Ako vplýva nedostatok spánku na pracovný výkon a produktivitu a tipy, ako lepšie zaspať

Ako vplýva nedostatok spánku na pracovný výkon a produktivitu a tipy, ako lepšie zaspať

16.08.2022

Chcete si zvýšiť produktivitu v práci? Myslite nielen na zoznamy úloh, kalendáre a extra šálky kávy, ale snažte sa dopriať si kvalitný spánok a inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi.

Prečo je zdravý spánok dôležitý?

Pýtate sa, prečo je spánok taký dôležitý? Kvalitný a zdravý spánok je pre zdravie rovnako potrebný ako zdravé stravovanie a cvičenie. 

 

Ako určite viete, odporúča sa spať aspoň 6-7 hodín denne, aby telo malo čas a priestor na regeneráciu a šancu prejsť si všetkými fázami spánku, ktoré sa výrazným spôsobom podpisujú na jeho hĺbke a kvalite. Nízky počet naspaných hodín sa negatívne podpisuje na ľudskej pamäti, koncentrácii a produktivite.

Ako môže deficit spánku ovplyvniť vás a vašu prácu?

Náchylnosť na choroby

Nedostatok spánku môže byť prepojený s viacerými vážnymi zdravotnými problémami ako napríklad infarkt, mŕtvica alebo cukrovka. Ľudia, ktorí nespia poriadne, sú pod veľkým stresom, pretože telo produkuje nadmerné množstvo stresového hormónu, kortizolu, čo ohrozuje celý imunitný systém.

 

Nedostatočný spánok je úzko spojený s prírastkom hmotnosti. Ľudia, ktorí spia málo, majú tendenciu vážiť viac než tí, ktorí spia dostatočne. Krátky spánok je jedným z rizikových faktorov obezity. Ak sa snažíte schudnúť, kvalitný spánok je nevyhnutnosť.

Zhoršený výkon a produktivita

Spánkový deficit môže spôsobiť problémy so sústredením sa, s dokončením úloh, zníženou motiváciou a učením sa.

Oslabená duševná pohoda a vzťahy

Nedostatok spánku má tiež veľký vplyv na vaše pocity a náladu. Tímová práca a komunikácia zohrávajú v pracovnom prostredí veľkú úlohu a sú dôležité pre profesionálny úspech. Pestovať si dobré medziľudské vzťahy je obzvlášť ťažké, ak vás trápi chronická únava. Nervy, frustrácia, náladovosť a nedostatok sústredenia môžu spôsobiť veľkú záťaž aj pre sociálne vzťahy na pracovisku.

Nedostatok spánku a jeho príznaky

Príznaky nedostatku spánku sa môžu medzi jednotlivcami líšiť. Možno sa nebudete ráno cítiť sviežo, možno sa počas dňa pristihnete, že si chcete zdriemnuť alebo máte zmeny nálady a pociťujete únavu.

 

Už aj strata hodiny kvalitného spánku a nedostatok REM spánku počas niekoľko nocí môže výrazne zhoršiť vašu schopnosť fungovať. 

 

Príznaky zahŕňajú viac než len pocit únavy. Môžete sa cítiť podráždene, máte problém jasne myslieť, ťažko sa rozhodujete alebo často robíte chyby. Ľudia s nespavosťou majú vo všeobecnosti zníženú úroveň koncentrácie a ťažkosti s vykonávaním povinností v práci.

Výhody dostatočného spánku

Spánok a kvalitný pracovný výkon idú ruka v ruke. Keď budete mať lepšiu kvalitu spánku, zlepší sa vám nielen zdravie, duševná pohoda, ale aj výkonnosť a efektivita v práci.

 

  • Spánok podporuje fyzické zotavenie. Počas neho sa vaše telesné tkanivá regenerujú a posilňujú. Vaše telo tiež vytvára hormóny, ktoré pomáhajú imunitnému systému bojovať s rôznymi infekciami, takže dobrý spánok môže zabrániť ochoreniu a pomôže vám rýchlo sa zotaviť.

  • Spánok pomáha zlepšiť vaše duševné zdravie aj náladu a funkciu mozgu. Keď máte dostatočné množstvo kvalitného spánku, zobudíte sa svieži a plní energie. Čím lepšie a dlhšie spíte, tým lepšie sa cítite po emočnej stránke.

  • Kvalitný spánok môže výrazne zlepšiť koncentráciu a produktivitu a je dôležitý pre rôzne aspekty mozgových funkcií ako poznávanie, zlepšuje zručnosti pri riešení problémov a zvyšuje pamäťovú činnosť, ktoré sú nevyhnutné pre špičkový výkon na pracovisku.

Ako si zabezpečiť dostatočný odpočinok

Viete, ako môže kvalitný relax zvýšiť vašu produktivitu? Ak chcete v práci zahviezdiť a zvýšiť vašu produktivitu, kvalitný relax a spánok vám k tomu môžu pomôcť. Dobrý odpočinok je zdrojom efektívnosti, pozitívnej nálady a tvorivosti.

 

Ak vám nedostatok spánku spôsobuje stres, existuje niekoľko krokov, ktoré môžete urobiť už dnes.

Zlepšite si spánkovú hygienu

Vstávanie a chodenie do postele každý deň v rovnakom čase pomáha vášmu telu zvyknúť si na konzistentný rytmus spánku. Dodržiavajte pravidelný časový rozvrh aj počas víkendov. Denné cvičenie alebo ľahká outdoorová aktivita vám tiež pomáha lepšie zaspať. Snažte sa však vyhnúť intenzívnemu cvičeniu tesne pred spaním.



Venujte pozornosť tomu, čo jete a pijete. Nechoďte spať hladní, ale ani preplnení. Jedzte najmenej dve až tri hodiny pred spaním. Vyhnite sa ťažkým a mastným jedlám. Tiež sa vyhýbajte kofeínu, nikotínu aj alkoholu. I keď alkohol môže spôsobiť, že sa budete spočiatku cítiť ospalí, v noci môže narušiť spánok.

Spánkový režim

Pred spaním sa vyhýbajte umelému svetlu z elektroniky vrátane televízorov, mobilných telefónov a počítačov. Tieto svetlá môžu stimulovať mozog a udržať vás dlhšie v bdelom stave. Namiesto toho skúste pokojnú a relaxačnú aktivitu ako teplý kúpeľ, čítanie alebo počúvanie príjemnej hudby.

 

Vyskúšajte relaxačné techniky: kontrolované dýchanie, meditácia, cvičenia všímavosti, progresívna svalová relaxácia či jemný strečing.

 

1-2 hodiny pred spaním sa už nevenujte práci. Nechajte, nech si váš mozog oddýchne, aby sa vedel lepšie sústrediť na spánok. Ak vám budú po rozume pred spaním chodiť rôzne myšlienky, môžete si ich zapísať a vyriešiť nasledujúci deň. Tak sa budete vedieť uvoľniť a rýchlejšie zaspíte.

Vytvorte si vhodné prostredie na spánok

  • Svetlo môže sťažiť zaspávanie. Skúste masku na spanie, kvalitné zatemňovacie systémy alebo tmavé závesy, aby sa do miestnosti nedostalo svetlo.

  • Eliminujte hluk. Špunty do uší alebo slúchadlá môžu blokovať ruchy z ulice alebo od susedov.

  • Schlaďte si miestnosť. Nájdite teplotu, pri ktorej vám nebude príliš teplo alebo zima. Experimentujte s ventilátorom alebo ľahkými prikrývkami, aby ste videli, čo vám vyhovuje. Odporúčaná teplota na spánok je okolo 18 stupňov.

  • Posteľ používajte iba na sexuálne praktiky a spánok. Ak máte po 20 minútach problém zaspať, vstaňte a venujte sa pokojnej činnosti. Vráťte sa do postele, keď sa budete opäť cítiť ospalí.

  • Spite na kvalitnom matraci a pohodlných vankúšoch.

  • Zvážte aj to, aký obsah konzumujete neskoro večer. Aj ten môže vyvolať úzkosť alebo spôsobiť zvýšenie hladiny kortizolu (stresového hormónu). Kortizol tak udržiava myseľ a telo v aktívnom stave a tým sťažuje relaxáciu a spánok.

Trpíte nedostatočným spánkom?

Hoci mnohí ľudia si veľmi dobre uvedomujú, že majú problémy so spánkom, veria, že všetko dokážu zvládnuť a fungovať na vysokej úrovni aj pri niekoľkých hodinách spánku. Odpovede na nasledujúce otázky vám môžu pomôcť určiť, či máte dostatok spánku alebo poruchu spánku:

 

  • Pozeráte často filmy alebo seriály v neskorých hodinách, pretože nemôžete zaspať? Alebo sa často v noci budíte a neviete zaspať?

  • Ste často mrzutí? Alebo máte problém v práci premýšľať?

  • Zažívate vo svojom živote veľa stresu?

  • Ste počas dňa ospalí?

  • Vstávate s bolesťami hlavy, unavení a bez energie?

  • Je pre vás ťažké zostať hore počas šoférovania, pozerania televízie, čítania knihy alebo na stretnutiach?

  • Často sa počas noci prebúdzate?

 

Ak ste odpovedali áno na dve alebo viac otázok, môže to naznačovať poruchu spánku. Ak vás niektoré z príznakov trápia dlhodobo, určite sa nehanbite vyhľadať profesionálnu pomoc.

 

Pozitívne zmeny vo vašich spánkových návykoch sa nestanú cez noc. S trpezlivosťou a praxou zistíte, ktoré spánkové návyky vám fungujú a ktoré sú najlepšie pre vaše telo a zdravie. Keď dosiahnete lepšiu kvalitu a kvantitu spánku, uvidíte, že aj váš výkon a produktivita na pracovisku sa zlepšia.

 

Dominika Blchová, SEO, Optimalizácia webu pre vyhľadávače

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299