Ako z náš čítanie robí lepších a zdravších ľudí

Ako z náš čítanie robí lepších a zdravších ľudí

09.10.2020

Odkedy ľudia vynašli písmo, knihy si sa stali nástrojom pre sprostredkovávania informácií – praktických ale aj filozofických. Vďaka literatúre sa postupom rokov ľudstvo vzdelávalo ako aj zabávalo. Čo nám knihy môžu dopriať dnes? A prečo sa oplatí čítať?

V dnešnej dobe plnej technologických vymožeností si na internete môžeme prečítať čokoľvek – koľko ľudí dnes však siahne na klasickú formu knižiek, ktoré si otvorí, pohodlne sa uloží a začne čítať? Samozrejme, dnes ľudia venujú viac času online článkom alebo statusy na sociálnych sieťach. Obyčajná knižka má dokonca aj terapeutické účinky a pre tieto dôvody by si mla začať čítať:

 

Ako kniha zápasí proti depresii a stresu

Každý deň sa stane niečo, čo nás vystresuje a kniha je naozaj skvelý relax. Podľa štúdií čítanie kníh znižuje stres a depresiu. To napríklad tým, že pri čítaní kníh sa akoby ocitáme v inom svete – kde nie sú problémy ani ľudia z nášho života. Čítanie teda poskytuje istý únik od reality.

 

Zlepšuje naše zdravie

Podľa štúdií okrem toho, že uľavuje od stresu, tiež chráni pred alzheimerom a demenciou (vo vyššom veku). Je však dôležité podotknúť, že je treba počas života kvôli tomu čítať trochu viac, než len jednu knižku. Rovnako ako chodíme do posilňovne precvičovať svoje telo – pomocou kníh si precvičujeme mozog.

 

Rozvíja fantáziu a prehlbuje empatiu

Knihy, hlavne romány, novely a poviedky rôznych žánrov majú rozmanitých hlavných hrdinov. Podľa svojho vkusu si vyberieme žáner, hrdinu a čítame. Každý dej je treba si vizualizovať a vkladať do neho rôznu intenzitu fantázie. Ale – čím viac čítame a vizualizujeme si prostredie, v ktorom sa náš hlavný hrdina objavuje a tiež keď sa začneme vciťovať do jeho problémov – staneme sa viac vnímavými aj v reálnom svete.

 

Zlepšuje našu pamäť

Každý kto čítal rozsiahlejší román vie, že niekedy je veľmi ťažké zapamätať si len mená postáv v príbehu, najmä ak sa jedná o rozsiahle spracovanie charakterov. TO však nie je zábrana alebo dôvod strániť sa rozsiahlym románom – práve naopak. Dlhšieho čítania by sme sa vôbec nemali obávať – pomáha to trénovať našu pamäť!

 

Dáva nám poznatky a rozširuje obzory

Ak raz povedal slávny francúzsky encyklopedista Denis Diderot: „Nebojte sa človeka, ktorý prečítam mnoho kníh. Bojte sa toho, ktorý prečítal iba jednu.“ , a pravdepodobne na tom niečo je. Čím viac kníh za svojho života človek prečíta, tým viac má možnosť nasať poznatky niekoho iného. Knihy nás donucujú myslieť, premýšľať niekedy aj nad takými otázkami, nad ktorými sa bežne vôbec nezamyslíme. Knihy jednoducho posilňujú náš intelekt a rastie nimi aj naša empatia a ako sme sa dozvedeli, tak aj zdravie.

 

Mnoho ľudí stále od kníh odrádza to, že sa nevedia poriadne sústrediť alebo nie sú dostatočne sústredený. Podľa nás: Každý si vie nájsť knihu, ktorá ho bude baviť a dokáže ho naplniť. Čítanie je skutočne veľmi relaxujúca činnosť – hobby, ktoré ti zadarmo dopraje únik z reality.

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299