Ako sa pripraviť na prácu z domu

Ako sa pripraviť na prácu z domu

21.04.2020

Dnes je situácia taká, že aj študenti svoje prednášky nahradili samoštúdiom. Zamestnanci z kancelárií robia všetku prácu z domu. Ako každý vie, po čase vie práca z domu celkom omrzieť, zvykáme si na pohodlie a celý deň nosíme pyžamo. Zdá sa ti, že už nie si tak pracovitý ako predtým?

Ľudia, ktorí pracujú z domu sa delia na dva typy: prví, ktorým veľmi dlho trvá kým vstanú z postele , a druhý, ktorí pracujú celý deň až do noci. V každom prípade: všetkého veľa škodí. Rovnako ako je dôležité svoju prácu začať, je dôležité aj skončiť. Aké sú naše tipy pre efektívny home office?

 

Harmonogram

Naším prvým typom pre lepší home office je vytvoriť si harmonogram. Podľa neho sa od začiatku dňa dokážeš odraziť, nezabudneš na úlohy a môžeš tak sledovať svoje priority. Nevynechaj ani svoj vlastný ranný rituál: ráno si vypi kávu alebo čaj, prezleč z pyžama a vyraz k svojej pracovnej doske. Pracuješ síce z domu, ale je dôležité dodržiavať štandardy ako keď si bol v práci.

 

Tiché pracovné miesto

Práca z domu má tú výhodu, že si môžeš vybrať miesto, kde sa ti bude najlepšie pracovať - či to bude kuchyňa, obývačka alebo spálňa. Je dôležité, aby ťa tam nikto nevyrušoval a mal tam ticho. Nikto nechce, aby ho pri práci niekto vyrušoval.

Skús si svoje pracovné prostredie prispôsobiť svojej práci. Obklop sa vecami z práce, ale v rozumnej miere – potrebuješ dostatok miesta pre seba a nechceš, aby ťa niečo rozptyľovalo. Nezabudni si pravidelne upratovať a odnášať šálky a nepotrebné veci. Potrebuješ dosť priestoru pre premýšľanie a preplnený priestor nemusí na teba pôsobiť dobre.

 

Je potrebné chodiť von

Aj napriek tomu, že v dnešnej dobe musí byť pohyb obmedzený- nikto ti nezakazuje dať si krátku prechádzku alebo sa prejsť do lesa. Čerstvý vzduch ti pomôže v premýšľaní a príroda je odjakživa veľkou múzou. Skús si miesto kávy a energetických drinkov zacvičiť – to ťa určite nabudí.

 

Daj si pauzu a rob čo ťa baví

Aj vo voľnom čase je dobré svoju myseľ stále povzbudzovať – neustále sedenie za počítačom, hľadenie do mobilov alebo do televízie nie je pre každého najlepší oddych. Svoj voľný čas skús sem-tam využiť pre nejaké kreatívne práce, prípadne sa začať venovať cudzím jazykom alebo cvičeniu.

 

Na práci doma je najťažšie držať sa svojich vlastných pravidiel a nič neodkladať na zajtra. Snaž sa udržiavať svoju motiváciu - ak uvidíš, že klesá, skús sa vyvetrať, alebo sa na malú chvíľu zamestnaj inou činnosťou. 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete