje a odzrkadľuje na pracovnom výkone? Ako môžete svoje nepríjemné pocity v práci obmedziť? 

 

Syndróm podvodníka (ang. Importor syndrom) je psychiskcý stav, kedy človek pochybuje o svojom výkone v práce, svojich schopnostiach a talente. Človekním trpiaci si nevie vychutnať svoje úspechy, nevie prijať pochvalu a sám seba trýzni nedosiahnuteľnými a neuskutočniteľnými cieľmi.

 

Ďalšie symptómy syndrómu podvodníka

  • Pocit, že iba predstieraš svoje silné stránky, schopnosti a talent 

  • Strach, že niekto odhalí, že klameš

  • Podozrenie, že nezapadáš do kolektívu

  • Nevieš prijať pochvalu a ohodnotenie

  • Strach, že nesplníš nároky svojich kolegov a šéfa

  • Sústredíš sa iba na dokončenie úloh a ciele

 

Ako sa vie syndróm podvodníka odzrkadliť na zdraví?

  • Prejav úzkostí a depresií

  • Častý strach a pocit hanby 

  • Frustrácia

  • Strata ambícií

  • Nízke sebavedomie 

 

Čo by ti mohlo pomôcť?

 

Zblíž sa so svojimi kolegami a šéfom 

Najprv preskúmaj svoju minulosť vo firme. Over si fakty a svoje úspešne ukončené úlohy. Môžeš sa porozprávať so svojimi kolegami, spýtať sa čo by si mohol vylepšiť alebo v čom zmierniť. Prípadne si môžeš feedback vypýtať aj od svojho šéfa. 

 

Odreaguj sa a oslavuj aj malé úspechy

Ľudia trpiaci syndrómom podvodníka nevedia osláviť malé úspechy. Stále si totiž myslia, že nerobia dostatočne veľa alebo neodvádzajú kvalitnú prácu. Nauč sa užiť si pocit, keď niektorú zo zadaných úloh dokončíš alebo ukončiť projekt, na ktorom si tvrdo pracoval. 

 

Porozprávaj sa s rodinou a priateľmi

Pocity, ktoré ťažia ľudí postihnutých týmto syndrómom je ťažké zváldať. Zatiaľ, čo niektorých strašia možno prvý týždeň v novej práci, niektorých i rok a dlhšie. Je potrebné sa ventilovať a úprimne zdeliť svoje pocity a myslienky blízkym osobám. Nemusíte nutne žiadať o pomoc, samotný rozhovor môže pôsobiť veľmi terapeuticky.

 

Chyby nás učia

Ak trpíš syndrómom podvodníka, pravdepodobne, si na seba veľmi prísny. Chyby robí každý a je treba to prijať. Nie úspechy, ale chyby nás posúvajú vpred.

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299