Ako sa pripraviť na návrat do práce?

Ako sa pripraviť na návrat do práce?

31.05.2021

Pandémia ovplyvnila každý jeden aspekt našich životov, nevynímajúc prácu. Opatrenia sa zrušili a zamestnávatelia začínajú pomaly premýšľať nad tým, že otvoria kancelárie a zamestnanci sa vrátia do klasického pracovného prostredia.

Prichádza však rovnaký problém, aký sa naskytol i minulý rok – odrazu sa ľudia musia odtrhnúť od svojho zaužívaného stabilného denného režimu a zabudovať do neho veci, na ktoré pomaly zabudli. Ako napríklad obyčajné vstávanie dosť zavčasu, aby stihli doraziť na čas do práce a napokon v nej aj stráviť celý deň. Keďže lockdown trval pre niektorých vyše roka, museli sme si všetci nájsť aj voľnočasové záľuby, na ktoré sme vďaka flexibilite pracovného času mali aj viac času. Iných potešilo, že práca z domu im pomohla tráviť viac času s blízkou rodinou doma, pracovať na záhrade alebo sa venovať sebarozvoju. Možno práve toto sú dôvody, prečo viacero ľudí cíti úzkosť z toho celý týždeň stráviť v práci. 

 

Zamestnávatelia reagujú

Už dlhšie existujú možnosti, ako zamestnancom zabezpečiť prácu na diaľku. Síce ich donedávna využívali najmä veľké firmy, ktoré chceli prijať i zahraničných zamestnancov, dnes sa zdá tzv. hybridný model pracovného režimu vhodný aj ako prechodné štádiom návratu ľudí do zamestnania. 

 

Hybridný model pracovného režimu 

Ide o pracovný systém, ktorý sa snaží skĺbiť home-office s klasickým dochádzaním do pracovných priestorov. V prvom rade si každý zamestnávateľ musí uvedomiť, či je to pre jeho firmu výhodné a či sa mu to oplatí i na výkone svojich zamestnancov – nie totiž každej práci vyhovuje, aby sa prevádzala v domácom prostredí.  Našťastie je však viacero možností, ktorými sa dokáže zamestnávateľ inšpirovať: 

Za prvé, môžu pretrvávať na online platforme, ktorá bude uľahčovať i náklady za prevádzkové priestory. Niektorí pracovníci sa však musia vrátiť do kancelárskych priestorov, pretože sú pre fungovanie firmy dôležití. Ostatní však budú môcť pracovať naďalej prevažne online. 

Za druhé postaviť svoj systém fungovania aj na prací si z domu a práci v kancelárii. V tomto prípade by zamestnanec dochádzal do práce iba na jeden či dva dni, kvôli konzultáciám alebo novým zadaniam projektov, preto aby sa mohli dohovoriť s tímom alebo vedúcimi. 

Za tretie by mohol byť i stály kancelársky systém, až na to, že by sa do práce chodilo maximálne  dva až trikrát za týždeň a ostatné dni by strávili v prostredí domova.

 

Každopádne, nie každej firme môže tento model vyhovovať a nemusí fungovať dlhodobo. Je to však dobré aspoň dočasné riešenie, kým si všetci zamestnanci zvyknú dochádzať pravidelne do práce. 

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299