Ako vám video marketing môže pomôcť na propagáciu firmy a aké typy promo videa existujú?

Ako vám video marketing môže pomôcť na propagáciu firmy a aké typy promo videa existujú?

15.10.2022

S promo videami ste sa už niekoľkokrát stretli určite aj vy. I keď niekedy môžu byt' pre konzumenta otravné, video marketing má pre firmy a spoločnosti obrovskú silu a radí sa medzi tie najvýznamnejšie formy propagácie. Prečo by ste mali video marketing používať aj vy, ak to s podnikaním myslíte vážne?

Čo je promo video?

Promo alebo propagačné videá sú marketingové a predajné nástroje určené na predstavenie alebo vzdelávanie spotrebiteľov o konkrétnom produkte, veci alebo organizácii. Vo všeobecnosti je promo video štruktúrované tak, aby bolo presné, priame a netrvalo dlhšie než niekoľko minút. To zvyčajne umožňuje videu udržať pozornosť divákov dostatočne dlho na to, aby vyvolal ďalší záujem u publika. Dobre vytvorené promo video sa snaží posunúť konverzáciu medzi firmou a konzumentom na osobnejšiu úroveň bez toho, aby bol predajný aspekt taký zjavný.

 

Promo video je skvelý nástroj, s ktorým viete:

  • prezentovať vás, vašu firmu alebo značku

  • propagovať vaše jedinečné produkty a služby potenciálnym zákazníkom

  • dostať sa tak do širšieho povedomia

Výhody promo videa

Získajte viac konverzií

Propagačné videá vám môžu pomôcť zvýšiť konverzie a predaj. Okrem toho priblížia divákom, ako váš produkt alebo služba dokáže vyriešiť ich problém, prečo je pre nich tou najlepšou voľbou, ako to pozitívne ovplyvní ich život, koľko to stojí a kde ho môžu získať.

Povedomie o značke

Okrem predaja sú propagačné videá skvelé na zvýšenie povedomia o značke. Aj keď diváci po zhliadnutí vášho propagačného videa nenakúpia, budú si vás pamätať. Platí to najmä vtedy, ak je video dobre zapamätateľné a rozpráva príbeh, ktorý sa ich týka, vtiahne ich priamo do deja a vyvolá v nich emócie.

 

Ponorenie sa do sveta digitálneho marketingu môže byť pre mnohých odstrašujúce, ale nemusí to tak byť. Pochopenie úlohy, ktorú budú hrať videá vo vašej marketingovej stratégii, vám pomôže zmierniť toto zastrašenie. Existuje mnoho typov videí, ktoré môžete vytvoriť pre svoju firmu.

 

Tip: Láka vás mať svoj vlastný biznis? Tu je niekoľko tipov, ako konečne začať podnikať

Typy propagačných videí

Existuje veľa štýlov propagačných videí, z ktorých si môžete vybrať. Tu sú tie najbežnejšie:

  • Promo reklamy

  • Videoreklamy na sociálnych sieťach

  • Produktové videá

  • Vysvetľujúce videá ("how-to")

  • Upútavky

  • Videá zo zákulisia ("Behind the scenes")

  • "O nás" videá

  • Launch videá (propagácia nového produktu alebo služby)

  • Videá z udalostí

  • Videá s často kladenými otázkami (Q&A)

  • TV reklamy/spoty

  • Live videá

  • Rozhovory a ďalšie

 

To, aké video zvolíte, bude závisieť od toho, čo chcete odovzdať publiku, ako aj od toho, kde ho plánujete zdieľať.

Vaše video môže byť krátke alebo dlhé, vertikálne alebo horizontálne, animované a podobne. Možnosti sú skutočne rozmanité. 

Ako začať s prípravou videa?

Propagačné videá majú obrovskú hodnotu, preto je vhodné, aby ste na začiatku mali plán, vedeli, čo chcete videami povedať, koho chcete osloviť a aký máte na tvorbu videí rozpočet. Verte, že pri troche šikovnosti a kreativity sa dá naozaj začať aj s minimálnou výbavou, nepotrebujete drahú techniku ani štúdio a v mnohých prípadoch vám postačia aj jednoduché aplikácie.

  1. Stanovte si ciele a zhromažďujte materiály

Ako takmer všetko v živote, aj vytvorenie propagačného videa začína stanovením cieľa. Zamerajte sa na to, čo chcete, aby vaša reklama spropagovala firmu, zhromaždite si všetky údaje a materiály, ktoré budete potrebovať.

 

Po stanovení cieľa sú tri veci, na ktoré by ste mali myslieť:

  • Identifikujte vašu značku. Spotrebitelia chcú sledovať obsah od ľudí a značiek, ktoré sa im páčia. Ako chcete, aby spotrebitelia vnímali vašu značku?

  • Vytvorte silnú správu/posolstvo. Vaše videá by mali byť kombináciou rozprávania (storytelling) a predaja. A to musí byť pre spotrebiteľa dôležité.

  • Zvážte svoj rozpočet. Dĺžka vášho propagačného videa môže mať vplyv na to, koľko bude vytvorenie videa stáť. Ak nemáte veľký rozpočet, existuje veľa úžasných propagačných videí, ktoré boli nahrané a upravené aj na smartfóne.

 

Keď ste si stanovili ciele, je čas na načrtnutie príbehu, ktorý chcete publiku odovzdať.

  1. Výber správnej formy a témy videa

Pred tvorbou každého videa si stanovte, aké má byť jeho posolstvo a čo ním chcete vyjadriť. Ak už viete, o čom bude vaše video, treba si vybrať správnu formu. Dlhým videom či rozhovorom pravdepodobne veľa ľudí nezaujmete. Dnes sú v trende krátke, ale zato kreatívne a zaujímavé videá.

 

Ak sa chystáte robiť produktové video s reklamnými fotkami, mali by ste ponúknuť viac informácií ako sa môže divák dozvedieť napríklad z popisu. Zapojte kreativitu a pokúste sa ho predstaviť pútavou formou. Môže ísť napríklad o:

  • prezentáciu a rozbaľovanie produktu (unboxing)

  • reakcia na aktuálny trend súvisiaci s vaším produktom

  • „ako na to“ k produktu so zaujímavými tipmi

  • video v spolupráci s influencerom

  • video, v ktorom necháte diváka nahliadnuť do zákulisia a podobne

  1. Tvorba videa

Teraz je čas vyrobiť video. Tu sa váš príbeh a posolstvo začínajú stávať skutočnými. Výrobná fáza zahŕňa:

  • Miesto

  • Postavy / ľudia

  • Styling

  • Vybavenie fotoaparátu

  • Audio

  • Osvetlenie

  • Vybavenie na špeciálne efekty

  • Samostatné natáčanie záberov

 

Na začiatok nepotrebujete nutne profesionálnu výbavu. Ak sa chcete zdokonaliť nielen v tvorbe videí, ale aj vo fotografovaní, využite možnosti rôznych online kurzov o fotografovaní pre pokročilých.

  1. Propagácia

Gratulujeme! Keď máte video hotové, je čas na jeho propagáciu. Tu je niekoľko spôsobov, ako na to:

  • Pridajte miniatúru do svojich e-mailových marketingových kampaní. Váš e-mailový zoznam ste vytvorili presne z tohto dôvodu. Teraz sa nehanbite. Pošlite vaše propagačné video odberateľom. Uistite sa, že miniatúra videa je pútavá a zaujme ľudí dostatočne na to, aby si ho prehrali.

  • Pridajte do prehrávača videa tlačidlá zdieľania. Ak je vaše video pútavé a zábavné, ľudia ho budú zdieľať. Uľahčite im to.

  • Instagram. Videá je možné pridávať priamo medzi príspevky na vašom profile, umožní pridať video tiež na Instastories, teda do príbehov, na IGTV a najnovšie už aj prostredníctvom Instagram Reels.

  • TikTok. Veľa marketérov a značiek naplno odhaľuje potenciál, ktorý prináša TikTok. Na Tik Toku môžete pomerne ľahko a rýchlo zabodovať krátkymi videami a veľkou výhodou je, že môžete tvoriť videá podľa aktuálnych trendov, ktoré vám aplikácia zobrazí. Ak máte v pláne osloviť predovšetkým mladú generáciu, len ťažko nájdete lepšiu platformu.

  • YouTube. Zdieľajte svoje propagačné video na YouTube.

 

To, čo môžete robiť so svojím videom a sociálnymi médiami, nemá konca.

 

S možnosťami zamerania na kľúčové slová podľa demografických údajov, remarketingových publík, časových rozvrhov a ďalších špecifikácií si môžete zvoliť presné podmienky pre zobrazenie vhodnej reklamy vhodnému užívateľovi. 

Na čo dať pozor pri tvorbe videa

Originalita a autentickosť

To je prvoradá priorita pri videu. Vhodne vytvorený obsah, originálna myšlienka, ktorá je smerovaná na vašu cieľovú skupinu na sociálnych sieťach, môže vytvoriť silnejšie puto vašich sledovateľov so značkou.

Kratšie je lepšie

Príliš dlhé videá môžu ľudí od ich sledovania odrádzať alebo ich po pár sekundách vypnú a to aj napriek tomu, že video obsahuje pridanú hodnotu a cenné informácie. V súčasnosti sa stáva čoraz ťažšie udržať pozornosť ľudí na internete. Preto je efektivita kľúčom k úspechu.

Zahrňte výzvu na akciu (CTA)

V neposlednom rade vždy do svojho promo videa zahrňte výzvu na akciu (CTA). Ide o to, aby ľudia presne vedeli, ako a kde vás nájsť, aby si kúpili vaše produkty alebo si prenajali vaše služby. Osoba vystupujúca vo videu by mala otvorene rozprávať priamo k divákom, oslovovať ich a motivovať k tomu, aby pod príspevkom vyjadrili svoj názor k riešenej tematike.

 

Rôzne umiestnenia pre vaše video budú mať iné možnosti CTA:

  • outro v YouTube by malo obsahovať: „prihlásiť sa na odber“, „navštíviť našu webovú stránku“ alebo niečo podobné

  • k reklamám a videám zdieľaných na Instagrame môže byť v čase zverejnenia pridaná nálepka s odkazom a pod. 

Neukážte ihneď všetko

Áno, vaše propagačné videá majú za cieľ predávať. Vyžaduje sa však od nich aj to, aby publikum chcelo viac, aby vás vyhľadali online, pozreli si váš web, prezreli si vaše ponuky, prečítali si o vašej značke a nakoniec nakúpili. Existuje tenká hranica medzi tým, aby ste ukázali, na čo sú vaše produkty a služby dobré, no vo videu neukazujte a neprezraďte ihneď všetko. Musíte vzbudiť zvedavosť diváka chytľavými a pútavými vizuálmi, hudbou a posolstvom. 

 

Tip: Na toto si dajte pri podnikaní pozor.

 

Video marketing bezpodmienečne patrí medzi trendy uplynulých rokov, preto začnite s tvorením video obsahu čo najskôr a nedajte sa predbehnúť konkurenciou.


Dominika Blchová, SEO, Optimalizácia webu pre vyhľadávače

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299