Ako byť viac produktívny a efektívne riadiť čas?

Ako byť viac produktívny a efektívne riadiť čas?

16.01.2023

Aj vám sa zdá, že deň je veľmi krátky na to, aby ste všetko postíhali? Zoznámte sa so základnými pravidlami time managmentu. Pomôže vám lepšie zorganizovať svoj deň, mať pod kontrolou čas, byť produktívnejší a súčasne odpočinutý. Ako začať?

 

Ako si vytvoriť plán na deň?

Najprv zistite, ako dlho vám vaše bežné aktivity počas dňa trvajú - napríklad jednotlivé úlohy do práce alebo koníčky. 

Ráno s kávou v ruke si rozpíšte všetky úlohy, ktoré by ste počas dňa mali stihnúť. Vytvorte si časovú os, kde začleníte všetky veci, ktoré chcete a určite si čas, za ktorý sa im venovať. Na začiatok si vyberte veci, ktoré považujete za priority. Je to napríklad úloha, ktorú ešte nemáte dokončenú, alebo s ktorou meškáte. 

 

Dôkladne si premyslite, ktoré úlohy do dňa zahrniete. Buďte realisti, neklaďte toho na seba príliš veľa, určite budete potrebovať aj pauzu. 

 

Držte sa plánu a sústreďte sa

Ak ste si všimli, že niektoré veci odvádzajú vašu pozornosť, zabvte sa ich. Napríklad mobil a sociálne siete sú veľkými zlodejmi času, ak je to možné, dajte si mobil na tichý režim a odložte ho. Vypnite z počítača všetky karty, ktoré odvádzajú vašu pozornosť. Aby sa vás plán vydaril, musíte byť dôsledný, sústredený a disciplovaný. 

 

Čistý priestor, čistá myseľ 

Predtým, ako začnete pracovať upracte si. Mať poriadok je všeobecne veľmi prospešné pre mysel, lepšie sa vám bude sústrediť a neminiete priveľa času na hľadanie vecí, ktoré k práci potrebujete. Neplatí to iba o priestore a vašej parcovnej ploche, ale aj o počítači. Ak pracujete prevažne za PC alebo notebookom, tak si upracte aj záložky.

 

Nájdite si praktického pomocníka 

Svoj plán na deň si budete musieť niekde zapisovať a priebežne ho kontrolovať. Mnohým ľuďom pomáhajú aplikácie, iným viac vyhovuje diár alebo kalendár. Podtstané je, aby ste svoj plán mali vždy pri sebe, aby ste si do neho mohli zaznačiť dôležité dátumy a termíny. Takýmto spôsobom budete mať vždy všetko pod kontrolou a na nič nezabudnete. 

 

Time management nie je vôbec jednoduchý. Hlavne na začiatku je potrebná dávka sebadisciplíny a dôslednosti. Držte sa svojho plánu a nenechajte sa rozptyľovať. Ak vás téma time management zaujala, prečítajte si celý článok na Brigada.sk.

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299