Ako sociálne siete ovplyvňujú hľadanie práce či brigády

Ako sociálne siete ovplyvňujú hľadanie práce  či brigády

23.03.2021

Sociálne siete sú našou súčasťou a asi už nepoznáme nikoho, kto by nemal zaregistrovaný profil na jednej z dostupných platforiem. Hľadáme na nich zábavu, priateľov – v niektorých prípadoch aj prácu, kolegov a pracovné ponuky.

Na profiloch firiem alebo kamarátov mnohokrát nájdeme inzerát, na ktorom sa ponúka práca. Tieto ponuky je však potrebné veľmi dobre prekontrolovať, pretože sa môže jednať iba o podvod. Najlepšie je hľadať brigádu na stránkach, ktoré brigády a prácu zhromažďujú a funguje tam kontrolný systém.

Sociálne média však aj tak hrajú dôležitú rolu – ak sa zaujímaš o nejakú prácu, zamestnávateľa môže ale aj nemusí zaujímať tvoj profil na sociálnych sieťach. V prípade, že by si mal prácu, ktorá by zahŕňala reklamu, spravovanie stránky  alebo písanie článkov a ich propagáciu, je potrebné mať nejaký takýto profil, pretože sa cezeň môžeš prihlásiť na profil svojej firmy. V inom prípade zamestnávatelia sociálne média používajú, akoby pre doplnenie obrazu o tebe samom – o čo sa zaujímaš a podobne.

Niektorí ľudia svoje profily z rôznych sociálnych sietí pridávajú do životopisu naschvál – ak vytvárajú svoje vlastné stránky, niečo tvoria a potrebujú sa zviditeľniť a chcú zamestnávateľovi dokázať, že majú nejaké skúsenosti už za sebou.

Každopádne, mladí ľudia väčšinou zabúdajú na istú profesionalitu, ktorá by mala byž zachovaná, ak sa zaujímaš o prácu skrz sociálne média.

 

Tvoje vlastné meno

V prvom rade – používaj svoje meno a priezvisko. Netreba používať nijaké vulgarizmy, zdrobneniny alebo svoje meno nejako šifrovať. Rovnako, ako keď si si musel založiť svoj profesionálny e-mial, tak neuškodí mať aspoň jedenseriózny profil na sociálnych sieťach, cez ktorý budeš pracovať, komunikovať so šéfom alebo aj s kolegami.

 

Obsah profilu

Obsah na tvojom profile tiež môže mnohé ukázať – poukazuješ tým o čo sa zaujímaš. Určite nie je atraktívne, ak na tvojom profile zamestnávateľ nájde erotická, násilnícky alebo iný nevhodný obsah. Samozrejme, každý si za zdieľanie príspevkov nesie svoju zodpovednosť a je to každého slobodné rozhodnutie, ale chtiac-nechtiac prispieva o doplnenie obrazu o tebe.

Znoa, ak ťa to obmedzuje, stále si môžeš založiť nový profesionálny profil, ktorý budeš využívať iba do práce.

 

Pri hľadaní práce sa každý snaží vyzerať čo najlepšie a sociálne média v ninektorých prípadoch vedia tiež pomôcť, niekedy však aj uškodiť. Nie len z kariérnych dôvodov, ale aj z osobných, je potrebné s nimi narábať opatrne a s rozumom! 

Celý článok nájdeš na Brigada.sk !

Vyhľadavávanie

Sociálne siete