Ako postupovať pri stavbe alebo renovácii domu?

Ako postupovať pri stavbe alebo renovácii domu?

27.05.2021

Plánujete renováciu alebo stavbu bytového domu a neviete, kde začať? Aj, keď nie každá renovácia či stavba domu funguje v presne rovnakom poradí, možno potrebujete nejakú inšpiráciu, ako si naplánovať váš projekt.

Dôležitý je plán, aby ste sa vyhli zbytočným prácam. V článku vám prezradíme 5 krokov, ktoré je potrebné zvážiť predtým ako začnete stavať alebo renovovať. 

Zostavte si podrobný plán projektu vylepšenia domácnosti

Prvým krokom v projekte prestavby je vypracovanie plánu, ktorý jasne stanoví cieľ vašej renovácie a bude obsahovať inšpiráciu a náčrt práce, ktorú je potrebné urobiť.

Váš projektový plán by mal obsahovať aj:

Stanovte si rozpočet

Ďalším krokom pri plánovaní renovácie domu je určenie vášho rozpočtu a financovania. Váš rozpočet by mal zahŕňať náklady na povolenia a stavebné materiály, náklady na dekorácie a iné potrebné úpravy.

Postup zostavenia rozpočtu:

  • Rozhodnite sa, koľko chcete minúť.

  • Na neočakávané náklady si vyčleňte aspoň 10% svojho rozpočtu.

  • Vyžiadajte si odhady nákladov od profesionálov.

  • Spíšte si cenu všetkých požadovaných materiálov.

Obráťte sa na profesionálov

Pri plánovaní budete pravdepodobne potrebovať aj pomoc od odborníkov. Zvážiť by ste mali ich roky skúseností, odborné znalosti či referencie. Ak o pomoc požiadate pracovníkov, určite, kto bude za čo zodpovedný, aby ste sa vyhli neskoršiemu zmätku.

Kedy začať

Keď budete mať svoj rozpočet a tím pripravený na plán prestavby. Rozhodnite sa a vyberte si dátum začatia. Prediskutujte s odborníkmi, ktoré kroky je potrebné urobiť ako prvé, ako dlho budú trvať a pod.

Ďalej nezabudnite vyčleniť čas na:

  • Vyčistenie oblasti,

  • Prepravu a doručenie materiálov,

  • Označte si sviatky, kedy práce nebudú možné.

Pripravte sa na renováciu

Teraz, keď sa plánovanie vášho domáceho projektu blíži ku koncu, je čas pripraviť priestor a naplánovať, ako sa vyhnete využívaniu miestnosti počas jej rekonštrukcie. Ak plánujete renováciu celého domu, možno sa budete chcieť na krátky čas úplne odsťahovať.

Vyhľadavávanie

Sociálne siete