Cestná daň pre firemné vozidlo - Na čo nezabudnúť?

Cestná daň pre firemné vozidlo - Na čo nezabudnúť?

18.02.2023

Investícia do firemného vozidla je často pre nejedného podnikateľa úplnou nevyhnutnosťou. Nech už vykonávate akúkoľvek činnosť, v dnešnom svete sa bez funkčného dopravného prostriedku len ťažko zaobídete. Spoľahlivé vozidlo uľahčuje prácu a zvyšuje efektivitu. Prináša však so sebou aj určité povinnosti, medzi ktoré patrí napríklad aj daň z motorového vozidla - takzvaná cestná daň. Na čo všetko treba myslieť ak ste vlastníkom firemného vozidla sa dočítate nižšie.

Pravidelná údržba a povinná výbava

V prvom rade je potrebné udržiavať spoľahlivosť a funkčnosť vozidla pravidelnou údržbou. Samozrejmý je servis a technická kontrola vozidla, ale do starostlivosti patrí aj kontrola oleja a ostatných kvapalín v aute. Aj takéto maličkosti, ak sa zanedbajú, vedia totiž spôsobiť väčšie komplikácie a strpčiť život vyťaženému podnikateľovi. Nezabúdajte preto na pravidelnú údržbu oleja a ostatných kvapalín v aute.

 

Medzi veci, na ktoré je potrebné myslieť včas, pokiaľ ide o starostlivosť o firemné auto, patrí aj správne načasovanie prezutia pneumatík. Odkladanie prezutia pneumatík sa zväčša málokedy vyplatí - nechať sa zaskočiť mrazivým počasím, či poľadovicou môže mať neblahé následky, či dokonca spôsobiť škody na majetku. 

 

Rozhodne nezanedbávajte ani povinnú výbavu vozidla. Výstražný trojuholník, či reflexná vesta a lekárnička, môžu zachraňovať životy ale taktiež ušetriť firemný rozpočet od nepotrebného zaťažovania pokutami.

Poistenie firemného vozidla

Plánovanie rizík patrí už dnes medzi základné piliere nejedného podnikania, a tak neprekvapí, že v oblasti motorových vozidiel sa na trhu ponúka hneď niekoľko možností, ako sa poistiť proti možným škodám. Povinné zmluvné poistenie, či havarijné poistenie patria medzi štandard. Trh však ponúka aj nadstavbové riešenia, napríklad v podobe poistenia finančnej straty GAP (guaranteed asset protection). Každý teda môže zvážiť aké riziká a s tým spojené škody je ochotný znášať, prípadne sa proti nim poistiť.

Cestná daň

Za každé auto, či iné motorové vozidlo, ktoré je používané na firemné účely a využíva cestné komunikácie na Slovensku, je jeho majiteľ či užívateľ povinný odvádzať takzvanú cestnú daň. Medzi firemné vozidlá, na ktoré sa vzťahuje cestná daň patria:

 

  • motocykle, trojkolky a štvorkolky,

  • osobné automobily,

  • autobusy, 

  • nákladné automobily

  • prípojné vozidlá.

 

Tip pre profesionálnu reprezentáciu: Vedeli ste, že aj vaše vozidlo je známkou reprezentácie a dotvára váš imidž pred zákazníkom aj vašimi partnermi? Ako umyť auto je teda jedna zo základných údržbových znalostí. Vypulírujte svoje vozidlo a uvidíte, aký zanechá dojem.

Ako sa stanovuje výška dane?

Presnú sadzbu dane určuje príloha č. 1 zákona o dani z motorových vozidiel. Určujúci je tu základ dane, pomocou ktorého sa počíta ročná sadzba dane pre:

 

  • osobné vozidlá - podľa zdvihového objemu valcov motora

  • úžitkové vozidlá - podľa najväčšej prípustnej celkovej hmotnosti alebo celkovej hmotnosti a počtu náprav,

  • elektromobily - podľa výkonu motora v kW

  • hybridné vozidlá - 50% z ročnej sadzby

 

Pomer dní v roku, počas ktorých bolo povinné za vozidlo platiť daň (bolo používané na podnikateľské účely), či vek motorového vozidla určujú výslednú sumu dane. Čím je vozidlo staršie, tým je daň vyššia.

 

Tip: Viete, ako legálne znížiť základ dane?

Kedy podať daňové priznanie za firemné auto?

Daňové priznanie je potrebné podať do 31. januára. K tomuto dátumu je splatná aj samotná cestná daň, prípadne rozdiel dane v prípade, že boli platené štvrťročné či mesačné preddavky na daň a celkové zaplatené preddavky sú nižšie ako výsledná vypočítaná daň v daňovom priznaní.

Ako podať daňové priznanie za firemné auto?

Daňové priznanie je potrebné podať na finančnú správu buď elektronicky, osobne, či poštou podľa miestnej príslušnosti správcovi dane podľa trvalého pobytu či sídla. Zákon určuje, kto je povinný podať daňové priznanie výhradne elektronicky. Patria sem napríklad právnické osoby zapísané v obchodnom registri, ale aj fyzické osoby registrované pre daň z príjmov. 

 

Pre elektronické podanie je potrebné sa zaregistrovať na portáli Finančnej správy. Finančná správa dokonca poskytuje určité benefity pre tých, ktorí majú aktívnu elektronickú schránku na jej portáli. Za určitých podmienok benefity zahŕňajú napríklad predvyplnené daňové priznanie k cestnej dani. 

Oznamovacia povinnosť pri kúpe firemného auta

Dobrou správou je, že podnikatelia nemajú oznamovaciu povinnosť počas daňového obdobia, v ktorom si obstarali, či sa zbavili firemného vozidla. Informovať o tom finančnú správu je potrebné až v daňovom priznaní. Oznamovacia povinnosť existuje iba v prípade, že vozidlo k 31. decembru po celý rok nebolo využívané na firemné účely - o tejto skutočnosti je potrebné správcu dane informovať do 31. januára po uplynutí zdaňovacieho obdobia.


Ivana Župan, Špecialista na optimalizáciu webov - Naučte sa ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

Vyhľadavávanie

Sociálne siete