Čaká vás pracovná cesta? Poradíme vám, ako sa pobaliť do príručnej batožiny

Čaká vás pracovná cesta? Poradíme vám, ako sa pobaliť do príručnej batožiny

27.05.2023

Čaká vás služobná cesta a vy neviete, kde vám hlava stojí? Okrem toho, že si musíte pripraviť prezentácie, zorganizovať stretnutia a napísať si zoznam vecí, musíte myslieť ešte aj na to, ako sa správne pobaliť do príručnej batožiny tak, aby vám pri bezpečnostnej kontrole polovica z nich neskončila v koši. Pozrite sa, čo všetko môžete do príručnej batožiny zabaliť a čo už tam rozhodne nepatrí.

 

Pokiaľ máte zakúpenú podpalubnú batožinu, dodržiavať prísne letiskové pravidlá nie je veda. Ak ale bude pracovná cesta trvať len pár dní a zamestnávateľ sa rozhodol ušetriť na vašej letenke, pobaliť všetky nevyhnutné veci len do príručnej batožiny bude problém. 

 

Povedzme si na rovinu, na niekoľko dní sa možno dokážete vzdať tej pútavej 500-stranovej knihy, ktorú máte práve rozčítanú. Ale aj vy ste len človek a bez nočného krému proti vráskam sa nepohnete ani na krok. Nemusíte zúfať, s našimi radami sa dokážete pobaliť tak, aby vám na služobnej ceste nič nechýbalo.

Príručná a podpalubná batožina

Aký je rozdiel medzi príručnou a podpalubnou (podanou) batožinou? 

 

Príručná batožina je tá, ktorú má cestujúci počas celej doby pri sebe a na palube lietadla ju umiestňuje pod sedadlo alebo do priestoru nad hlavami cestujúcich. Môže to byť kabelka, batoh, notebook, igelitová taška alebo nákup z duty-free. Najviac vecí zmestíte do kabínového kufra, ktorý však musí rozmermi musí spĺňať normy. 

 

Každá letecká spoločnosť povoľuje iný rozmer príručnej batožiny. Preto si treba skontrolovať podmienky spoločnosti, s ktorou letíte, a vybrať si zo širokej ponuky kabínových kufrov ten, ktorý vám vyhovuje.

 

Podpalubnú batožinu odovzdávate pri check-in pulte a je umiestnená v batožinovom priestore lietadla. Zvyčajne do nej môžete umiestniť viac ako 20kg, ale zároveň si za ňu priplácate a ak sa jej vzdáte, ušetríte desiatky eur. 

Čo všetko si môžete zobrať na palubu?

Príručný kufor so správnymi rozmermi teda už máte, a čo ďalej? Môžete ho síce napchať do prasknutia, nezabudnite však na to, že aj váha príručnej batožiny má obmedzenia. Zvyčajne by nemala prevýšiť 8 kg

 

Dobrou správou však je, že okrem kabínového kufra môžete mať na palube pri sebe aj malú kabelku, ruksak, notebook alebo fotoaparát, vďaka čomu sa ponúkajú ďalšie možnosti úložného priestoru.

 

Služobná cesta so sebou často prináša aj povinnosť obliecť sa formálne. Ako si ale pobaliť slušné oblečenie do príručnej batožiny tak, aby sa nepokrčilo? Žiaden strach, letiskové spoločnosti na takúto situáciu mysleli, a preto povoľujú zobrať si na palubu lietadla osobitne aj tašku na oblek.

 

Tip: Prezentácia, podklady a oblek pripravený. Viete, na čo ďalšie myslieť pri príprave na služobnú cestu?

 

Zároveň je v príručnej batožine povolené prevážať látky tekutej, pastovej a gélovej povahy, ale len za podmienky, že budú v samostatných nádobách s objemom maximálne 100 ml alebo 100 g. Musia byť hermeticky uzavreté alebo umiestnené v priehľadnom uzatvárateľnom vrecku. Dokopy nesmú prevýšiť kapacitu 1 litra

 

Tekutiny pre potreby diabetikov, inzulínové perá, sirup proti kašľu či roztok na kontaktné šošovky môžu byť prepravené v príručnej batožine aj vo väčšom množstve ako 100 ml bez lekárskeho potvrdenia. Takýmto spôsobom si teda aj v príručnej batožine môžete previezť kozmetiku, sprchové gély či svoj obľúbený parfum, bez ktorého by ste nešli na žiadne pracovné stretnutie.

 

Ak letíte z teplého klimatického pásma do krajiny, kde je chladnejšie, nedajbože za polárny kruh, bude vás čakať neľahká úloha pri balení zimných vecí. Keď nabudúce na letisku stretnete neboráka, ktorý má aj pri 30-stupňových horúčavách na sebe tri páry ponožiek, dva svetre a jednu zimnú bundu, budete už vedieť, že sa snažil ušetriť na podpalubnej batožine. V tomto prípade by asi stálo za to si priplatiť.  

 Ako prežiť bez vecí, ktoré na palubu nepatria?

Zoznam vecí, ktoré si na palubu zobrať nemôžete, je dlhý a často vie poriadne skomplikovať vaše plány. My vám však z vlastných skúseností vieme poradiť, čím tieto veci zameniť.  

 

Starostlivo ste si pobalili všetky krémy, parfum aj sprchový gél tak, aby ste sa zmestili do jedného litra, ale už vám nezostalo miesto na obyčajnú pitnú vodu? Veľmi dobre poznáme ten pocit, keď musíme hodiny čakať na svoj let a zo suchého letiskového vzduchu nás už poriadne smädí. Obyčajná voda v duty-free zóne však stojí toľko, čo výdatný obed v dobrej reštaurácii. 

 

Pribaľte si nabudúce do batoha prázdnu plastovú či sklenenú fľašu alebo pohárik. Na niektorých letiskách prefíkane tečie z kohútikov iba teplá voda, na iných je voda dokonca nepitná, takže si dávajte pozor na svoj žalúdok. Ale nájdu sa už aj také letiská, na ktorých je zdravie a pohodlie cestujúcich prednejšie než vidina rýchleho zárobku a vy sa môžete osviežiť z fontánky s pitnou vodou.

 

Ostré predmety si z pochopiteľných dôvodov do príručnej batožiny zobrať nemôžete. Keď teda nemáte zakúpenú podpalubnú batožinu, na pár dní sa budete musieť rozlúčiť s manikúrovými nožničkami aj pilníkom. Ak ale máte pocit, že bez nich neprežijete, čo tak skúsiť papierový pilník? Ani dáždnik s ostrým hrotom nie je povolený, môžete si však zobrať skladací dáždnik, alebo si rovno na tých pár dní skontrolovať predpoveď počasia a zbytočne ho so sebou neťahať.

 

Svoju 500-stranovú rozčítanú knihu ste boli donútení nechať doma, čo máte ale robiť celé tie hodiny na letisku? Odpoveďou je e-kniha, aj keď vám možno vôňa papiera lahodí viac. 

 

A ak patríte k tým, ktorí si radi krátia čakanie fajčením, nezabudnite, že zapaľovače akéhokoľvek druhu sa nemôžu prepravovať v príručnej ani podpalubnej batožine. Vzhľadom na charakter daného predmetu (tlaková nádoba s nebezpečnou horľavou látkou) je možné v leteckej doprave zapaľovač prevážať výlučne na „tele majiteľa", čiže umiestením vo vreckách oblečenia. Zapaľovač je nutné pred detekčnou kontrolou deklarovať. Pozor na ZIPPO zapaľovače, tie nemôžete prepravovať nijakým spôsobom, nezabudnite si teda ten svoj pred cestou vybrať z vrecka a nechať doma.

Veci, ktoré nepatria do podpalubia

Či už podpalubnú batožinu zakúpenú máte, alebo nie, existujú aj veci, ktoré je lepšie mať celý čas pri sebe. Sú nimi krehké veci, ktoré by sa neopatrným manipulovaním v podpalubí rozbili, alebo cennosti, za stratu ktorých vám letecká spoločnosť ani letisko neručia.

 

Do podanej batožiny nesmie cestujúci umiestniť ani žiadne elektronické prístroje, ako sú fotoaparát, videokamera, mobilný telefón, batérie a nabíjačky, prenosný počítač či čítačka kníh, a to z dôvodu prítomnej batérie. Musia sa preto prepravovať výhradne v príručnej batožine, alebo „na tele" cestujúceho.

 Ste športovec alebo muzikant?

Ak máte neobyčajnú profesiu, aj vaša služobná cesta bude neobyčajná. Ak k vášmu pracovnému výkonu nestačí len zobrať si laptop, ale chystáte sa prevážať bicykel, golfové palice alebo violončelo, mali by ste si poriadne naštudovať prepravné pravidlá vašej leteckej spoločnosti. 

 

Vo všeobecnosti sa takáto nadrozmerná batožina musí odovzdať pri check-ine do podpalubia. V prípade väčších hudobných nástrojov, ktoré by sa v podpalubí mohli poškodiť, si treba zarezervovať extra sedadlo v lietadle, za ktoré treba aj doplatiť.

Náš tip na záver

Nesnažte sa za každú cenu vopchať do svojej príručnej batožiny všetko. Urobte si v nej systém, môže sa totiž stať, že vám ju budú aj niekoľkokrát preverovať. Ušetrite si teda nervy a zoberte si len to najnutnejšie.

 

Možno vás aj napriek našim radám zastihol deň odchodu nepripravených, na letisku ste zistili, že polovicu vecí zo zoznamu ste zabudli a až teraz ste si spomenuli na cestovné poistenie. Máme pre vás dobrú správu, ešte stále sa stíhate poistiť online. Pojistit se můžete během pár minut a pojištění většinou platí okamžitě.

 

Tak teď už zbývá jen popřát šťastnou a úspěšnou pracovní cestu. 

 

Ema Bazhaykin, Specialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299