Ako byť opäť produktívny v práci?

Ako byť opäť produktívny v práci?

25.06.2020

Mnohokrát sa ľudia prepacujú až do takého štádia, že ich už práca nebaví a nič nemajú poriadne hotové. Je to prirodzené, ak sa cítiš prepracovaný, každý potrebuje svoj odpočinok.

Ako opäť naštartuješ svoju produktivitu? Odpoveď môže byť príjemnejšia než si myslíš.

Je dôležité poznať najmä samého seba. Či pracuješ na plný úväzok alebo si študentom na škole, je potrebné vedieť, kedy sa ti pracuje najlepšie. V prípade dorábania niektorých zadaní doma, sú možnosti hlavne ráno alebo večer. Čo vyhovuje najviac tebe?

Ak je zadaná úloha, ktorú potrebuješ nutne dokončiť, väčšina ľudí hovorí, že rána sú najlepšie pre riešenie tých „najťažších“ úloh. Ráno sa každý dokáže najviac sústrediť, naopak poobede produktivita klesá a začíname myslieť na veci, ktoré budeme robiť večer.

 

Existujú aj zlé dni

Pre workoholikov alebo proste pre ľudí, ktorí majú toho na každý deň veľa a potrebujú mať isté veci dokončené, je dobré vedieť, kedy stopnúť a uvedomiť si, že nie každý deň je „dobrý“ deň. Občas si unavený a prepracovaný. Neber to na ľahkú váhu. Občas je dobré odpočinúť si a zrelaxovať sa. Vyčistiť si myseľ a na druhý deň pokračovať. Nesnaž sa bojovať a potláčať to, pretože aj to sa vie vypomstiť.

 

Nesnaž sa to potláčať

Ak si počas karantény pracoval doma, mal si možno podobný problém – nedokázal si nič spraviť tak rýchlo, ako keď si normálne v kancelárii. Pravdepodobne to nie je ani tvoja chyba, pretože podľa všetkého náš mozog reaguje hlavne na stres a ten umožňuje sústrediť sa hlavne na jednu podstatnú vec. Naopak, stres nemusí mať dobrý účinok, najmä ak je ho veľa. V najhorších prípadoch to prechádza až do vyhorenia. V podstate, celé je to o rovnováhe a stavania sa k veciam tak ako sú. Ako má existovať harmónia v živote, tak by mala aj v práci – vyskúšaj niečo spontánne, keď budeš mať voľno venuj sa fyzickej aktivite, cestuj a podobne. To všetko ti môže vyčistiť myseľ a nebudeš sa nachádzať iba v bludnom kruhu úloh.

 

Ako si spraviť systém v práci

Je jedno či ide o prácu alebo o školu – je potrebné vedieť, ktoré úlohy alebo zadania sú prioritné a ktoré si nevyžadujú toľkú koncentráciu. Sám musíš vedieť, ktoré úlohy potrebujú viac času, koncentrácie a kreativity a ktoré vyžadujú menej sústredenia. Ak sa nachádzaš vo fáze, kedy ti to nemyslí najlepšie, začni tou menej náročnou a odpočiň si pri nej, následne sa vráť k tej ťažšej. Čo týmto celým dosiahneš je to, že tvoj deň bude mať aspoň nejaký progres. Pretože všetci to poznáme, príde náročná úloha a aj hodiny vieme nad ňou presedieť, ale vôbec sa na ňu nedá sústrediť. Väčšinou je najlepšie tieto „najťažšie“ úlohy plniť ráno, kedy si naplno naladený iba na pracovné povinnosti.

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299