Ako motivovať zamestnávateľa, aby ťa pozval na pohovor?

Ako motivovať zamestnávateľa, aby ťa pozval na pohovor?

17.12.2020

Ľudia, ktorí hľadajú prácu, tiež neustále hľadajú spôsob, ako sa zamestnávateľovi zapáčiť natoľko, aby ich pozval na pohovor. Je možné zamestnávateľa motivovať? Áno je, a pomôže ti k tomu motivačný list.

Nie všetci, ale určite viacerí zamestnávatelia si od svojich kandidátov o prácu vypýta okrem životopisu aj motivačný list. Jeho úloha je očividná: pomôže ti u zamestnávateľa preukázať tvoju motiváciu a chuť do práce a tiež samého zamestnávateľa môže namotivovať k tomu, aby ťa pozval na pohovor. Avšak je treba ho napísať správne!

Z čoho sa skladá motivačný list?

 

OSLOVENIE

Najprv je treba osloviť konkrétnu osobu, ktorej motivačný list posielaš, napríklad: Vážená pani... a podobne. Nikdy na túto úvodnú časť nezabúdaj.

 

OBSAH

Obsah sa väčšinou skladá z 3 odsekov, pričom v každom sa budeš zameriavať na inú tému. v prvom odstavci sa začína najprv tým, ako ťa táto pracovná pozícia oslovila a prečo, tiež tu môže vyzdvihnúť pozitíva firmy a prečo by si chcel práve pre tohto zamestnávateľa pracovať. V druhom odstavci sa zameraj viac na seba, napíšeš sem svoje bývalé pracovné skúsenosti a tiež tu vyzdvihneš, čo ťa v tejto práci napĺňalo a hlavne, čo si v nej dosiahol. Napokon v treťom odseku napíšeš, čo ti ide najlepšie – takže soft skills alebo manuálne zručnosti, ktoré cudzie jazyky ovládaš a prípadne v čom sa chceš ešte zlepšovať.

 

ZÁVER

Rovnako ako je dôležitý úvod, je dôležité motivačný list aj ukončiť. Napríklad jednou jednoduchou vetou, ktorá má zamestnávateľa pozitívne naladiť a prebudiť zvedavosť ťa vidieť. Používa sa väčšinou jedna veta typu: Ak vás moja žiadosť o zamestnanie zaujala, rád vám doplním ďalšie informácie na osobnom stretnutí.

 

PODPIS

Úplnou bodkou za motivačným listom je samozrejme podpis, ktorý môže byť ručný, v digitálnej podobne postačí iba obyčajne napísané meno a priezvisko.

 

Typy na záver:

  • Snaž sa, aby tvoj motivačný list obsiahol maximálne 1 normostranu.
  • Vyberaj iba tie najdôležitejšie informácie. Také ktoré sú relevantné k pracovnej pozícii, o ktorú sa zaujímaš.
  • Pokiaľ svoj životopis doladíš nejakou farebnosťou alebo dizajnom, pre lepší dojem týmto spôsobom zlaď aj svoj motivačný list.

Vyhľadavávanie

Sociálne siete