Chceš prácu, ale nemáš prax?

Chceš prácu, ale nemáš prax?

21.09.2021

Našiel si vysnívanú pracovnú pozíciu ale nemáš žiadne skúsenosti, resp. roky praxe? Povieme  ti, ako zvládnuť pohovor a ako môžeš zamestnávateľa aj tak zaujať.

 

Každá vyššia pracovná pozícia si vyžaduje prax. Avšak aj tak musíš nejako začať a pokiaľ si neštudoval odbor, v ktorom ťa práca zaujala je to o trochu ťažšie. To však neznamená, že sa to nedá! Začať pracovať môžeš i bez praxe.

 

V prvom rade, uvedom si, že na pohovor si nebol zavolaný preto, lebo ti tú prácu chcú dať. Na pohovor sa pozývajú tí, ktorí majú dokázať, že si danú pracovnú pozíciu zaslúžia a hodia sa na ňu.

 

Byť informovaný a vedieť, čo očakávať

To, že sa ti zapáčilo finančné ohodnotenie práce nie je všetko. Musíš vedieť, aká zodpovednosť  vyplýva z pracovnej pozície, ktorú si si vybral. Každá má svoje pozitíva, ale i negatíva. Ak si úplne bez praxe v danom odbore, personalistu bude zaujímať hlavne to, či si presne pochopil o akú prácu ide a čo sa od zamestnanca vyžaduje – akú prácu budeš vykonávať a pod.

 

Nedávne zamestnania a skúsenosti

To, že nemáš skúsenosti v danom odbore, neznamená, že nemáš nijaké skúsenosti. Každá práca učí a sme ňou ovplyvnený. Síce ťa bývalá práca nenaučila prácu s ilustrátorskými programami, ale mohla ťa naučiť práci v kolektíve, detailnosti a komunikácií.

Dobrého zamestnanca v práci nerobí iba jeho vysoké vzdelanie a roky praxe, ale aj jeho originálny prístup k práci, zanietenosť a zodpovednosť.

 

Čo všetko môžeš na pohovore vytiahnuť z rukáva?

Síce nemáš nijakú prax, ku ktorej si sa nemusel dostať z rôznych dôvodov. To však neznamená, že nemôžeš na sebe zapracovať aj z pohodlia domova. Napríklad si urobiť online kurzy, absolvovať semináre, alebo si založiť svoj vlastný blog. Už len týmto spôsobom môžeš ukázať, že tú prácu naozaj chceš a snažíš sa zlepšovať svoje schopnosti. Vyjadri svoje nadšenie!

 

Nezabúdaj aj na svoje ostatné kvality. Síce by si mal primárne oboznámiť personalistu s vlastnosťami a skúsenosťou viažúce sa priamo na pracovnú pozíciu, ale môžeš príjemne zaujať aj svojimi koníčkami, ako je cestovanie, priamo na to môžeš nadviazať na svoje jazykové schopnosti.

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299