Ako začať efektívne šetriť, keď si študnet?

Ako začať efektívne šetriť, keď si študnet?

13.10.2022

Študentský život je v prvom rade o štúdiu, ale aj o zábave, nových priateľoch a cenných zážitkoch. Mladí ľudia sa v tomto období učia samostatnosti, zodpovednosti, ale aj finančnej gramotnosti. Keďže ceny všetkého rýchlosťou blesku neustále rastú, aj pre študentov je dôležité naučiť sa, ako efektívne šetriť. 

 

Niektorým študentom rodičia prispievajú mesačným vreckovým, alebo si hľadajú brigády. Výplata alebo vreckové musí každému vystačiť aspoň do konca mesiaca. Pokiaľ ti to nestačí a potrebuješ začať šetriť tu je pár rád: 

 

Urob si poriadok vo financiách 

Je veľmi dôležité vedieť na čo mesačne míňaš svoje peniaze, preto sa bližšie pozri na históriu svojich platieb. Určite tam nájdeš stále platby, povinné, ako napríklad za nájom, telefón, internet a pod. Potom je tu druhá kategória, tých občasných, nepovinných a ich výška sa môže meniť. Ak pravidelne alebo nepravidelne míňaš peniaze na zbytočnosti, mal by si si to lepšie strážiť, urobiť škrty a zbaviť sa nepotrebných výdavkov. 

 

Nakupovanie vecí z druhej ruky 

Návšteva second handov nie je vôbec zlá, okrem toho, že je nakupovanie z druhej ruky ekologické, vždy môžeš nájsť niečo zaujímavé, pekné a nezaplatíš za to veľa peňazí. Second handy nie sú vhodné iba na nákup oblečenia, doplnkov alebo topánok, ale aj elektroniky, kníh alebo študijných materiálov. 

 

Swapovanie sa teší čoraz väčšej popularite a pokiaľ sa chceš nejakých vecí zbaviť a napak, nejaké za ne získať, môžeš to skúsiť aj ty. Na swapovanie môžeš naraziť na sociálnych sieťach, usporadúvajú sa rôzne udalosti, na bazároch alebo inzertných portáloch. 

 

Potraviny v zľave a varenie 

Pred nákupom odporúčame prezrieť si momentálne zľavy a urobiť si zoznam vecí, ktoré si potrebuješ kúpiť. Počas nákupu sa riaď čisto zoznamom a nekupuj nič navyše. 

 

Najlepšie je variť si sám a nemíňať peniaze zbytočne na drahé reštaurácie a fast foody. Na internete nájdeš mnoho receptov, za ktoré neminieš veľa peňazí a môžeš si navariť vopred na viac dní. 

Pre študentov sú špeciálne zriadené jedálne, kde sa študenti môžu ísť najesť. Je tam väčšinou široký výber jedál aj dezertov, ktoré dobre chutia a nestoja veľa. 



Zabávaj sa s rozumom 

Ak ťa od šetrenia odrádza predstava, že by si nemohol chodiť von alebo sa mohol ísť zabávať, tak je to hlúposť. Zabávať sa môžeš, ale s rozumom. Napríklad, ak pôjdeš von, zober si so sebou iba potrebnú sumu hotovosti a nechaj kreditnú kartu doma. Kartou môžeš zapalatiť mnoho vecí a nemusíš mať sumy pod kontrolou, preto je bezpečnejšie zobrať iba hotovosť. 

 

Študentské zľavy nemsuíš využívať iba na nákup kníh, pomôcok alebo elektroniky, ale aj na zaujímavé kultúrne podujatia, na lístky do kina a divadla, na vstupneky do rôznych múzeí a galérií. 

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299